https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanka SLS Jasmina Opec zaskrbljena glede porasta tatvin različnih kovin

09.05.2013 ob 8:45  

Jasmina Opec, poslanka DZ RS in podpredsednica SLS, je poleg poslanskega vprašanja glede prodaje letališča Maribor, postavila še novo poslansko vprašanje ministru za notranje zadeve in javno upravo. Slednje je povezano s povišanim številom tatvin in nekaznovanostjo storilcev. 

Kot je zapisala v poslanskem vprašanju, je iz podatkov Poročila o delu Policije za leto 2012 mogoče razbrati, da je skupno število tatvin v primerjavi s preteklim letom naraslo za 4,6 odstotne točke, medtem ko se je delež preiskanih kaznivih dejanj tatvin zvišal le za 0,7 odstotne točke. Podatki so zaskrbljujoči, saj kažejo na počasno, a vztrajno rast kaznivih dejanj tatvin, katerih storilci večinoma niso nikoli kazensko preganjani.

Ena izmed najpogostejših oblik tatvin, predvsem na podeželju, so tatvine različnih kovin (železo, baker, aluminij idr.), kot tudi ostalih materialnih dobrin in gotovine. Žal v veliki večini primerov storilci niso niti odkriti, kaj šele pravnomočno obsojeni. Zagotavljanje varnega življenjskega okolja je ena izmed poglavitnih nalog Policije, vendar z naraščanjem števila tatvin to poslanstvo ne more biti izpolnjeno.

Prepričana je, da bi morala Policija, tako kot na področju prometne varnosti, tudi pri kaznivih dejanjih tatvin, ki se jih je v letu 2012 zgodilo kar 46.051, postopati bolj preventivno.

Zato dr. Gregorja Viranta, ministra za notranje zadeve in javno upravo, sprašuje:

1.         Koliko kaznivih dejanj tatvin kovin je Policija obravnavala v letih 2011, 2012 in 2013 in kolikšen delež teh postopkov se je zaključil z epilogom pred pristojnim sodiščem?

2.         Kako se Policija trenutno spopada s porastom tatvin kovin in ostalih materialnih dobrin na podeželju ter s kakšnimi ukrepi bo Policija dosegla znižanje števila tatvin na podeželju v prihodnje?

3.         Ali obstajajo podatki, kakšen delež kaznivih dejanj tatvin so zagrešili tuji državljani in kakšen je trend teh kaznivih dejanj – ali njihovo število narašča ali pada?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2013 ob 10:08 niko gost

      Kaj pa tatvine strankarskih kolegov(Maučec,Kangler;abraham;ITD,to naj istočasno povpraša

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2013 ob 13:16 GOST KRIZA gost

      KDAJ SO BILI NJENI NA OBLASTI, PA TE SI JO NEJ VIDEL IN NEJ SLIŠAL. NE MISLI DA, SMO PREKMURCI TAK NAIVNI. KOGA PA BRIGA ZA STARO ŽELEZO. SAMO SE NA VIRANTA SPRAVLJAJO, KER JIH JE Z OBLASTI SPRAVIL.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2013 ob 13:42 geza gost

      SUPER Jasmina! Daj gasa PreViranti, ka de malo migao. Te lokalne tatvine so za policaje deveta briga. lepše je stati za kakšnih küklon skrit pa puniti državni proračun s pejnezami poštenih lidi, če se kakšna mamika s trgovine pela neprivejzana. Daleč smo še mi od Evrope, daleč.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2013 ob 14:14 ... gost

      druge slike nemate od nje? :D

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2013 ob 14:36 nivo gost

      Ha ha ha kakša tema za poslance, po drugoj strani pa se državni proračun sesuva in tajkuni veselo trošijo državne subvencije. No ja, pridejo nove volitve pa te bo več časa za zbiranje starega železa.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2013 ob 14:38 """ gost

      Majo eno lepšo sliko z bifšen precednikom.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2013 ob 19:47 cigu gost

      naj pride malo k nan na puščo!Mamo dosta zeleza za njo!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.05.2013 ob 7:55 rostfraj gost

      se strinjan GEZA čista s tebof. madžari že en čas lejčejo od vesi do vesi. trbej domačinon prle žepke sprazniti tak njin je najležej

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.05.2013 ob 8:25 hasan gost

      ka se kesiš ??....nonstop znižavate plače miličaron, nonstop jih je menje...........rada pa bi ka bi delali nemogoče, komaj delajo tisto kaj je nujno...........pri teh tatvinah pa je potrebno zasede postavlati.............miličarof pa nega, .............miličari bižijo v avstrijo, ge je baukša plača..........še malo, pa de varnost v pijtanje.......................po drujgi strani pa ste se sijlili v evropo, evropa je ukinila granico................či bi bijla granica, ne bi mađarski cigoji kradnoli na cintoraj žlebove............

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.05.2013 ob 12:58 Nina gost

      Odgovor oz. pojasnila na komentar Gost Kriza. Glej, se vidi, da ne živiš na takem območju kot jaz, kjer se to vsakodnevno dogaja in ne trpiš za posledicami kraj- tatvin. Lahko ti povem, da je staro železo tudi tvoj avto, tvoje kolo, žlebovi na tvoji hiši, in razno "staro železo" prav tako v tvoji v hiši, kot si ta skupek stvari poimenoval ti. Ali bi ti bilo prijetno, če bi ostal brez kakršne koli stvari, ki sem jih tu naštela ali bi še dalje rekel KOGA BRIGA? MISLIM, OZ. VEM DA NE. Po mojem si ti, kot si se sam poimenoval v krizi, ampak to tvojo krizo prenašaš na slab način. Vsaka čast poslanki gdč. Jasmini, ki se je spomnila takih, kot smo mi in mi je čisto vseeno, če je gdč. Opecova debela ali suha, pomembno je le to, da je v njeni glavi vse na debelo- torej možgani. Veliko uspeha vam želim Jasmina in iskrena hvala!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.05.2013 ob 13:06 gost gost

      Na Hrvaškem so probleme s krajami katere večinoma izvajajo mađarski cigani rešili v enem mesecu. Ko so ujeli lopove so jih premlatili na mrtvo in jih odpeljali do meje in izročili mađarom. Brez kazenskih postopkov. Po parih takšnih "ukrepih" so se kraje, ki so jih vršili cigani na Hrvaškem drastično zmanjšale. Pri nas pa človekove pravice pa pravni postopki pa vse po papirjih. VSak se dela pameten dokler on ne postane tarča kradljivih ciganov. Po tem se pa plošča obrne. Ker ti ljudje nimajo nič v glavi jim normalni zakonski ukrepi ne zaležejo, pomaga samo gola sila. To edino razumejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.05.2013 ob 13:31 singer gost

      Jasmina se verjetno boji, ka ne bi slučajno ŠIVILJSTVU BRATUŠEK spi*dili stare singerice......ker njim je že zdaj težko!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.