https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Mladi v Gančanih postavili že 94. Majoš

Gančani, 01.05.2013 ob 13:03  

Včeraj so Krajevna skupnost Gančani, Turistično društvo »Sodar« in letniki 1995, na malem nogometnem igrišču v Gančanih pripravili tradicionalno prireditev 94. Majoš in kresovanje.

 

Priprave na vsakoletno tradicionalno prireditev "Majoš" se v Gančanih pričnejo že takoj po novem letu, ko mladi začnejo pripravljati okraske iz krep papirja. V mesecu aprilu pripeljejo steblo, ki ga je potrebno olupiti in ustrezno pripraviti, na koncu pa okrasiti, tudi z rožami. Letos jih je izdelala Hedvika Križanič, mlaj pa je z vsemi raznovrstnimi okraski meril kar 23 metrov.

Prireditev se je začela ob 14 uri, ko so mladi začeli nositi mlaj po vasi. Zaradi velike teže so se mogli kar dobro naprezati, da so ga uspeli prinesti na kraj postavitve. Pri tem so jim pomagale mladenke, ki so skrbele za fante, da so se vmes primerno okrepčali. Usklajevanje aktivnosti za dvigovanje mlaja in njegovo varno postavil je odlično poskrbel Franc Zadravec.

Prireditev »Majoš« poteka v Gančanih že vse od leta 1919. V tem času prireditev ni bila izvedena samo dvakrat. Leta 1943 se je mlaj zlomil in poškodoval tri ljudi, ki so bili prepeljani v bolnišnico, a letos je šlo vse, kot po maslu. 

Foto in tekst: Bojan Sobočan

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2013 ob 15:07 sssssssssss gost

      Gančani so super

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2016 ob 0:35 gost

      Ja,pa smo,kot vaščani še fejst skup držimo,ohranjamo tradicijo in v naši vasi je še precej domačnosti in pristnosti,v drugih vaseh pa tega več ni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.