https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes pričetek odmetavanja vab, napolnjenih s cepivom

08.05.2013 ob 8:45  

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo danes začela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija, katere glavni namen je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni, bo potekala predvidoma do konca junija.

Predvidoma danes bodo pričeli s polaganjem oziroma odmetavanjem vab (napolnjenih s cepivom) na celotnem ozemlju Republike Slovenije, z višine 300 m. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi pa bodo vključena tudi letališča Lesce, Celje in Slovenj Gradec. Gostota položenih vab bo 22–26 vab/km2. Cepljenje lisic se pri nas izvaja od leta 1988, od leta 1995 s pomočjo letal.

Kako vaba izgleda?

Vaba s cepivom je sestavljena iz zunanjega ovoja, ki je namenjena privabljanju lisic (ribja moka, kokosovo maslo, vosek, biomarker-tetraciklin) in kapsule s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline.

Vir: VURS

S položenimi vabami nameravajo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih ter tako preprečiti širjenje bolezni. Psom v tem času ni dovoljeno prosto gibanje, zato naj lastniki psov vodijo svoje ljubljenčke na sprehode privezane. V primeru, da pes vabo poje, je ta za psa neškodljiva in se z njo zagotovi le imunizacija.

Po zahtevah Mednarodne zdravstvene organizacije je potrebno vsak stik z vsebino vabe obravnavati kot ugriz steklene živali. Če pride vsebina v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro izprati ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto območnega zdravstvenega zavoda (Murska Sobota).

Ob tem so izdali pomembna opozorila:

• Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!

• Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.

• Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto.

• Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!

• Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!

• Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi! Ker so vabe namenjene divjim živalim, prosimo lastnike psov, da vodijo svoje ljubljenčke na sprehode privezane.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2013 ob 8:49 smrkci gost

      Te vabe bi dobro bilo dati politikom in tajkunom mugoče te nebi ropali državo.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.