https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

ZZZS nadomestila plač direktno na račun delavcu

25.04.2013 ob 19:04  

V Pomurski regiji mnogi delavci z nerednimi izplačili nadomestil nestrpno pričakujejo uveljavitev določb Zakona o delovnih razmerjih.

Od takrat, ko je bil 12. aprila letos uveljavljen spremenjen Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), delavci pomurske regije, ki jim delodajalci redno ne izplačujejo nadomestil plač v času bolniške, zastonj kličejo na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Mnogi so bili namreč prepričani, da bi lahko že v drugi polovici aprila dobili neposredno od Zavoda nadomestila plač, ki jim jih dolgujejo delodajalci.     

V primeru, če delodajalec delavcem ne bo izplačal plač in nadomestil plač v zakonsko določenem oziroma pogodbeno dogovorjenem roku, bo Zavod neposredno delavcu izplačal  zapadlo neizplačano nadomestilo plače, ki se izplača v breme zdravstvenega zavarovanja. Izplačilo bo izvedeno na podlagi zahteve zahteve delodajalca, ki jo bo ta dolžan vložiti v osmih dneh po preteku meseca, v katerem je nadomestilo plače zapadlo v plačilo. Če delavec v 8-dnevnem roku ne bo prejel pisnega obvestila delodajalca o tem, da je vložil vlogo, lahko delavec sam na Zavodu zahteva direktno izplačilo.            



Zahtevi delodajalca bo moral biti priložen pisni obračun delodajalca, iz katerega bodo razvidni podatki o zapadlem neizplačanem nadomestilu plače in izjava delodajalca, da delavcu ni izplačal nadomestila plače v zakonsko določenem oziroma pogodbeno dogovorjenem roku. Če bo vložil vlogo za direktno izplačilo delavec sam, pa bo moral biti zahtevku priložiti pisni obračun delodajalca, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o zapadlem neizplačanem nadomestilu plače.               

Opozoriti pa je potrebno, da se te spremenjene določbe ZDR-1 za direktno izplačilo nadomestila uveljavijo šele 90 dni po uveljavitvi novele ZDR-1, torej šele 12. 7. 2013. 

Zahtevke bo torej možno vložiti šele za čas odsotnosti z dela s pravico do nadomestila plače v breme zdravstvenega zavarovanja po začetku uporabe teh določb in to le za neizplačana nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za obdobje od 12. julija dalje. Ta nadomestila bodo zapadla v plačilo 18. 8. 2013, torej bi lahko delodajalci in delavci na Zavod prve zahtevke vložili šele v začetku septembra 2013.

Delavci torej direktno od Zavoda ne bodo mogli uveljaviti izplačilo tistih nadomestil plač, ki jim jih že sedaj dolgujejo delodajalci.       

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.