https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija rekorderka v podkupljivosti menedžerjev

07.05.2013 ob 13:36  

Sodeč po raziskavi svetovalnega podjetja Ernst&Young, znaša v Sloveniji delež menedžerjev, za katere je podkupovanje običajno, kar 96 odstotkov. Sloveniji sledita Hrvaška z 90 odstotki in Ukrajina s 85 odstotki, najmanj podkupljivi pa so v Švici. Evropsko povprečje je sicer 39 odstotkov.

V raziskavi sodelovalo 36 držav

Nemški dnevnik Die Welt je danes povzel rezultate raziskave svetovalnega podjetja Ernst&Young. V raziskavi je sodelovalo več kot 3000 članov uprav, nadzornih svetov, direktorjev in njihovih skupin iz 36 držav. Opravili so 3459 anonimnih pogovorov v lokalnem jeziku prek telefona, spleta ali osebno z zaposlenimi v velikih podjetjih.

Po poročanju Die Welt je 57 odstotkov vprašanih priznalo, da je praksa korupcije razširjena v njihovi državi, a jih je hkrati samo 26 odstotkov dejalo, da je splošna praksa, da je za pridobitev pogodb v njihovi panogi potrebna podkupnina. V Sloveniji je takšno oceno dalo 46 odstotkov vprašanih.

49 odstotkov prodajnega osebja pa je v raziskavi hkrati ocenilo, da protikorupcijska politika njihovega podjetja ni relevantna za njihovo delo.

Stefan Heissner, vodja oddelka za preiskavo goljufij in sporov pri Ernst&Young, je pri tem poudaril, da so podkupnine v številnih državah še vedno običajne. Ob tem je tudi opozaril, da lahko korupcijske afere ogrožajo obstoj podjetij.

Večina podjetnikov je sicer v raziskavi priznala, da se povečuje pritisk izpolniti cilje investitorjev ali lastnikov ter povečati finančne uspehe. V Sloveniji je 67 odstotkov navedlo, da čutijo tovrstni pritisk. Še bolj so na ta način obremenjeni na Irskem, kjer jih isto navaja kar 80 odstotkov. Na zadnjem mestu je Turčija z 32 odstotki.

Prirejajo tudi poslovne bilance

V raziskavi so sodelujoče tudi povpraševali, ali v podjetju prirejajo poslovne bilance, da bi na tak način izkazali boljše finančno stanje podjetja, kot je v resnici. Slovenija se je s 66 odstotki uvrstila na drugo mesto, za Nigerijo (68 odstotkov) in pred Rusijo (61 odstotkov). Na zadnjem mestu je Finska s sedmimi odstotki.

Avtorji raziskave ob tem izpostavljajo, da je možnost za neetično ravnanje velika, če so na kocki osebni prejemki, hkrati pa menedžerji neposredno občutijo pritisk po dobrih rezultatih.

Vir: STA, Die Welt

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2013 ob 14:12 KORUPCIJA gost

      TOOOOOOOOO !!!! Bravoooooo Slovenistan !!!! Vsaj nekje smo prvi !!! Lepše nam ne more iti. Zato se pa določeni lobiji bogatijo na račun davkoplačevalcev.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2013 ob 15:37 KAR NEKDO gost

      Če ne bi bili na prvem mestu, bi bil pa res presenečen.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2013 ob 17:50 trla baba lan gost

      Tou so nan tej zlobe iz EU podturile, nika so oni nej načiši.Zaj nas že direkt maltretejrajo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.05.2013 ob 18:12 gost JUGO gost

      TAK VAM TREBA .V JUGI STE BILI NAJPOŠTENIJI. A SRBI I HRVATI LOPOVI. SAD SE VIDI GDE STE STIGLI. NIKO VAS NE VOLI. NE HRVATI, NI SRBI ,AUSTRIANCI, PA VI NI SAMI SEBE NE VOLITI.BOG NEK VAM POMOGNE. SAMI SI VIŠE NE MOŽETE. POZDRAV IZ BALKANA.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.05.2013 ob 20:07 gost gost

      velka večijna slovenskih menađerov je južnjakov, zato pa so balkanska posla v naših firmaj, tak ka@gost - gost JUGO, drži lape zamazane pa ne glumi gljivu, seljak zarukani.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.05.2013 ob 20:56 Prvič pa zadnjič! :) gost

      gost Jugo Povedo si istino. Slovenci so vedno s prston na druge kazale so pa bili oni(mi) lopove! Udba je pod slovenskimi rokame bila (destvo ka je udba cejlo gospodarstvo mela v svoje laste) , desna roka od titoja je bila slovenska itd. Zdaj se pa kaže realno stanje, bivši udbaši(sivi male prekmurec je sef) so slovenijo pokradle. Žalostno ampak resnično. Kradnole so pa lejko zato, ka so ustvarile "pametno" družbo keri se ide za status v družbe in jih zanima samo ge je što na počitnicaj bil pa ge je dunajski zrezek baukše ocvrete. Krivi ste (smo) si sami ker ste (smo) neumni (sem sodijo izobraženi ljudje, kateri še imajo večje želje po statusu v družbi), zato smo si sami krivi. Prej to spregledamo, prej de nam bolje. Aja, na napakah se učimo!! Pa srečno SLOVENIJA! :)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.05.2013 ob 21:55 niko gost

      ŠTo pa to vse omogoča SODIŠČA;TOŽILSTVO;kriminalisti,zdravniki,politiki,župani,javna uprava v sodelovanju z gospodarstvom si fajn talajo denar raja pa zategni pas do smrti pa plačuj tao SVINJARIJO pa ge majo obraz SRAMOTA

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.05.2013 ob 22:23 gost gost

      kak san pravo, v naši državi je preveč južne brače keri so se uvukli v vse pore naše države (politika, gospodarstvo...), zato sploh ne čudi takšna ugotovitev. balkanska posla so vse tou, slovenci pošteno delamo, jugo mafija pa v sloveniji vodi posle. zdaj samo še naj hrvati kupijo merkator pa so kompletni.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.05.2013 ob 7:21 smrkci gost

      Že dosti,krat sem pisal komentarje glede politike,tajkune,menedžerje,sodnike,odvetnike,delodajalce,s.p.,sindikate,itd....Da so nas delavce,mlade in upokojence pokradli in izrpoali.Celi svet vidi da imamo naj večje lopove v državi in se nas izogibajo,kot da bi imeli naj nevarnejši virus na svetu.Ta banda lopovska socijalistična se nemore nikoli v življenju primerjati z kumonizmom.V kumonizmu se je tudi kralo ali se je delavcu tudi dalo,dan danes pa ta banda politična in tajkunska krade in nam delavcem,mladim in upokojencem ne daje,ker si v drugih državah na banko daje,ko bo prišla vojna bo ta banda politična in tajkunska zbežala tja kje ima naložen denar v druge države in ko bo vojne konec bodo spet prišli nazaj in do spet vladali in ropali državo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.