https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Z zdravim življenjskim slogom do zdravih zob

4.6.2013  

Skrbna nega je nujna za zdravje zob, hkrati pa tudi za zdravje na sploh. Pomanjkljiva ustna higiena lahko prinese številne neprijetnosti in celo hujše bolezni. K boljšemu zdravju zob si lahko pomagamo tudi s pravilno prehrano in zdravim življenjskim slogom.


Zobozdravniki opozarjajo na številne dejavnike, ki slabo vplivajo na zdravje zob in celotne ustne votline, med njimi so to presladka hrana in pijača, kajenje, uživanje alkohola in kave, določena zdravila, sprememba telesne teže, površno ščetkanje zob, neuporaba zobne nitke ipd.

 V prehrani naj bo čim manj sladkorja

Strokovnjaki opozarjajo, da prehranjevalne navade in življenjski slog pomembno vplivajo na zdravje ustne votline. Če želimo imeti zdrave zobe, naj bi se izogibali hrani, ki vsebuje preveč sladkorja, saj ta povzroča razvoj zobne gnilobe (kariesa), posledično pa težave z dlesnimi. Poleg sladke hrane zdravju ustne votline zelo škodujeta kajenje, ki ima strupen učinek na tkivo dlesni, in alkohol, ki v prekomernih količinah lahko posredno vpliva na razvoj različnih bakterij. Zobem in ustni votlini lahko škodujejo tudi nekateri antibiotiki, ki obarvajo zobe, pa tudi nekatera zdravila, ki povzročajo suho ustno votlino in posledično razvoj številnih bakterij.

Kajenje slabo vpliva zdravje zob.

Ne odlašajte z obiskom zobozdravnika!

Pri zdravju zob in ustne votline je v prvi vrsti pomembna pravilna, skrbna in redna nega zob. Zobozdravniki opozarjajo na redno in temeljito ščetkanje zob, ki v današnjem hitrem tempu včasih izgublja svoj pomen. Dovolj po ni samo uporaba zobne ščetke, ki jo moramo redno menjavati, ampak moramo za zdrave zobe redno uporabljati tudi zobno nitko.

Zelo pomembno je, da ščetko redno menjavamo.

Z odpravo nezdravih življenjskih navad lahko izboljšamo zdravje ustne votline in zob ter posledično zmanjšamo  razvoj različnih bolezni v telesu. Pomembno pa je, da zobozdravnika obiskujemo redno, tj. vsaj 2-krat letno, obvezno pa, če se pojavijo kakršnekoli težave.  

Vir: Mojzobar.si

Foto: Sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.