https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo praznik dela

01.05.2013 ob 12:03  

Danes obeležujemo mednarodni praznik dela, ki je pri nas in v številnih drugih državah dela prost dan. Po vsej Sloveniji potekajo številne prireditve, pohodi in tradicionalna srečanja.


Danes so v mnogih krajih prebivalce prebudile tradicionalne budnice, pripravljajo pa se prireditve, pohodi v naravo, tradicionalna prvomajska druženja.

Predsednik republike Borut Pahor bo obiskal Javorovico nad Šentjernejem, včeraj pa so na tradicionalnem kresovanju na ljubljanskem Rožniku spregovorili tudi sindikalisti, kjer so opozorili na nič kaj rožnat položaj delavcev. Med drugim so pozvali delavce, naj kljub neprijaznim razmeram na trgu nikar ne pustijo, da se jim kršijo delavske pravice, v tem smislu pa so odmevale tudi besede predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semolič, ki je poudaril, da delavci niso blago.

Mednarodni dan obeležujejo tudi po vsem svetu. Na žalost so poleg prijetnih prireditev ponekod tudi delavski protesti in stavke. Stavko so napovedali Sindikati grškega zasebnega sektorja, pa tudi na hrvaškem so sindikati ljudi pozvali na množične protivladne proteste v Zagrebu.

Številne organizacije pa ob razmerah na trgu dela delavcem - predvsem mladim - sporočajo, da naj širijo obzorje svojega znanja, razmišljajo o samozaposlitvi ter iščejo iznajdljive rešitve na poti do svoje zaposlitve. Tako v Zavodu Nefiks mlade spodbujajo, da razvijajo ključne kompetence, ves čas razmišljajo o svoji karieri in z mislijo na to, kaj želijo nekoč postati, tudi študirajo, predsvem pa beležijo neformalna znanja. 

V Katoliški cerkvi 1. maja obhajajo god sv. Jožefa delavca, moža Device Marije in Jezusovega krušnega očeta.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA, ko so tamkajšnji delavci 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.

 Vir: 24ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.