https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Štihec računa na zmago v prvem krogu, protikandidati napovedujejo drugega

Murska Sobota, 06.10.2010 ob 8:12  

Na spletnem portalu Pomurec.com smo pripravili spletno soočenje kandidatov za župane v Mestni občini Murska Sobota. Sedanji župan Anton Štihec pričakuje zmago v prvem krogu, protikandidati pa računajo na drugi krog. Kandidatka za županjo Stanislava Rengeo Cör na vprašanja ni želela odgovarjati.

Plusi Štihčevega mandata ...

Kandidate za novega župana smo najprej povprašali, kaj je naredil župan Mestne občine Murska Sobota v zadnjem mandatu dobrega in kaj slabega. Večina je kot dobro navedla podvoz, ekonomsko in glasbeno šolo, ob tem pa so poudarili, da gre za dokončanje projektov prejšnjega župana.

Mag. Robert Celec je kot dobro navedel še večnamensko dvorano ter solidno vlaganje v osnovnošolsko infrastrukturo in kolesarsko omrežje.

Sedanjemu županu Antonu Štihcu smo zastavili vprašanje nekoliko drugače in sicer kako ocenjuje uspešnost njegovega županovanja v zadnjih štirih letih. Štihec pravi, da je sam s svojim delom in delom občinske uprave zadovoljen, oceno pa dajejo volivci.

in minusi ...

Protikandidati sedanjega župana so kot glavne slabosti v mandatu Antona Štihca navedli pomanjkanje delovnih mest, prometno problematiko in slabo razvitost Severno obrtno-industrijske cone.

Dušan Bencik teh stvari ni izpostavljal, je pa navedel naslednje: »Za slabo mu štejem dejstvo,  da kot župan edine mestne občine,  ki bi morala imeti vlogo regionalnega središča, ni prevzel odgovornosti nosilca regionalnega povezovanja občin pri snovanju strateških  razvojnih programih Pomurske regije.«

Mag. Celec sedanjemu županu očita nejasne smernice razvoja in posledično stihijsko delo ter konflikte z gospodarstveniki, dr. Mitja Slavinec pa izpostavlja neuspešno povezovanje nosilcev idej znotraj občine in z drugimi občinami.

Koliko odstotkov napovedanih projektov je uresničil sedanji župan?

Drugo vprašanje županskim protikandidatom se je glasilo, koliko odstotkov projektov je bilo po njihovem mnenju narejenih v zadnjem županskm mandatu.

Mag. Celec in Regina Cipot menita, da le tretjina, dr. Slavinec meni, da je realizacijo z odstotki težko ocenjevati, podobnega mnenja je tudi Bencik, ki pravi, da aktualni župan za svoj mandat ni najavljal pomembnih strateških projektov za razvoj in da so se stvari dogajale bolj stihijsko kot sistemsko.

Sedanji župan Štihec na enako vprašanje odgovarja, da je bilo poleg napovedanih realizirano tudi mnogo projektov, ki jih niso napovedovali pred volitvami.

Kandidati za župana, zakaj volivci naj volijo ravno vas?

Tretje vprašanje se je glasilo, zakaj kandidati menijo, da so primerni za novega župana.

Dr. Slavinec izpostavlja program, ki je narejen za ljudi, stavi pa na ekipo uglednih in strokovnih sodelavcev za uresničevanje ciljev.

Cipotova pravi, da je za za sodelovanje in povezovanje, kar bi prineslo timsko delo, po njenem mnenju je čas tudi za nove obraze, drugačne poglede in županjo.

Bencik stavi na svoje kompetence, znanje in izkušnje za gospodarno in uspešno vodenje velikih sistemov.

Mag. Celec meni, da je vsak  propad žejen preporoda in tako tudi Murska Sobota. Prepričan je, da ima pravo vizijo razvoja in odgovore na izzive.

Sedanji župan Štihec meni, da je primeren za še en mandat, ker do potankosti pozna delovanje občine, zakonodajo, postopke in ker so s sedanjimi sodelavci odlična ekipa, ki je sposobna realizirati projekte, ki si jih zadajo.

Koliko odstotkov glasov pričakujete?

Pod četrtim vprašanjem smo kandidate za župane spraševali o odstotkih glasov, ki jih pričakujejo v prvem krogu volitev.

Dr. Slavinec meni, da bo prejel dovolj glasov za drugi krog in nato zmagal, Cipotova pričakuje petindvajset odstotkov glasov, na svojo uvrstitev v drugi krog računata tudi Bencik in mag. Celec.

Sedanji župan Štihec pričakuje ustrezno podporo občanov in zmago že v prvem krogu.

Kdo bo koga?

Peto vprašanje se je glasilo, kdo je po njihovem mnenju najresnejši tekmec za županski stol.

