https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki v Moravskih Toplicah sprejeli zaključni račun

Moravske Toplice, 03.05.2013 ob 7:00  

Na redni seji, ki so jo imeli občinski svetniki v Moravskih Toplicah, so svetniki poleg zaključnega računa obravnavali še načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem občine.

 

Po potrditvi zapisnika s pripombo svetnika Štefana Kodila o natančnejšem vpisu dejstev na zapisnik, so moravski svetniki obravnavali točko o zaključnem računu občine.

Svetnike je pri zaključnem računu zanimalo upad turističnih taks

Zaključni račun proračuna Občine Moravske Toplice za leto 2012 sestavljajo splošni in posebni del. V splošnem delu je podan podrobnejši prikaz predvidenih in realiziranih prihodkov in odhodkov, računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja, v posebnem delu pa prikaz predvidenih in realiziranih odhodkov in drugih izdatkov proračuna Občine Moravske Toplice za leto 2012. Sestavni del zaključnega računa proračuna so tudi izvirni prihodki in odhodki krajevnih skupnosti za leto 2012. Prav tako je sestavni del zaključnega računa tudi načrt razvojnih programov, v katerem je podan prikaz podatkov o načrtovanih vrednostih posameznih projektov ter o njihovi realizaciji v tem letu. V bilanci prihodkov in odhodkov proračuna v zaključnem računu za leto 2012 znašajo  prihodki 7.293.285,76 EUR, medtem ko odhodki znašajo 6.953.913,10 EUR.

Uvodoma je župan Alojz Glavač izpostavil, da je trenutna največja investicija v občini, gradnja vrtca. Izpostavil je tudi, da je zaključni račun kvalitetno pripravljen ter omogoča tudi podlago za delovanje društev in drugih organizacij. Občinski svetnik Andrej Baligač je pohvalil obširno vsebino zaključnega računa. Pograjal pa je zmanjšanje na dohodkovni strani proračuna, kjer se je prihodek na področju pobiranje takse zmanjšal za 16%. Svetnik Štefan Jančarič je izpostavil, da v proračunu pogreša več prihodkov s strani  donacij. Župan Alojz Glavač je svetnikom pojasnil, da se zmanjšujejo prihodki od turističnih taks. Zmanjšanje je po mnenju župana odraz več različnih faktorjev, med njimi je omenil tudi gospodarsko krizo. Nadaljeval je z razlago, da taksa nastane iz nočitev, kjer pa so nekatere kategorije oproščene plačevanja taks, kot so otroci ali invalidi. Izpostavil je tudi zanimiv podatek, da Terme plačujejo okrog 70 % vseh taks. Po krajši debati so nato svetniki sprejeli zaključni račun proračuna.

Svetniki tudi o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem občine

Moravski svetniki so nadalje obravnavali tudi načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem, ki je v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti  in vsebuje načrt pridobivanja nepremičnega premoženja in načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem samoupravne lokalne skupnosti. Občinski svet je sicer načrt razpolaganja z zemljišči Občine Moravske Toplice za leto 2012 sprejel že na 11. redni seji, ki je predvidel prodajo nepremičnin v skupni vrednosti 1.462.589,50 EUR. Na isti seji občinskega sveta je bil sprejet tudi načrt pridobivanja nepremičnega premoženja za leto 2012, ki je predvidel nakup nepremičnin v višini 72.613,00 EUR. Nato je  14. redni seji občinskega sveta  bila sprejeta dopolnitev načrta pridobivanja nepremičnega premoženja za leto 2012, ki je predvidevala nakup nepremičnin v višini 4.283,50 EUR.

Iz priloženega poročila, ki so ga svetniki soglasno sprejeli, izhaja, da je občina v letu 2012 prodala nepremično stvarno premoženje v skupni vrednosti 44.444,36 EUR ter pridobila nepremično premoženje v skupni vrednosti 38.528,24 EUR. Kupnina je bila prodajalcem nakazana v pogodbenem roku 30 dni od prejema notarsko overjene pogodbe. Pri nakupu nepremičnin za potrebe rekonstrukcije lokalne ceste Moravske Toplice – Fokovci, je bila prodajalcem v letu 2012 nakazana kupnina v višini 10% skupne vrednosti, saj jim je bil kupnina v višini 90 %, nakazana že v letu 2010 na osnovi sklenjenih aneksov k predpogodbam.

