https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Svetniki v Apačah sprejeli zaključni račun proračuna za leto 2012

Apače, 26.04.2013 ob 7:00  

Na 14. redni seji v Apačah so sprejeli zaključni račun, se seznanili s stroški izvajanj zimske službe ter sprejeli Odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.

Sprejeli so zaključni račun

Na 14. redni seji v Apačah so soglasno sprejeli Odlok o zaključnem računu, ki ga je svetnikom predstavil računovodja, Roman Kaučič. Zaključni račun podaja osnovne podatke za presojo uspešnosti poslovanja. Iz njega je razvidno, da je bil leta 2012 proračun zaradi spremembe višin in virov prihodkov ter odhodkov, novih vrednosti posameznih projektov oziroma aktivnosti, vključitve novih projektov ter aktivnosti z rebalansi spremenjen štirikrat. Prihodki skupaj so bili v letu 2012 realizirani v višini 3.351.710,17 EUR, kar predstavlja 79,0-% realizacijo. Odhodki skupaj so bili v letu 2012 realizirani v višini 3.060.423,13 EUR, kar predstavlja 66,4-% realizacijo. V letu 2012 se Občina Apače ni zadolževala, je pa odplačala glavnice dolgoročnih kreditov v višini 61.019,19 EUR.

Sprejeli Odlok za podelitev koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki

Sprejeli so tudi Odlok o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki in Odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki. Župan Franc Pižmoht je ob tem dodal, da je cilj sprejetja teh dveh odlokov, da pridejo do tega, da bi čimveč odpadkov pobirali od vrat do vrat in na ta način bo kmalu odpadla potreba po ekoloških otokih. Obrazložitev navedenih odlokov je podal Milan Železnik, uni. dipl. pravnik, iz Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor. Svetnik Renato Flisar je ob tem opozoril na problematiko podelitve koncesije za dobo 15 let, ki se mu zdi pretirana. »Koncesije se vedno podeljujejo za daljše časovno obdobje,« je obrzaložil Železnik in ob tem povedal tudi, da se nekatere občine odločajo za časovno obdobje 10 let, nekatere pa tudi za 20 let. Zakon pa omejuje podelitev koncesije na 35 let. »S tem se vi istočasno rešite tudi tega problema, da imate rešeno predelavo odpadkov, in tudi samo odlaganje komunalnih odpadkov,« je dodal.

Stroški zimske službe enkrat večji kot lani

Občinski svet Občine Apače se je seznanil s poročilom o izvajanju zimske službe v sezoni 2012/2013. V letošnji zimi so na lokalnih cestah in javni poteh opravili skupaj kar 73 intervencij pluženja in posipavanja ter pri posipavanju in soljenju porabili 209,48 m3 soli in 488,77 m3 peska. Strošek letošnje sezone je znašal 64.237,87 €, kar je enkrat več kot lansko leto.

Želijo večji turistični obisk

V občini Apače si prizadevajo za povečanje prepoznavnosti občine. Prav področje turizma je tisto, ki je tržna niša in ki si ga še posebej  želijo razširiti in izboljšati.

Pomemben prispevek k prepoznavnosti občine, kot turistom prijaznega ter zanimivega območja, doprinesejo tudi številna društva v njihovi občini in drugi, ki med letom prirejajo različne prireditve in s svojimi programi in projekti sodelujejo ob različnih priložnostih ter tako pomembno prispevajo k pestremu programu prireditev skozi vse leto in s tem tudi k prepoznavnosti občine navzven. Želijo si, da bi v njihov kraj prišlo kar se da veliko različnih obiskovalcev izven meja naše občine, saj se s tem povečuje dodana vrednost kraja in domačih ponudnikov. S tem namenom smo pripravili predlog novega Pravilnika o sofinanciranju dejavnosti na področju turizma in prireditev v občini Apače, ki je bil soglasno sprejet.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.