https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za sanacijo plazu v Vratjem Vrhu državne pomoči ne bo

Vratji Vrh, 16.04.2013 ob 11:10  

V občini Apače, natančneje v Vratjem Vrhu, plaz že več let ogroža stanovanjske hiše. Ker se je situacija letos zelo poslabšala, je župan Franc Pižmoht pred kratkim na novinarski konferenci opozoril javnost na težave, s katerimi se soočajo. Mi smo se z vprašanji obrnili na Ministrstvo za okolje in prostor, od koder so sporočili, da sredstev državenga proračuna za sanacijo plazu ne bo. 

V občini Apače že več let opozarjajo na nevaren plaz, ki se vse bolj širi in ogroža tri stanovanjske hiše. Že pred leti so stanovalci izrazili prepričanje, da se je vse začelo z nepravilno zgrajeno cesto. Leta 2007 je bila tam še asfaltirana cesta, pod njo sadovnjak in življenje je mirno teklo. Kmalu zatem so se pričele težave. Po mnenju več vaščanov je k sprožitvi plazu prispevala gradnja vodovoda (Vratji Vrh ima vodo iz mariborskega vodovoda), takrat so namreč s kopanjem jarka preusmerili podzemni tok, ravno tako so odstranili sadno drevje. Ker zemlja drsi, so se vodovodne cevi že večkrat pretrgale.

Zaprosili za državna sredstva

Če je bil asfalt lani še popokan, ga je pred kratkim dobesedno odneslo. Takrat je župan Apač, Franc Pižmoht sklical konferenco in javnost opozoril na težave, ki jih imajo pri pridobivanju državne pomoči.

Že julija 2009 je občina Apače naročila geotehnično raziskavo območja plazu, ki jo je izdelalo podjetje GEOING, podjetje za geotehnični in gradbeni inženiring iz Marobora. Na osnovi geotehničnih ugotovitev je podjetje BNG Bojan SAFRAN s.p. iz Kapele izdelalo projekt sanacije plazu, ki so ga v septembru 2010 z vlogo za finančno pomoč za sanacijo plazu poslali na Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za odpravo posledic naravnih nesreč. »Z ministrstva smo še istega meseca dobili informacijo, da bo plaz uvrščen v prioritetni program sanacije plazov v RS, ki ga pa mora potrditi vlada RS, kar bi naj storila v decembru 2010,« je o prvotnih pozitivnih upih povedal Pižmoht. Ker se je takrat vse skupaj ustavilo, so v letu 2011 dvakrat obrnili na pristojne in jih s pisnimi zaprosili in dodatnimi slikovnimi materiali opozorili na vse večjo nevarnost tega plazu.

Plaz v zadnjih mesecih nevarno zdrsel še nižje

Zaradi taljenja snega in močnega deževja v prvih mesecih letošnjega leta je na plazu prišlo do velikih premikov zemlje in širjenja območja plazu, zato je občina ponovno naročila pregled in oceno plazu, pri čemer se je izkazalo, da se je obseg plazu znatno povečal, in da predstavlja še večjo nevarnost za tri stanovanjske hiše, ki so neposredno nad plazečim terenom, prav tako je ogroženo vodovodno omrežje in lokalna cesta. Kot pričakovano, se je povečal tudi obseg v finančnem smislu, in sicer z 287.000 evrov na 376.000 evrov.

Državne pomoči ne bo, razpoložljivih sredstev žal ni

Na občini Apače so že pred časom izrazili zaskrbljenost nad situacijo in priznali, da sami niso finančno sposobni sanirati navedenega plazu. »Zato od države pričakujemo dodatno finančno pomoč,« so povedali na konferenci v začetku aprila.

Mi smo se z vprašanji o morebitni pomoči države obrnili na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, od koder so odgovorili, da predmetni plaz ne izpolnjuje pogojev določenih z zakonom, in sicer ocenjeno višino neposredne materialne škode v višini nad 0,3 promile prihodkov proračuna RS (kar znaša cca 2,5 mio evrov), zato ni mogoče uporabiti sredstva državnega proračuna za sanacijo plazu na podlagi zakona.

»Sanacija plazu na LC 104151 Vratja vas - Vratji vrh in na JP 604341 v občini Apače je bila evidentirana pri takratnem MOP-u in predvidena za sofinanciranje sanacije v okviru posebne proračunske postavke v letu 2011. Zaradi rebalansa proračuna RS, so bila sredstva na proračunski postavki zmanjšana in niso zadoščala za izvedbo sanacije plazu, ki v projektantskem predračunu znaša 350.013,60 evrov. Vsled zelo zaostrenih fiskalnih razmer, na proračunski postavki MKO 748310 sanacija plazov srednjega in malega obsega, v proračunu RS za leto 2013 ni razpoložljivih sredstev«, so nam sporočili.

Še vsaj dve leti nimamo sredstev za to sanacijo

Župan Franc Pižmoht je izrazil razočaranje in povedal, da še vsaj dve leti nimajo dovolj sredstev, s katerimi bi lahko sanirali plaz. V kratkem bodo popravili cesto in ljudem omogočili normalen prevoz do hiš, vendar samo za osebne avtomobile. »Za nas je to velik problem, kdo bo odgovoren, če pride do večje škode?«, se je spraševal. Pri tem je poudaril, da se plaz premika v kotanjo, kjer je jarek z živo vodo. V primeru, da plaz zasuje jarek, lahko pride do nastanka manjšega jezera, pri čemer se lahko zemlja premakne še nižje in s tem ogrozi še več hiš in regionalno cesto. »Volja je, a smo finančno nemočni«, je razočarano povedal.

In tako bodo vaščani še nekaj časa nemirno spali...

Foto: Timi Varga

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2013 ob 13:05 Smrkci gost

      Saj pa ni v tem kraju kakega politika ali tajkuna,če bi pa bil bi pa bila cesta hitro gotova in urejena.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2014 ob 20:16 tone gost

      čE BI BILI AVSTRIJA BI BIL PLAZ žE ZDAVNAJ SANIRAN.šKODA DA JE ZMAGO GENERAL MAJSTER.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.