https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Danes osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Romov

05.04.2013 ob 9:30  

V Murski Soboti bo danes osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Romov, na kateri bosta zbrane nagovorila predsednik republike Borut Pahor in murskosoboški župan Anton Štihec. Že dopoldne pa bo pripadnike romske skupnosti v Sloveniji sprejel predsednik državnega zbora Janko Veber, so sporočili iz državnega zbora.


Pogovora pri predsedniku državnega zbora se bo udeležila tudi predsednica komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnost Eva Irgl. Pogovoru bo ob 11. uri sledila projekcija kratkih filmov o življenju Romov, ki so nastali v produkciji Društva zaveznikov mehkega pristanka. Na projekciji bo sodelovala tudi protagonistka predstavljenega filma Na dolžnosti Nataša Brajdič.

Tradicionalnega srečanja pri predsedniku DZ ob svetovnem dnevu Romov se bodo sicer udeležili predstavniki Zveze Romov Slovenije, Sveta romske skupnosti, Foruma romskih svetnikov, Romskega informacijskega centra Anglunipe in Romskega akademskega kluba.

Romi po vsem svetu 8. aprila obeležujejo svoj svetovni dan, kar so določili na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. Romi so etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah, in sicer v Romuniji, Slovaški, Grčiji, Turčiji, na Madžarskem in v Sloveniji. Izhajali naj bi iz Indije, v Evropi jih je med osem in deset milijonov.

Po ocenah živi v Sloveniji nekaj manj kot 10.000 Romov, največ v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Prvič so se resneje organizirali leta 1995, ko so ustanovili Zvezo romskih društev. Ta se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije. Romi so v Sloveniji tradicionalno nastanjeni v 20 občinah.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2013 ob 9:50 nik gost

      Zdaj ste pa že dosadni s takšnimi prispevki

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2013 ob 12:19 deki gost

      Tu ste zdaj moćni da jih pa vidite pa trpečete jes man dosta ciganskih kolegov pa so dobri zdaj pa če keri kaj napravi so nej vsi isti.Mi BELI CIGANI smo malo hujši telko za info

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2013 ob 13:26 niko gost

      mislim da bi se moral zbrati cel politični vrh ker tja pašejo po svojih dejanjih

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2013 ob 14:52 lauraasza gost

      Deki, zato so močni ker jih gre 10 na enga, ali je to pravično in ali je to pogum?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.04.2013 ob 16:54 ACC gost

      Ka pa tak bedastočo pijšete Njajte Jih na meire. Da se v drek stope smrdij če je Rom Ali kmet Ali črnec vsaki za svojoga

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.04.2013 ob 20:30 tija gost

      dan danes so romi bo ceverirani kot nekoč dsti romi majo končane šole kot nekoć pa se naj primerjajo kako danes živijo romi pa nekoć vsak ima svoje hiše bol čisto hodijo všolah ker dosta krat vidimo po televiziji kako kmetje jočejo da nimajo od kot preživeti zaka zaradi tega ker so se od ciganov delali norca da samo hodijo fektariti po vaseh zaj pa oni hodijo na karitas prositi za hrano ko vidiš skašnim atomobilami pridejo na karitas prositi zaj so oni romi ne mi cigani toliko iz moje strani pa naj pustijo cigane namiro

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.04.2013 ob 20:43 hački gost

      @gost - tija, katero šola pa imaš ti končano? Kakšno Pakistansko mogoče? :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.04.2013 ob 23:56 deki gost

      Tija malo te jebe slovenščina :) sicer pa mislin ka si tudi resnico pravla.Dosta ciganov je fajn šolani nektari si fajne peneze služijo v avstriji majo fajne hiše in avte in en cigan iz borejec je tudi meni zrihtal dobro službo v avstriji tak ka....neman slabih odnosov znjimi Vi pa keri jih telko šinfate jih prvo spoznajte pa te sodite.jes san iste napake delal vpreteklosti san jih sovražo pa nevem ka vse samo da san jih spoznal pa san vido ka si nej takšni za kakše jih mate se pa seveda najdejo posamenizki keri to vse kvarijo saj pa naši so nika nje bokši

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.04.2013 ob 9:10 smrkci gost

      Cigani strica kučana morate povabiti,on je vaš bog.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.