Dr. Slavinec je diplomatsko odgovoril, da nobenega ne podcenjuje, vse spoštuje, odločajo pa volivci.

Cipotova, Bencik in mag. Celec so si enotnega mnenja, da je njihov najresnejši tekmec sedanji župan.

Štihec pravi, da vse tekmece spoštuje, zato ni izpostavljal posameznikov, meni pa, da se vsak trudi po svojih najboljših močeh.

Spodaj si lahko preberete tudi celotne odgovore kandidatov za župane.

Dr. Mitja Slavinec

1.To je bil mandat uspešne žetve projektov, ki so bili posejani ali že začeti v prejšnjih obdobjih kot npr. podvoz na Lendavski, Ekonomska in Glasbena šola. Občino pa pesti pomanjkanje delovnih mest, predvsem v industrijsko obrtni coni. Velik problem ostaja promet. Prav tako ni bilo uspešno povezovanje nosilcev idej znotraj občine in z drugimi občinami. Življenje v mestnem jedru je zamrlo.

2. Zaključeni so bili v glavnem projekti, ki so bili že prej načrtovani, mnogi novi pa že na začetku niso bili realno načrtovani, zato tudi niso realizirani in je z odstotki to težko ocenjevati.
 
3. Ker imamo program, ki smo ga ustvarili skupaj z ljudmi in za ljudi. Imamo ekipo uglednih in strokovnih sodelavcev, ki hočemo in zmoremo nekonflikno ter brez izključevanj uresničevati naše skupne cilje. Osebno pa sem prepričan, da sem si z dosedanjim delom pridobil številne izkušnje na podlagi katerih bom lahko dal potreben pospešek vsestranskemu razvoju občine.
 
4. Dovolj za drugi krog in končno volilno zmago.

5. Nobenega ne podcenjujem, vse spoštujem; odločajo pa volivci.

Regina Cipot

1. Dobra dejanja v zadnjem županskem mandatu so dokončanje projektov prejšnjega župana – podvoz, ekonomska šola. V slabo štejem nerealizacijo projekta Fazanerija, ni še obvoznic, Severno obrtna-industrijska cona je dokaj prazna.

2. V zadnjem mandatu župana je bilo narejenih nekje 30 % projektov.

3. Sem za sodelovanje in povezovanje, kar bi prineslo timsko delo; čas je tudi za nove obraze, drugačne poglede, čas je za županjo v Mestni občini Murska Sobota.

4. Pričakujem 25 % glasov.

5. Kot najbrž še v drugih občinah, je najresnejši tekmec sedanji župan gospod Anton Štihec.

Dušan Bencik

1. V zadnjih letih so bile zaključene določene investicije kot so izgradnja ekonomske šole , knjižnice in ureditev cestne infrastrukture v okolici trgovske cone.vendar ti projekti izhajajo že iz prejšnjih mandatov, podvoz z krožišči pa je projektirala, gradila in financirala Direkcija za ceste Republike Slovenije. Za slabo mu štejem dejstvo,  da kot župan edine mestne občine,  ki bi morala imeti vlogo regionalnega središča ni prevzel odgovornosti nosilca regionalnega povezovanja občin pri snovanju strateških  razvojnih programih Pomurske regije.

2. Aktualni župan za svoj mandat ni najavljal pomembnih strateških projektov za razvoj MO M. Sobota, stvari ki so se dogajale v mandatnem obdobju so se dogajale bolj stihijsko kot sistemsko, zato ocene ne morem podati.

3. Zato ker sem osemnajst let uspešno vodil eno največjih turističnih podjetij v Sloveniji in tem delu Evrope, ker sem  v tem obdobju speljal številne velike in pomembne strateške projekte za razvoj gospodarske dejavnosti v regiji in državi in ker imam kompetence, znanje in izkušnje za gospodarno in uspešno vodenje velikih sistemov.

4. Pričakujem uvrstitev v drugi krog lokalnih volitev.za župana MO M. Sobota

5. Menim, da je moj najresnejši tekmec v boju za županski stol  sedanji župan.

Mag. Robert Celec

1. Dobro: Zgradila so se nova krožišča, večnamenska dvorana se zaključuje (čeprav je tudi to primer slabega črpanja evropskih in nacionalnih sredstev in jo bomo iz občinskega proračuna še dolgo odplačevali), dokončal se je podvoz (čeprav se je gradil celih 10 let), solidna vlaganja v osnovnošolsko infrastrukturo, kolesarsko omrežje.