Svetnike zanima tudi kako je s kolesarsko potjo

Pod točko razprave in pobude je bilo med drugim postavljeno tudi vprašanje s strani svetnika Štefana Rihtariča, ali občina sodeluje z drugimi občinami npr. Mursko Soboto glede kolesarske poti. Župan Glavač mu je odgovoril, da je sodelovanje občine z Mursko Soboto tako ali drugače povezano zaradi kanalizacije in prometa. Glede kolesarske poti je pa sporočil, da se s strani moravske občine ne izdeluje nič, ne ve pa kako je na strani soboške občine. Predmetni  projekt je povezan z vzhodno obvoznico, katera pa se trenutno ne razvija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2013 ob 22:07 Tibi gost

      Pod župan z kravato.Daj,dajjjjjj

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.05.2013 ob 22:20 Xxl gost

      Vo se mece!!!

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.05.2013 ob 11:59 ŽUPAN gost

      KA DŽUBAN SPIJ ALE PA MEJRA-VEJ PA,KAK VO VIJDE,DE REJSAN NA OBĆENE DUJŠO PUJSTO,KA SE NEMRE OD NJEJ LAOČETE ! MIJSLEN KA MALO PENZEJO MA--------ALE JE PA POŽREJŠEN ????????!!!!!!!!

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.05.2013 ob 12:12 nekak gost

      jezoš marija,ka je z podžupanoma ? sta zastrupleno rano pogela .Vej se pa tak držijta,kak ,če be mejrala. Džuban se je že ščista v cole vrgo !

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.05.2013 ob 12:55 weri gost

      Ja bogme nekaj ne stimle ne ka jima je vujšlo pa ji va prevec segrevle mislim da bi trebelo več penez pa jim se nebi trebelo vkup metati.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.05.2013 ob 22:25 jaaaaa gost

      Tibi Voroš se nej tak božno držau kak njegof naslednjik.Hahahaha

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.05.2013 ob 23:05 specialec gost

      pozdrav banda.... direkt se mi obrača v želodci,gda vas šten....pa ka vij človeka ocenjuvlete kak izgleda....mater ste bedni...vupan ,ka ste sami manekeni z drujge strani...ges bi vas resan rad spozno...dečki vsebina je važna,nej embalaža... g.trplan....dokazal si..pa vrvlen ,ka še tudi...zato tau,ka pišejo primitivci preskoči...vse dobro tebi ,pa vsen ten na sliki....če glij se za ništerne ne držite lepo... vkuper smo močnejši...držte se....

      4 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.05.2013 ob 8:31 niko gost

      Kakšno takso štoj pobera,če bi bil v občini red bi nej dovolili,da je 50%nočitev na črno brez prijave,brez plačila,brez računa,100%korist imajo dajalci sob,stroške pa itak plačamo vsi(voda,ceste,čiščenje itd) kak dugo jim je trbelo ka so gor prišli ka je s takso nika nej vredi vse majo na oki samo ka so podkupleni pa nesmijo reagirati tak je pri delu na črno tak je v gostinstvu in obrti se dela brez računa raja pa vse plača ONI SI PA PUNIJO ŽEPE ZATO SMO TAK USPEŠNI.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.05.2013 ob 9:46 nekak gost

      Sprcialec-tij se njin pa rejdno v rit vlečejš ! Vej pa etak ale ovak se te bojijo !!! Podpejraj je dokeč maš prijleko-vej te v kratkon domao prijde !!!!!!!!!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.05.2013 ob 20:45 SPECIALEC gost

      nekak.....tebi dan repliko....nikome se ne vlečen v rit..neman zakoj...ampak me pa nezarensko moti...ka se nekoga ocenjuvle kak izgleda....bv...kak kakša deca....pogledni samo ,kakšo trim stezo majo v moravcaj...šteri župan da telko na šport...samo se fuzbal vidi...bravo g.glavač pa njegova ekipa...

      0 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.05.2013 ob 21:53 tre gost

      Specialec ka je mogoće dala ta ekipa svoje pejneze za trim stezo?Daj tej gledajo za svoj žep še posebno pod župana.Tij si pa toga G. domau pelaj-

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.05.2013 ob 11:34 nekak gost

      Specialec-ejnjaj se vo metate,ka dobro znaš,ka podžupan džuban več nej valan v politiko-naj da mesto perspektivnen mladim in dobro mislećim leden.Ka se pa Džubana tijče san ga nej šinfo po izglede leke kak se držij-vijde se,ka je nej za nika zainteresejrane-mijslen,ka brode na dnevneco. Po tvojen pijsanje sklepan,ka se eden od njih,pa se te j..e,za poštene občane ! PA EN LE DAN TI ŽELIM,ČEPRAV JE ZUNAJ KISLO VREME ! S tem je moje debate na to temo konec !!! L.P.NEKAK !

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.