https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vzhodni kohezijski regiji bo na voljo milijarda 260 milijonov evrov

Murska Sobota, 30.04.2013 ob 9:00  

V prostorih Jakijeve dvorane Zavarovalnice Triglav v Murski Soboti je potekalo drugo delovno srečanje s predstavniki nacionalne ravni ob pripravi razvojih programskih dokumentov za leto 2014 do 2020.

 

Regionalna razvojna agencija Mura je kot koordinatorka razvojnega načrtovana v regiji v novi finančni perspektivi, na delovnem srečanju gostila predstavnike Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Dogodek je pomenil drugi krog razprave s predstavniki nacionalne ravni za pripravo dokumentov razvojnega načrtovanja za obdobje 2014-2020, ki bodo podlaga za črpanje sredstev evropske kohezijske politike.

Danilo Krapec, direktor Regionalne razvojne agencije Mura, je ob tej priložnosti dejal, da je potrebno v okviru regionalnega razvoja skrbno načrtovati projekte, ki bi bili nato sofinancirani s strani EU. Zavzel se je, da bi iz množice projektov imeli skupno od deset do dvajset skupnih regijskih projektov s katerimi bi lahko kandidirali na razpisih in posledično dosegli večji uspeh.

V programu določili pet razvojnih prioritet

Regionalni razvojni program pod okriljem Regionalne razvojne agencije Mura in po besedah Mitje Sankovič nastaja od septembra lani, pri njem  pa sodeluje preko 140 različnih strokovnjakov. Določili so pet razvojnih prioritet:  konkurenčno gospodarstvo, trajnostni turizem, razvoj človeškega kapitala, okolje, prostor in energije ter kmetijstvo in razvoj podeželja.  Sprejeli so tudi tako imenovano razvojno specializacijo, ki združuje proizvodnjo ekološke hrane v povezavi s trajnostnim turizmom. Zbrali so 143 projektov v vrednosti 303 milijonov evrov, največ pa jih je s področja turizma. Pri tem so določili pet prioritet, ki so: znanje, podjetnost, tako imenovano zeleno, vključujoča družba ter učinkovit javni sektor.

Nadalje je Sankovič izpostavil podatek, da je Pomurje leta 2000 doseglo 73 odstotkov povprečnega slovenskega bruto družbenega proizvoda, za letošnje leto pa je ta podatek 63 odstotkov. Zaskrbljujoč podatek je tudi, da je bila decembra 2012 registrirana brezposelnost v regiji 18,1 odstotna. Na drugi strani pa je spodbudno predvsem to, da je po besedah predstavnikov iz RRA, Pomurje med uspešnejšimi regijami glede črpanja evropskega denarja.V tem trenutku je v Pomurju 230 podjetij, ki so v tuji ali mešani lasti in ki zaposlujejo 13 odstotkov vseh zaposlenih v Pomurju.  

Vzhodni kohezijski regiji bo na voljo milijarda 260 milijonov evrov

Predstavnik Direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Marko Drofenik, je izpostavil pomemben podatek, da bo v prihodnji finančni perspektivi za Slovenijo na voljo 3,3 milijarde evrov, Slovenija pa bo odslej za potrebe črpanja evropskih sredstev razdeljena na dve kohezijski regiji,  vzhodno in zahodno. Za manj razvito vzhodno kohezijsko regijo bo na voljo milijarda 260 milijonov evrov, za zahodno pa 869 milijonov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2013 ob 9:27 rra gost

      zdaj gli de mi slabo!!! naj se enjajo slikati, pa poglednejo kakšno je stanje!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.04.2013 ob 11:00 Carlos gost

      Klub pravljičarjev.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2013 ob 11:14 NIK gost

      pizdo kakšni pejnezi se tu giblejo. Tudi če gledate občine, sami miljauni pa čegli majo po 3000 prebivalcev. Nemrejo pa pomagati folki keromi je narava zaradi plazovov hišo vničila. Tan pa nemrejo dati 10.000eurov pomoči. Z DENARJEM DELAJO KAK S SMETMI, NEKAN GA HITRO TRBEJ TA VRČTI:( Vsaki cent bi mogli 3x ven stisnoti!!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.04.2013 ob 12:30 cream gost

      To so strokovnjaki, ki skrbijo za našo prihodnost.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.04.2013 ob 13:01 nan tudi gost

      Pa ka zaj poleg telko pejnez se nika ne najde za muro 05, ha?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.04.2013 ob 13:26 niko gost

      Pa kelko te še dali za tej turizem vej je pa tao vreča brez dna Radenci prazni ,Moravci isto ,lendava še malo diha Banovci brez komentara ,li talajte ka do ništerni še več spokrradnoli narod od toga nede nika mel

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.04.2013 ob 13:28 Faća gost

      Župan zdaj zriktaj pejneze nazaj .Šterimi sta zTopičom upropastila MUROo5.GOTOVIVA sta oba ČE de klub propadno bokše ka se ne pojavljata vjavnostik.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.04.2013 ob 14:07 Faća1 gost

      Faća,malo se smiri dečkec pa ne preti ka je to nej zdravo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.