https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bivša direktorica občinske uprave občine Ljutomer zanika, da bi kršila zakon

Ljutomer, 22.04.2013 ob 13:02  

Po poročanju časnika Delo je nekdanja direktorica ljutomerske občinske uprave Darja Hrga v času, ko je bila na omenjenem položaju (2007–2011), z državnim zborom (DZ) po mnenju pravne stroke mimo črke zakona sklenila podjemno pogodbo in pogodbo o delu.


Hrgova je takrat svetovala poslanski skupini Desus, katere trenutni vodja poslancev je nekdanji ljutomerski župan Franc Jurša. Ta je Hrgovo tudi imenoval za direktorico uprave. Zdaj pa več ni zaposlena na občini.

Darja Hrga je z DZ v okviru sredstev za dodatno strokovno pomoč, ki pripadajo poslanskim skupinam, sklenila tri pogodbe. Kot poročajo, je za dve pogodbi prejela 2600 evrov neto izplačila, za zadnjo pa 2790 evrov.

FOTO: Večer

Hrgova prepričana, da zakona ni kršila

Kljub jasnemu zakonskemu predpisu (peti odstavek 100. člena zakona o javnih uslužbencih), ki direktorju občinske uprave izrecno prepoveduje pridobitniško dejavnost - dovoljuje pa znanstveno, raziskovalno, pedagoško, umetniško in publicistično delo - je Darja Hrga prepričana, da zakona ni kršila. Za Delo je povedala sledeče: »Pravica do dela je temeljna ustavna pravica državljana. Za državni zbor in poslansko skupino sem opravila intelektualno raziskovalno-svetovalno storitev, za katero imam strokovno kvalifikacijo. Prepovedi tovrstnega dela ni bilo, zato zakonodaja ni bila kršena. Tudi zakon o integriteti in korupciji ne.«

Jurša ne vidi prav nič spornega

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša, ki je Hrgovo povabil k sodelovanju, v njenem pogodbenem svetovanju ne vidi prav nobene težave, ter je za Delo tako pojasnil svoje razmišljanje: »Če bi bilo karkoli narobe, bi nas na to opozorili že iz DZ. Pa nas v času, ko nam je Hrgova svetovala hkrati z njenim vodenjem ljutomerske občinske uprave, niso.« Karmen Uglješič, vodja parlamentarne službe za odnose z javnostjo, je očitke zavrnila: »Kako pa naj bi mi vedeli, da je gospa direktorica občinske uprave?«. Kot je še povedala, podatke o pogodbenem svetovalcu v parlamentarni vprašalnik o oddaji naročila za strokovno pomoč oziroma politično svetovanje vnašajo vodje posameznih poslanskih skupin.

Rajko Pirnat: gre za sporno poslovanje

Rajko Pirnat, profesor na katedri za upravno pravo ljubljanske pravne fakultete, znanstvenega oziroma raziskovalnega dela v delu, ki ga je Hrgova po podatkih DZ opravila za stranko Desus, ne zaznava. Kot je povedal: »V omenjenem primeru bi težko rekel, da gre za znanstveno delovanje«. Znanstveno oziroma raziskovalno delo mora namreč biti po njegovih besedah javno izkazano kot objava v znanstvenih publikacijah, kar pa v konkretnem primeru ni. »Ključno je tudi, ali je Desus financiran iz občinskega proračuna. Kot direktorica občinske uprave je gospa vplivala tudi na neposredno delo občinske uprave v zvezi s proračunom in najmanj, kar je, bi se morala vzdržati poslovanj s prejemniki sredstev iz občinskega proračuna«, je še pojasnil Pirnat, ter dodal, da za uradnike na položaju zakonsko niti ni predvideno, da bi jim na primer župan lahko dovolil tako delo: »Zakonska prepoved je glede tega jasna: ne sme se.«

Ljutomerska občina: za svetovanje Hrgove niso vedeli

Kot so povedali v občini Ljutomer, je stranka Desus porabnik občinskega proračuna. Za svetovanje Hrgove niso vedeli, sama pa svojega »znanstveno-raziskovalnega« dela doslej, kot pravijo, ni ne napovedala ne pojasnila. »Javna uslužbenka bi vsekakor morala seznaniti delodajalca o svoji nameri sklenitve pogodbe s tretjo osebo in pri tem upoštevati določila delovnopravne zakonodaje ter pogodbe o zaposlitvi, ki urejajo konkurenčne klavzule in prepovedi, oziroma v določenih primerih pridobiti ustrezna soglasja.«

V Delu še poročajo, da je Hrgova decembra lani proti občini na Delovno sodišče v Mariboru vložila tožbo zaradi po njenem mnenju krivdne razrešitve s položaja direktorice občinske uprave leta 2011. Vse pritožbe Hrgove v zvezi s tem je državna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi (po podatkih občine Ljutomer) sicer zavrnila kot neutemeljene.

Na vprašanje novinarja, ali bo občina proti Hrgovi sprožila kakšne postopke, so z občine odgovorili, da zadeve še preverjajo, zato zaenkrat ne želijo dajati izjav v tej smeri.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. prlekija1825
      24.04.2013 ob 14:40 prlekija1825

      Olga Karba , županja Ljutomerja tudi dela na svojo roko....., nakazuje vsaki mesec lepe vsote denarja za razna "svetovanja".... Recimo pregled plačil za XYZ podjetje s strani Občine Ljutomer: September 2012 1.788,00 Oktober 2012 1.728,00 November 2012 1.494,00 December 2012 1.530,00 Januar 2013 1.440,00 Februar 2013 1.266,00 Marec 2013 1.425,60 April 2013 1.296,00 To XYZ podjetje "svetuje" osebno županjo, ona pa plačuje iz občinskega proračuna te podvige.... do kdaj nas bo imela za norce?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.