https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Meleh počastili sv. Florijana

Mele, 06.05.2013 ob 11:00  

Na Meleh se v zadnjih letih trudijo in želijo ponovno obuditi praznik češčenja sv. Florijana.

Na dan Svetega Florijana ali na Florijanovo nedeljo so se po tradiciji gasilci povsod na Slovenskem udeležili svečanih procesij s skupno mašo, ponekod so imeli letno skupščino ali pa slovesnost z veselico ...

Takšna slovesnost z darovano sveto mašo je bila tudi na letošnjo Florjanovo nedeljo na Meleh. Člani Prostovoljnega gasilskega društva Mele se v zadnjih letih trudijo in želijo ponovno obuditi praznik češčenja sv. Florjana v Občini Gornja Radgona, ki so ga nekoč v tem kraju že praznovali. Slovesnosti so se udeležili gasilci požarnega sektorja Gornja Radgona in vaščani iz Meleh. Sv. mašo pa je daroval radgonski župnik Franc Hozjan.

In kdo je bil sv. Florijan ? 

Legenda o sv. Florijanu pravi, da je bil rimski vojak, ki je služil vojsko okoli leta 300 našega štetja v provinci Norik blizu Dunaja na ozemlju današnje Avstrije. Prestopil je v krščansko vero in jo tudi učil ter oznanjal med vojaki in ljudstvom. Rimljani so v tistem času kristjane preganjali, tako ga je pooblaščenec cesarja Dioklecijana dal mučili in umoriti. Na noge so mu privezali mlinske kamne in ga vrgli v reko Enns. Kasneje je bil proglašen za mučenika in svetnika, za zaščitnika vode in ognja. Marsikatero hišo je v preteklosti krasila slika ali kipec sv. Florijana, saj so bili ljudje prepričani, da jih varuje pred ognjem. Verovanja v zvezi s svetim Florijanom so se razlikovala po pokrajinah. V nekaterih krajih ljudje na praznik sv. Florijana niso smeli kuriti ognja. Izjema so bili le vaški kovači, pri katerih so ostali ljudje na ognjišču pogreli svoje jedi. Moški na ta dan niso smeli kaditi pip. Kdor se je pregrešil zoper te običaje, ga je vaški stražnik odpeljal pred sodnika.

Sveti Florijan goduje 4. maja, gasilci pa so ga izbrali za svojega zaščitnika in patrona. Največkrat je upodobljen kot rimski vojščak, kar je tudi bil, ki zliva vodo na gorečo hišo ali cerkev. V desetletjih po drugi svetovni vojni so zaradi raznih pritiskov praznovanje Florijanovega opustili, z gasilskih domov so izginile njegove upodobitve, vse skupaj pa se v zadnjih desetletjih ponovno obuja in skorajda ni gasilskega doma ali prapora, kjer ne bi bil upodobljen lik sv. Florijana. 

Foto in tekst : Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.