https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Prehrana glede na letni čas po Feng shuiju

23.3.2013  

Vse več je govora o zdravem načinu prehranjevanja in življenjskem stilu. Prebuja se tudi zavest o učinkih čustev na naše organe, torej zdravje. Današnja, zahodnjaška družba, se na srečo čedalje bolj poslužuje vzhodnjaških metod zdravljenja in se zaveda, da je zdravstveno stanje posameznika posledica okolja v katerem živi, življenjskega načina, ki ga ima (prehrana in aktivnost), ter miselne naravnanosti.

Po kitajskem prepričanju vsa živila spadajo v določen lement (les, ogenj, zemlja, kovina in voda), ki so primerna tudi za uživanje glede na določeni letni čas. Spomladi bi naj uživali hrano, ki čisti naš organizem in pripada elementu  les, poleti živila, ki hladijo in spadajo v element  ogenj, pozno poleti živila elementa zemlje, jeseni kovino in pozimi živila elementa vode. Poglejmo torej podrobneje, kaj določeni elementi predstavljajo in zakaj je tako pomembno upoštevati njihove zakone prehranjevanja skozi letni čas - torej tudi v prihajajoči pomladi. 

Poleg vrste živila v pet elementov razvrstimo tudi okus, organe, čustva, dele telesa. Zdravniki stare Kitajske so dobro vedeli kako določeno živilo vpliva na določen organ, oziroma kako neko čustvo blokira pretok energije v posameznem organu in z njim povezanim delom telesa, ter kako se uporaba okusov lahko zdravilno uporablja za preprečitev bolezni. Za preprečitev bolezni in harmoniziranje pretoka vseživljenjske energije v telesu, je potrebno poznavanje osnov teorije o petih elementih ter polarnosti sil jina in janga 

Vsak element je povezan z letnim časom, smerjo neba, ter okusom, čustvom, notranjim organom in mnogo drugimi lastnostmi. Vse obstoječe se torej razvršča po sistemu petih elementov. Živila se lahko razvrstijo v pet elementov glede na okus, barvo ali obliko. Odločilen je okus.

Element les je tako povezan z letni,m časom pomladi, navezuje se na okus kislo, predstavlja organ jetra, pripada pa mu grlo kot telesni del in mišičevje.

 

Element ogenj so povezali s poletjem, grenkim okusom, srcem in očmi.

Element zemlja predstavlja pozno poletje, ter vse prehode med letnimi časi, pripada ji sladek okus, ter vranica, želodec, prebavila, maternica. Sladek okus torej spremlja vsa obdobja prehoda in je tudi najbolj iskan okus.

Element kovina je najmočnejši v jeseni, ko se energija krči, predstavlja pljuča in debelo črevo, glavo in vrat, ter pekoč okus.

Element voda je povezan z zimo, slanim okusom, ledvicami in mehurjem, kostmi, ušesi.

Živila glede na 5 elementov

Les - kislo - piščanec, kislo zelje, pira, pšenica, kis, kumarice, kalčki, jagode, ribez, pomaranče, limone, višnje, jabolka, borovnice, rabarbara, limone, ananas, kivi, višnje, kura, raca, paradižniki, kislo mleko, kefir, skuta.

Ogenj - grenko - ajda, ovčji sir, origano, timijan, brin, rdeče vino, pivo, kava, motovilec, na žaru pečeno meso, rž, regrat, rdeča pesa, grenivke, bezgov jagode, brstični ohrovt, artičoke, olive, zelena solata, radič, zeleni čaj, pelin, rožmarin, timijan, žajbelj.

 

Zemlja - sladko - cimet, anarant, buče, janež, kokosovo mleko, sladki krompir, korenje, koruza, fižol, med, sladka jabolka, hruške, melone, banane, mango, papaje, kaki, marelice, breskve, rozine, datlji, smokve, grozdje, buče, kostanj, grah, avokado, brokoli, sončnično olje, večina oreščkov in jedrc. 

Kovina - pekoče - poper, čili, curry, tabasko, oves, hren, divjačina, ingver, riž, redkev, gos, puran, divjačina, čebula, hren, česen, redkvica, kreša, drobnjak, sir s plesnijo, kajenski poper, ingver, muškatni orešček, viski, vodka, čaj iz poprove mete.

Voda - slano - morski sadeži in ribe, leča, čičerika, soja, alge, sojina omaka, krap, jegulja, postrv, ostriž, losos, kaviar, domljene ribe, hobotnice, škampi, grah, leča, soja, čičerika, miso, mineralna voda.

Razvrščanje živil glede na polarnost jina in janga

Pomemben še en aspekt razvrščanja živil oziroma poznavanje polarnosti jina in janga. Na primer jin živila učinkujejo na nas hladno, medtem ko jang živila grejejo.

Pozimi (jin) moramo jesti bolj toplo hrano, torej tako, ki ima na naše telo topel učinek (jang), kot so na primer ingver, cimet, česen in podobna topla živila. Jin in jang torej predstavljata nasprotja in jih povezujeta v celoto. Osebe, ki so bolj jin narave bi morale poskrbeti, da je na njihovi dieti več jang živil in obratno. Na splošno pa sta jin in jang povezana z letnimi časi, zato bi pozimi, ko je izrazit jin, morali jesti več jang živil. Poleti, ko ima jang svojo moč, pa naše telo potrebuje jin, hladna živila. Na poznavanju termičnih učinkov živil na naše telo sloni tudi starodavna veda, ki izvira iz Japonske, imenovana makrobiotika. Cilj makrobiotičnega prehranjevanja je, da živimo polno, intenzivno in vitalno življenje. To pove že sam prevod besede makro-bios, ki pomeni veliko, imenitno življenje. Tudi ta veda izvira iz azije in ima veliko skupnega s poznavanjem jina in janga, kar nam pomaga, da živimo bolje. Posameznik naj bi se prehranjeval glede na njegov podporni element (eden izmed petih elementov, ki nam primanjkuje, kar se ugotovi z analizo astrološke karte po BaZi metodi), glede na letni čas ter okolje v katerem živi.

