https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodni debatni konec tedna na GFML

Ljutomer, 25.03.2013 ob 16:27  

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je od 21. do 23. marca potekal že 11. mednarodni debatni konec tedna, ki so se ga udeležili debaterji iz sedmih držav.


Mednarodni debatni vikend v Ljutomeru, ki so ga na GFML organizirali v sodelovanju z Zavodom za kulturo dialoga, je postal že tradicionalna oblika debatnih srečanj, kjer sodelujejo člani debatnih organizacij iz Slovenije in tujine. 11. mednarodni debatni vikend Ljutomer je letos organiziran tudi v sklopu prireditev Miklošičevo leto in 50 let gimnazije.

Vseh sodelujočih (debaterjev, sodnikov, časomerilcev, organizatorjev) je bilo okrog 150. Sodelovali pa so udeleženci iz naslednjih držav: Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Romunija, Singapur, Slovenija, Velika Britanija. Glavne aktivnosti v okviru Mednarodnega debatnega vikenda Ljutomer 2013 so obsegale predvsem debate na pripravljene in impro debatne trditve in sodelovanje debaterjev iz tujih držav pri pouku.

Uspehi domačih dijakov

Teme, o katerih so debatirali, so bile: Ustanovimo Združene države Evrope; Država bi morala omejiti individualno porabo energije; Pasivni državljani so krivi za slabo demokracijo, Kapitalizem ni kompatibilen s pravično družbo, Egipt mora postati sekularna država.

V polfinalnem delu tekmovanja, so se lotili naslednjih tematik: Pogoj za to, da bi človek lahko jedel meso, bi moral biti ta, da je pripravljen in sposoben sam ubiti žival; Staršem bi moralo biti dovoljeno čipirati svoje otroke.

V polfinalu sta se pomerili Bosna in Hercegovina ter II. Gimnazija Maribor, slednji pa so postali zmagovalci. Tudi domači debaterji so bili zelo uspešni, saj je bila dijakinja GFML Živa Antolin druga najboljša govorka turnirja (posamezno med 90 tekmovalci), Zoran Fijavž, prav tako dijak ljutomerske gimnazije, pa je bil četrti.

Gre za spodbujanje kritičnega razmišljanja otrok

Glavni cilji tekmovanja so bili spoznavanje jezika in jezikovnih razlik, sporazumevanje v tujih jezikih, razvijanje medkulturne kompetence, razvijanje narodne/kulturne zavesti in izražanja, razvijanje vedenja o sodelujočih državah, debatiranje in druženje.

Kot je v pogovoru povedala Liana Miholič, profesorica na GFML in mentorica angleškega debatnega kluba, je poleg same debate pomembna tudi dodana vrednost, ki jo prinese tovrstno tekmovanje. »S tem populariziramo debato, kar pomeni, da populariziramo kritično razmišljanje otrok in razgledanost. Da vedo, kaj se dogaja okrog njih in da lahko na vsako stran pogledajo z dveh različnih strani. Da spoznavajo in se naučijo spoštovati druge kulture, to predvsem iz tega, ker imajo tuje goste doma, kjer se takoj vidijo kulturne razlike, tako pri hrani, oblačenju, obnašanju, kot pri dojemanju določenih stvari. Naredimo tudi tako, da imajo katoliki doma muslimane in podobno. Večina jih stanuje pri družinah, nekateri, kot na primer Singapurci, ki so bolj zadržani, in se niso toliko pripravljeni družiti z drugimi, pa so zdaj, za prvič, v hostlu«, je še dodala Miholičeva.

Prav tako je poudarila, da je dodana vrednost tega tudi ta, da še pred pričetkom debat, porabijo tuje učitelje in učence pri pouku. Prejšnji teden so na GFML imeli teden izbirnih vsebin, imeli so med drugim področje prometne varnosti, prve pomoči, obnašanja ipd. Tako so na primer enemu razredu dali priložnost, da so pri uri bontona imeli predavateljico, ki je lahko govorila o bontonu in obnašanju v treh različnih državah. Je namreč Američanka, trenutno dela v Singapurju, delala pa je tudi na Kitajskem. Tako so lahko primerjali vse te države s Slovenijo. »Zdi se mi, da boljšega prikaza, kot je bil ta, res nismo mogli dobiti«, je glede tovrstnega sodelovanja pri pouku dodala Miholičeva.

V drugem razredu so imeli angleškega predavatelja, tako da v glavnem te goste, če pridejo prej, vedno izkoristijo in jih zaposlijo za kakšna dodatna predavanja, pogovore. To je namreč ta dodana vrednost, ki jo s tujimi gosti nudi ta turnir.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2013 ob 9:21 Ciganjscek gost

      Odlicno! Taksne zadeve bi trebalo pred nastopom mandata organizirati za nase politike, da bi znali debatirati in se strpno obnasati do sogovornikov, kajti njihove debate so dalec od toga.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2013 ob 8:38 enostavno blefiranje gost

      kajti njihove debate so dalec od toga.************ tij si pa trufo od koj se v toj državi žive

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.