Slabo: Premalo narejenega za ustvarjanje novih delovnih mest, izredno slabo črpanje evropskih in državnih sredstev, obvoznica se je zanemarjala in jo bomo s tem tempom dobili leta 2020, izredno slaba realizacija projektov napovedanih v volilni kampanji leta 2006, nejasne smernice razvoja in posledično stihijsko delo, premalo vlaganja v komunalno infrastrukturo, pomanjkanje prostorov v vrtcih, konflikti z gospodarstveniki, župani drugih pomurskih občin, vsemi, ki razmišljajo samo malo drugače. Če upoštevamo standard je življenje v mestu drago, občinska uprava je po drugi strani med najdražjimi v Sloveniji.
 
2. Realiziranih je bilo tretjina projektov, obljubljenih iz volilne kampanje sedanjega župana leta 2006. Od projektov napovedanih v volilni kampanji 2006 niso bili realizirani projekti: nadzidava tržnice, upravno središče na Kocljevi, Visokošolsko izobraževalno središče, Adrenalinski park, dejanska oživitev SOIC, Tehnološki park v SOIC, Logistični center, oživitev centra mesta in kot krona neuspeha, še projekt Fazanerija (to, da se je porušila ena stara zgradba, zame ni pričetek izvedbe samega projekta).

Leta 2005 (vir: Soboške novine: 43/44/45) je bilo napovedanih 22 projektov, po 5 letih so v celoti izvedeni samo 4 projekti (in 4 delno). 14 jih je še vedno na čakalni listi ali pa ne bodo nikoli realizirani. Še vedno so na čakalni listi: nov trgovski center na območju bivšega Potrošnika, nova avtobusna postaja, Kocljeva garaža, Urbana… Realizacija projektov je zelo slaba in počasna.

3. Erich Schmit, eden izmed lastnikov in direktor Googla, je šel v Detroit in tam kupil mlado računalniško podjetje z mladim kadrom. In ker je v tistem obdobju v Detroitu veliko podjetij propadlo, so ga mnogi spraševali, zakaj ravno Detroit in zakaj ravno mlado podjetje z mladimi ljudmi. In na to vprašanje je g. Schmidt odgovoril, da je ravno zato prišel. Ker je mesto žejno preporoda in ker so mladi v podjetju garant za to. Vsak propad je žejen preporoda in naše mesto je žejno preporoda. Mestno občino Murska Sobota se da voditi bolje in prepričan sem, da imam pravo vizijo razvoja in odgovore na izzive.

4. V prvem krogu pričakujem dovolj glasov za 2. krog. Naše ankete in odzivi to tudi napovedujejo.

5. Obstoječi župan je podobno kot drugje v Sloveniji v izhodišču v veliki prednosti, ker se vsaka kritika njegovega dela lahko razume kot kritikanstvo, čeprav to še zdaleč ni. Je le želja po boljšem jutri za ljudi in mesto.

Anton Štihec

1. Sam sem s svojim delom in delom občinske uprave zadovoljen. Oceno pa dajejo volivci.

2. Realizirali smo tudi mnogo projektov, ki jih nismo napovedali pred volitvami.

3. Ker do potankosti poznam delovanje občine, zakonodajo, postopke ipd. in ker smo s sedanjimi sodelavci odlična ekipa, ki je sposobna realizirati projekte, ki si jih zadamo.

4. Pričakujem ustrezno podporo občanov in zmago v prvem krogu.

5. Vse tekmece spoštujem, zato ne bi izpostavljal posameznikov. Vsak se trudi po svojih najboljših močeh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      06.10.2010 ob 10:58 lepi

      Ka te je čisto dol steko, ge de pa en kraug, srečen de lejko z njegoveme realizejraneme projekte če de sploj v drugoga prišo! Vej je pa Muro 05 pa dokonca dol spravo :(

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ajkaro
      06.10.2010 ob 13:12 ajkaro

      E moj Vratarič. Vprašanja ti je Celec sestavo? Po principu vsi ocenjujmo in šimfajmo sedanjega župana? Čestitam za pokončno novinarstvo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Eden
      06.10.2010 ob 13:50 Eden

      Ka Štihčevi kloni, redno ste občutljivi na debato glede dela vašoga vodje. Prav je ka se malo debatira o ton, ne bluzi v prazno ajkaro. Nejsmo v komunizmi, ka novinari ne bi smeli pisati o funkcionarjih, sicer pa so vprašanja čisto korektna in za vse enaka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PomurskiJanez
      06.10.2010 ob 14:28 PomurskiJanez

      Predlagam en tečaj fotografije za avtorja zgornjih fotografij... Katastrofa... @Ajkaro: Ka pa čakaš od celcovoga portala? :) Sicer pa 4% gor al dol... Časa majo samo še do nedele..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. nina85
      06.10.2010 ob 14:50 nina85

