https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Hodoš: Občinski svet o cenah za odvajanje in čiščenje komunalne vode

Hodoš, 02.04.2013 ob 10:00  

V petek je potekala 16. redna seja Občinskega sveta Občine Hodoš, na kateri so svetniki med drugim sprejeli Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni ter obravnavali predlog pogojev uporabe in namena EKO objekta na Krplivniku, katere bodo podrobno določili na izredni seji.


Potrdili Zaključni račun proračuna Občine Hodoš za leto 2012 in Predlog odloka o proračunu Občine Hodoš za leto 2013

Občinski svet je sprejel Zaključni račun proračuna Občine Hodoš za leto 2012. Prihodki proračuna so bili v preteklem letu realizirani v višini 639.763 EUR oziroma 92,95% glede na plan, odhodki pa v višini 636.643 EUR oziroma 92,44% glede na predvidena sredstva po veljavnem proračunu. Iz navedenega sledi, da znaša proračunski presežek v bilanci 3.122 EUR.

V naslednji točki dnevnega reda so svetniki soglasno sprejeli predlog odloka o proračuna Občine Hodoš za leto 2013. V tem letu planirajo za 687.939 EUR prihodkov in 684.621 EUR odhodkov. Večji načrtovani projekti Občine Hodoš za naslednje proračunsko obdobje so zunanja ureditev vaško-gasilskega doma Krplivnik in izgradnja mrliške vežice Hodoš, postavitev igral za otroke pri mladinskem domu na Hodošu, stroški za izvedbe komasacije, obnova in vzpostavitev habitatov, vzdrževanje lokalnih cest, sofinanciranje izgradnje CERO Puconci, izgradnja Pomurskega vodovoda, ureditev javnega parkirišča v centru Hodoša in obnova muzeja Krplivnik.

Sofinanciranje letnega programa športa in kulturnih dejavnosti

S sofinanciranjem letnega programa športa želijo omogočiti oziroma zagotoviti čim večjo vključenost občanov Občine Hodoš v izvajanje programov interesne športne vzgoje, kakovostni in vrhunski šport ter športno rekreacijo, čim boljše pogoje za športno vadbo in tekmovanje ter večjo dostopnost do športnih objektov. Poleg tega želijo doseči večjo promocijo posameznikov kot športnikov, njihovih društev za katere nastopajo ter občino v celoti. Sredstva iz skupinskega proračuna, se bodo razdelila na podlagi javnega razpisa in znašajo skupaj 7.000 EUR.

V skladu s sprejetim Pravilnikom o sofinanciranju kulturnih dejavnosti v Občini Hodoš bodo sofinancirali poslovanje in redno dejavnost registriranih kulturnih društev oziroma njihovih posameznih sekcij ter kulturne prireditve in projekte, ki so v interesu občine. Sofinancirali bodo tudi kulturno dejavnost predšolske in osnovnošolske populacije, vendar le v delu, ki presega vzgojno izobraževalne programe ter izobraževanje strokovnih kadrov za potrebe ljubiteljske kulturne dejavnosti. Prav tako bodo finančno pomagali pri nakupu in vzdrževanju opreme za izvedbo programov ter vzdrževanju prostorov.

Sprejet sklep o vzdrževanju cest za leto 2013

Plan razvoja in vzdrževanje občinskih cest predvideva tekoče vzdrževanje lokalnih in gozdnih cest ter javnih poti (navoz gramoza, odvodnjavanje površinske meteorne vode, čiščenje prepustov, urejanje jarkov, postavitev oziroma zamenjava prometne signalizacije, vzdrževanje ulične razsvetljave in pločnikov, košnja bankin, čiščenje in posek drevja ter grmovja, pluženje in posipavanje). Poleg tega nameravajo urediti priključek občinske ceste na državno cesto Hodoš – Krplivnik – Domanjševci pri Agrosaat.

Višje cene za gospodinjstva za odvajanje in čiščenja komunalne vode

Splošna cena se je dvignila zaradi nove Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki je začela veljato s letošnjim letom. Občinski svetniki so na podlagi tega sprejeli sklep o določitvi cen storitev oskrbe s pitno vodo. V okviru javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode se v Občini Hodoš skladno z omenjeno uredbo ločeno oblikujejo in obračunavajo cene za odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode. Za odvajanje odpadne vode bodo uporabniki po novem odšteli 61,86 EUR na leto, za čiščenje pa 12,11 EUR na leto. Tako bodo gospodinjstva skupaj prispevala 73,97 EUR letno za stroške izvajanja posamezne storitve, vključno z amortizacijo poslovno potrebnih osnovnih sredstev, pri tem pa se upošteva izkoriščenost le te.

Denarna pomoč

Sejo so zaključili z obravnavo prošenj za denarno pomoč. Prispelo je pet prošenj, ugodili pa so le Regionalnemu centru ZOTKS, s katerim se je občina dogovorila, da bo v letu 2013 izvedel program, ki ga je oblikovala programska koordinacija. Občina Hodoš pa bo sodelovala pri izvajanju dogovorjenega programa in dejavnosti in v ta namen prispevala 98,70 EUR.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.