https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Materinski dan praznuje vsak tretji prebivalec

25.03.2013 ob 9:30  

Danes je namreč materinski dan, ki je namenjen temu, da se z drobno ali veliko pozornostjo spomnimo na naše mame in jim izkažemo svojo ljubezen, spoštovanje in hvaležnost.

 

Po statističnih podatkih iz leta 2011 okoli 663.000 žensk v naši državi danes praznuje materinski dan. Po dostopnih podatkih statističnega urada je več kot polovica mater v Sloveniji rodila dva otroka, samo pet odstotkov mam pa je bilo mlajših od 30 let. Tako naj bi bilo dne 1. januarja 2011 663.127 mater, od tega je 52 odstotkov mater rodilo po dva otroka, 15 odstotkov jih je rodilo po tri otroke, šest odstotkov pa po štiri ali več otrok. Kot zanimivost je na statističnem uradu za leto 2011 moč tudi ugotoviti, da so bile matere v začetku leta 2011 v povprečju stare 54,8 leta. Zelo mladih mam je bilo razmeroma malo, saj navajajo, da jih je bilo samo pet odstotkov je bilo mlajših od 30 let.

Foto: wwww.zlataleta.com

Praznik izvira iz ZDA

Praznovanje materinskega dne se je pri nas uveljavilo po letu 1991,  medtem ko v nekaterih drugih evropskih državah dan mater praznujejo že od konca prve svetovne vojne. Na statističnem uradu navajajo, da se je ta navada v Evropo razširila iz ZDA, saj tam ta praznik praznujejo že od leta 1910.

Izhaja iz krščanskega praznika

Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, ki je Marijin praznik in se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. V Katoliški cerkvi ob prazniku poudarjajo pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2013 ob 10:21 gost gost

      Tako " ljubezen", kot jo mame izkažejo otrokom, ko jih pri tistem nežnem rahlem enem letu življenja pošljejo v vrtec, zato da lahko grejo v službo služit denar....da bodo lahko otroku kupile boljši voziček, boljše igračke :) Res, to je ljubezen brez primere

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2013 ob 11:54 ana gost

      Zelo lep praznik. Smo ga slavili se pred 1991.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2013 ob 12:29 gostja gost

      Točno. Že pred 1991 smo matere enako uporabljale otroke - za dokazovanje da smo ženske...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.