      Glede na te ankete se nebi jez kaj ozirala, ker sem bila že na dveh predstavitvah mag. Celeca (Krog, MS) in je bilo vedno veliko ljudi http://www.robertcelec.si/si/aktualno/79. Ko pa danes gledam stran štihca pa ni ravno nobene optimistične slike s predstavitev http://www.stihec.si/index.php

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. novak7
      06.10.2010 ob 15:03 novak7

      Končno en portal na keroga Štihec nemre vplivate!!! Samo tak dale, tau jih žre :)))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. PomurskiJanez
      06.10.2010 ob 15:15 PomurskiJanez

      Nina85 pa ovi v flurescentih anorakih ne valajo :) te jih je takoj pol menje... Novak7: Nej ka bi koga zagovarjo samo se ti ne zdi ka je malo čudno ka samo na ton "neodvisnon" portali vsi zagovarjajo celčija? Mogoče zato ka ostale boli kita, pa ne odijo na tej portal... Sicer pa zaj trbej stisnoti ka še samo 3 dni mate, te pa te meli empirične dokaze za to što je tisti pravi za župana... Tačas pa fajn pišite pa bencin ne pozabite plačati naslednjič... (mi je pa vseeno što je župan, moti me pa propaganda kera temelji izkjučno na diskreditaciji Štihca... Malo več bi se z seuf ukvarjali, pa bi meli več kak 4 %...)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. PREKMUREC
      06.10.2010 ob 15:33 PREKMUREC

      Tudi jaz to nedeljo računam na loto sedmico.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. rok89
      06.10.2010 ob 15:39 rok89

      Naj vlada Štihec s svojimi mediji, bognedaj da bi mu kdo pogledal pod prste ali ocenjeval njegovo delo. Viva la komunizem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. ajkaro
      06.10.2010 ob 15:44 ajkaro

      kak to ka je cela ekipa pomurec.com v volilni komisiji v Bakovcih. Pa tak neodvisni in nepristranski ste... :) Mater ste naivni. Tak fejst, ka ste že smejšni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. karci
      06.10.2010 ob 15:46 karci

      Spoštovani!Očitno eni pišete komentare samo za to ka nekoga vo jebete. Henjajte o neodvisnoti portalov- tau ne obstaja (vsaka stvar je od nekoj odvisna. Oba portala pišeta dobre prispevke- politično opredeljenost pa vijdite samo tisti keri drujgoga dela nemate. Živela oba portala!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. ajkaro
      06.10.2010 ob 15:47 ajkaro

      @rok89 Vestnik, POP TV, Dnevnik, Večer... sami Štihecovi mediji geli? Kaj jim je vsem skupno. Štihec ima povsod bar 10x več glasov kak energičar Celec. Samo ne vem na Celecovon spoti če se trosi od živčnosti, ka ga nihče ne šljivi ali je to že Parkinsonova bolezen... Sicer pa še malo pa te pakirali kufre. Vas bo JJ "povabil" k odstopu zaradi volilnega debakla :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. Eden
      06.10.2010 ob 15:50 Eden

      Pustite Dundeka, nema drugoga dela kak tu pod skritimi imeni pisariti gor komentare. Slavinec de vas preseneto Štiheci..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Milanista
      06.10.2010 ob 16:40 Milanista

      Če je pa te članek pristranski te pa ajkaro idi na Kitajsko. Pomurec me je preseneto s svojo objektivnostjo v ton časi.. tak da pohvale.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. PomurskiJanez
      06.10.2010 ob 17:38 PomurskiJanez

      :D viden ka ste zaj že preklopili, zaj že SDS-ovci navijajo za Slavinca samo ka nede Štihec :) patetično. Milanista, si ziher ka štemo isti članek?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. PomurskiJanez
      06.10.2010 ob 17:40 PomurskiJanez

      BTW Karlo to si namerno al po napaki izpusto kandidatko Rengeo-Cör... Na fotkah je vseh 6 kandidatov, celotne odgovore pa si podal samo za 5...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. Karlo_Vrataric
      06.10.2010 ob 17:52 Karlo_Vrataric

      Kot je zapisano že v uvodnem tekstu, kandidatka za županjo Stanislava Rengeo Cör na vprašanja ni želela odgovarjati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. ajkaro
      06.10.2010 ob 18:23 ajkaro

      Karlo, daj povej še zakoj si dopustiš, ka ti Celec sestavlja vprašanja? Rejsan eni nemate nikše hrbtenice? Ka pa gda do volitve mimo? Te boš pa pa za Soboške novine piso? Konvertit

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. mali_princ
      06.10.2010 ob 19:27 mali_princ

      Po prebranon članke ne razmen, kak bi lejko ta čista objektivna vprašanja bila v prid enomi ali drugomi ali desetomi kandidati ... Sicer de pa nedela kmalu tu, pa te de končno te norije za nekaj časa konec.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.