https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Počitnice naj bodo res počitnice

29.04.2013 ob 8:56  

Šolarji so ta teden na prvomajskih počitnicah, ob tem pa psihologi poudarjajo, da si morajo resnično oddahniti ter preživeti čas brez skrbi in skozi igro. Devetošolce takoj po počitnicah čakajo nacionalni preizkusi znanja, maturante pa matura.


Osnovnošolci in dijaki danes ne bodo sedli v šolske klopi, saj so na prvomajskih počitnicah, ki so letos kar dolge in sicer trajajo od 27. aprila do 5. Maja. Nekateri se bodo s starši odpravili na izlete, dopustovanje, nekateri pa preživeli v skrbeh zaradi čim boljšega uspeha. Ob tem pa psihologi opozarjajo na pomembnost prostega časa v času počitnic.

"Počitnice so počitnice, otroci naj si od šole oddahnejo," poudarja psihologinja Cirila Peklaj, profesorica za pedagoško psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti ter meni, da naj mlajši v tem času preživijo ob igri, v družbi svojih staršev, z mislimi daleč vstran  od dejavnosti, ki so povezane s šolo. Peklajeva še pravi, da v tem času niso primerne različne delavnice in tečaji za otroke, saj so le ti bolj primerni za obdobje daljših, poletnih počitnic. Učenje v tem času naj dajo na stran, učenci, ki pa imajo probleme pri posameznih predmetih, pa jih naj občasno  le ponovijo.

Poudarja tudi, da obveznosti ne bi smeli prelagati na zadnji čas. Tako nacionalni preizkus znanja, kot matura so izpiti, s katerimi se preverja dolgoročno znanje, pri teh pa učenje tik red izpitom nikakor ni smiselno in efektivno. Sprotno učenje povezuje tudi z tem, da se tako otroci znebijo stresa, opozarja pa tudi starše na to, da naj nikakor ne pišejo opravičil, ko njihovi otroci niso pripravljeni za teste.

Vir: 24.ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.