https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru nastopil Slovenski oktet

Ljutomer, 26.03.2013 ob 12:30  

V soboto je v Domu kulture v Ljutomeru nastopil Slovenski oktet, ki ga sestavlja osem glasbenikov, od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev - solistov.


Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Sestavljajo ga Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Jože Vidic, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje. V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

Oktet je izdal več kot štirideset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom 'Slovenski oktet', v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Na sobotnem koncertu v  Ljutomeru so zapeli pesmi Mlatiči, Po jezeru, Večerni ave, Pesem galebu, Žrtev, Jaz bi rad rudečih rož, Regina, Katrca, Kangalilejska ohcet, Vigred približa se, Puabi pojo, Pr'zile, Moj očka ima konjička dva, Venci veli, Drumlca in Ribniška.

Ob koncu nastopa je zbrane nagovorila mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer, članom okteta pa je podarila monografije Ljutomera.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.