https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dan odprtih vrat v Waldorfskem vrtcu Murska Sobota

Murska Sobota, 12.03.2013 ob 11:00  

V soboto dopoldne so v Waldorfskem vrtcu v Murski Soboti, ki gostuje v prvem nadstropju Dijaškega doma Murska Sobota, organizirali Dan odprtih vrat, kjer so otroci s svojimi starši imeli priložnost začutiti bivanje v njihovem vrtcu.

Otroke so ob prihodu pogostili s sveže pečenim kruhom z zdravimi vegeterijanskimi namazi, kasneje pa so le ti uživali v igri z naravnimi igračami ob značilni prijetni atmosferi, ki je tako značilna za waldorfski vrtec. Ob koncu so se še prepustili domišljiji čudovite pravljice.

Vrtec v Dijaškem domu gostuje že od leta 2011 in je edini vrtec z waldorfskim programom v Pomurju. Kot je povedala Maja Rauch, izobražena waldorfska pedagoginja, je zadovoljstvo otrok, vpisanih v njihov program zelo opazno, njihovi starši pa istočasno opažajo zelo pozitivne učinke na otrokov razvoj.

Waldorfska vzgoja v prvi vrsti temelji na posebnem programu, posebnem odnosu vzgojiteljev ter zdravi prehrani, s ciljem k harmoničnemu razvoju otrokovih fizičnih, duševnih in duhovnih si. Naravni materiali pohištva, s prav tako naravnimi igračami in zdrava, brezmesna, večinoma ekološka prehrana, ustvarja prijetno toplo okolje, ki skupaj z umirjenim, prijaznim, a odločnim ravnanjem vzgojiteljev ter dnevnim utečenim ritmom dejavnosti, daje otrokom varnost. Prav ta varnost je osnovni temelj njihove vzgoje, saj-kot je povedala Rauchova-otroci do 7. Leta starosti rabijo varnost, da kasneje lažje stopajo skozi vse nepredvidljive situacije v življenju.

Tudi način učenja in pridobivanja znanja poteka pri njih na poseben način, saj ni usmerjen v prezgodnje in pretirano intelektualno učenje, ki bi strmelo k otrokovi storilnosti in tekmovanju, temveč k vspodbudi k učenju zaradi osvojitve znanja, kot edinemu motivu za učenje. Otroci se veliko učijo z posnemanjem vzgojiteljev.

Ob dnevu odprtih vrat so družine, ki so obiskale vrtec, bile zelo navdušene nad njihovim programom. Rauchova je sicer omenila, da obstajajo številni stereotipi o waldorfskem programu, kot so: povezava tovrstne vzgoje z vero, da se otroke “zavija v vato”, da nimajo stika z zunanjim svetom, da obiskujejo vrtec le izključno vegeterijanci in podobno. A Rauchova upa, da se bodo podobni predsodki sčasoma ob večjem spoznavanju njihovega programa razbili ter bodo tako starši svoje otroke pogosteje vpisovali v njihov vrtec. Zdaj jih obiskuje enajst.

,

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.