Živila glede na jin in jang

Žita- so bolj jin, predvsem koruza, rž in ječmen.

Riž- nevtralno živilo, lahko ga jemo kadarkoli, vendar naj bo neoluščen in nepredelan

Zelenjava

Jin: paradižnik, jajčevci, paprika, krompir, špinača, gobe, solata, bučke, cvetača, beluši, kumarice

Jang: por, čebula, ohrovt, korenje, repa, regrat, vodna kreša, rdeča pesa 

Sadje

Jin: ananas, pomaranče, banane, hruške, grozdej, melone, breskve, lubenica, slive

Jang: češnje, marelice, jabolka, gozdni sadeži

Morske živali

Jin: tuna, vongole, ostrige, jegulja, orada, list, postrv, gojena riba

Jang: losos, škampi, kozice, jastog, kaviar, slanik, sveža morska riba 

Mleko in mlečni izdelki

Jin: jogurt, smetana, maslo, mlečni namazi, mleko

Jang: parmesan, gorgonzola, kozji sir, kozje mleko

Če torej združimo obe miselnosti, pri sestavi našega jedilnika upoštevajmo letni čas. Tako na primer spomladi, ko je element les najmočnejši in jang postaja čedalje močnejši, jejmo živila, ki pripadajo elementu les. Ob toplih dnevih jejmo bolj "jin les" ob hladnih pa bolj "jang les". Na primer ob vročem majskem dnevu si za zajtrk pripravimo polno skledo gozdnih sadežev z limoninim sokom in medom (med spada v element zemlja, ki ponazarja vse prehode med letnimi časi in jo lahko dodamo kot začimbo).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2013 ob 23:08 gurman gost

      Ta teden bo v znaku šunke, vratovine, domačih klobas, jajc, hrena, kruha. Upamo, da končno pride toplo, ko se prične sezona grilanja. Čevapčiči, ražnjiči, pleskavice, kotleti, perutničke. Zraven ajvar, čebula, pivo. Pozimi pa itak pašejo krvavice, bujta repa, segedin golaž. Ob prazniki pa pečenka in pohani zrezki.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2013 ob 23:37 lačen gost

      ajde modrijaši gonite se nekan s temi semenami pa otroubami, človek je mesojedo bitje in tak je tudi naš organizem naštimani. gejte tou ka je zgoraj gurman napijso, v normalnih količinaj, se gijbajte in bavite s kakšno rekreacijo, uživajte življenje in bojte srečni, nej pa ka se cejli život obremenjujete z nekšimi prehranskimi nadomestki pa pazite na ovo pa na tisto pa se date namrdati sakšomi ka pride mimo. te pa je pou folka nonstop betežnoga ka več naši organizmi nemajo nikše odpornosti. stari lidje so znali kak se skouz cejlo leto prehranjevati ka do zdravi, zdaj pa nekši fing-fung-čink-jang.... čarovnije prakticejrate te ste pa za sakši drek pri doktori ka vas virusi napadajo kak po spiski. sicer je normalno ka je zelenjava zdrava pa jo je dobro k sakšomi obroki nekaj pojesti ali meso je to ka naše tejlo nuca. niti en nadomestek pa neven kakšo vse nakladanje o zdravi prehrani nemre nadomestiti čevape ali kotlet na žari pa kcuj sveži luk, paradajz pa pajani kruh s česnekon ali pa segedin zelje s povojenimi rejbrami. iden direkt gejst zaj. :)

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2013 ob 8:32 Ciganjscek gost

      @ lacen in @ gurman mata praf. Vsaksi den si sto ka zmijsli pa drugim v glavou zabija kak je vse tou zdravo pa tejli koristno. Nega bougsoga kak zdrava prekmurska kmecka hrana met tednom za vikend pa balkanski rostilj pa pouleg povrtnine z lastnoga vrta. Vsi ka propagejrajo tej outrobe pa semena pijtam kak do vo vidli v starosti,nedo mogli oditi, conte do pa meli kak krep paper pa GALOFAX piceki. Bou vam zegnjaj, dober te pa na zdravje. Nej pozabiti se. vmejs malo rekreacije.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2013 ob 15:21 pozoren bralec gost

      Lačen in CiganjščeK - tam v članku pa ni bilo ne duha ne sluha o tem, da naj se ne bi jedlo mesa. ;):), malo pozorno branje ne škodi drugič, da se ne bo pisalo o kravi, ko se predvaja waterpolo. V življenju je treba iti po občutku, jesti po občutku, živeti po občutku...dvomim pa da te to, ko ješ vse po spisku, se na veliko bašeš, - pripelje do zdravja, sreče in si to tvoje telo želi. Če ga poslušaš ti bo zmeraj reklo, da jej tisto, kar je v eni sezoni na razpolago - in to tudi ljudje delamo, mar ne? Poleti sadje, pozimi več toplega.....tam goraj pa v članku nič drugo ne piše kot to. :) samo malo drugače je razloženo ;):)....Eni pa res ne berejo članov....zaletavost??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.