https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

50 let GFML bodo proslavili s svečano akademijo in srečanjem generacij

Ljutomer, 10.05.2013 ob 16:59  

Še slaba dva meseca nas ločita do konca pouka v tem šolskem letu in štirje meseci do konca jubilejnega 50. šolskega leta Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Ta dogodek želijo, kot so zapisali, proslaviti dostojanstveno, pa vendar prešerno na predzadnji in zadnji dan tega jubilejnega šolskega leta.


V letošnjem letu v Ljutomeru slavijo Miklošičevo leto, v katerem obeležujejo 200 let rojstva jezikoslovca Franca Miklošiča, ljutomerska gimnazija pa praznuje 50 let delovanja. Več o praznovanju 50-letnice GFML sta danes povedala Zvonko Kustec, ravnatelj GFML, in Franc Čuš, pomočnik ravnatelja ter profesor zgodovine in geografije.

Kustec je uvodoma povedal, da 50 let šole pomeni tudi neko priložnost, da se ta celostna podoba šole, ki jo vsi dobro poznajo, spremeni. Šola ima tako nov logotip, ki je, kot je povedal, bolj odraz današnjega časa, današnje mladine. Imajo tudi novo zastavo, ter nov moto, ki se glasi: Z znanjem ponosni v prihodnost. Več o novem logotipu lahko preberete TUKAJ.

Franci Čuš je več povedal o včerajšnji podelitvi nagrad tekmovanja Pot v prihodnost, o čemer smo že poročali včeraj (več lahko preberete TUKAJ). Dodal je še, da načrtujejo srečanje gimnazij »Miklošičevih mest«. V začetku junija bo izveden prvi del izmenjave dijakov GFML z eno izmed gimnazij na Dunaju. Domači dijaki potujejo na Dunaj, v jesenskem času pa bodo potem dijaki dunajske gimnazije vrnili obisk v Ljutomeru. Tako bodo simbolično povezali ti dve mesti.

Kustec je poudaril pomembnost praznovanja. Gimnazija je v teh letih doživljala takšne in drugačne trenutke, in kot je dejal, so dolžni ustrezno proslaviti ta jubilej, imajo namreč dolžnost do vseh tistih, ki so neizmerno veliko energije vložili v to. Ob tej priložnosti so v sodelovanju s Pošto Slovenije izdali znamke, ki bodo simbolizirale to praznovanje, in sicer dve vrsti, rumene in modre, slednje so v omejeni količini 1000 znamk. V načrtu je tudi  priložnostni žig, prav tako načrtujejo izid razglednice.

Na svečani akademiji tudi Borut Pahor

Svečana akademija bo potekala v petek, 30. avgusta, udeležil se je bo tudi predsednik RS Borut Pahor. Prireditev se bo odvijala v dvorani ŠIC, ki bo dogodku primerno tudi urejena. Režija je zaupana njihovi bivši profesorici Cilki Jakelj.

"Na taki akademiji je tudi priložnost, da se tistim, ki so v teh 50. letih zaslužni za to, da je sploh do gimnazije v Ljutomeru prišlo, in da je ta gimnazija obstala, da se jim tudi na nek način podeli neka zahvala," je povedal Kustec ter dodal, da ko se želi nekomu zahvaliti, je to zelo občutljivo območje. Imajo komisijo, ki bo proučila zadeve, in se odločila o kandidatih. Glede kipov, o katerih so v nekaterih medijih pisali, da so v tem primeru sporni zaradi previsokih sredstev, ki so za njih namenjena, pa je povedal, da je dal možnost večim kiparjem, da sodelujejo pri tem, ampak je konkretni vzorec kipa prinesla samo Irena Brunec Tebi, drugi pa niso prinesli ničesar. Zadeva ni smela presegati 20.000 evrov, in kot je povedal, ne presega tega zneska. Prav tako denar ne gre iz javnih sredstev. Je pa pri nadaljnjem razvoju ideje, kako naj kipec izgleda, sodelovala kompetentna komisija, profesorice likovne vzgoje, pedagoginje. Te so skupaj z omenjeno kiparko dorekle celotno zadevo.

Gre za 70 kipcev, ki jih bodo v prihodnosti podeljevali tudi njihovim zlatim maturantom, saj do zdaj ti niso prejeli nič drugega kot plaketo o uspešnosti na maturi. Vendar je poudaril, da tudi kipci niso namenjeni zgolj ob letošnjem praznovanju, temveč so se odločili za večje število kipcev z namenom, da jih bodo podeljevali še prihodnja tri, štiri leta.

Na srečanje generacij vabljeno več kot 4500 ljudi

Naslednji pomemben dogodek bo srečanje generacij, in sicer v soboto, 31. avgusta. Glede izvedbe še iščejo ponudbe, program je delno pripravljen. Ljutomersko gimnazijo je v teh letih končalo preko 4500 ljudi, tako da je tovrstni dogodek organizacijsko zahteven. Kustec je ob tem poudaril, da 50 let lahko praznujejo v ozkem krogu, vendar je njihova želja ta, da seže ta informacija (o srečanju) do slehernega, ki je kadarkoli hodil v gimnazijo, in da pride ali na akademijo ali na srečanje generacij, če ne more oboje.

Z namenom boljšega obveščanja bo tako vsako gospodinjstvo prejelo letak, na katerem bo obvestilo o omenjenih dogodkih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

O nagradah, izbiri kipca, boste lahko več prebrali v prispevku v prihodnjih dneh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2013 ob 18:03 opazovalec gost

      Glede na to, da so za kipce zapravili 14 000 (štirinajst tisoč!) evrov, bi vas vprašal: koliko davkoplačevalskega denarja ste v resnici pognali v zrak za tole "svečano akademijo" in vse kar paše zraven??? Koliko denarja boste pognali v zrak za vse dogodke ob petdesetletnici? 30, 40 ali 100 tisoč? Da vas v teh kriznih časih enostavno ni sram....... ljudje ob Muri točejo revščino, vi se pa greste neko hohštaplerstvo... in to za petdesetletnico. Kot da je to neka stara gimnazija... z neko veliko tradicijo in poslanstvom v zgodovini obmurskega sveta.... pa naše lokalno gasilsko društvo je letos praznovalo 120 - letnico. In to brez kipca.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2013 ob 21:35 gfml-jevec gost

      Sam hodim na to gimnazijo... Če si upaš povedati, da v tej gimnaziji ni tradicije, pa res nisi pri stvari. Gre za eno od 3 najboljših gimnazij v Sloveniji po rezultatih s tekmovanj, rezultati matur (največja oknkurenca sta Bežigrad in 2. gimnazija maribor) itd. V glavnem, kvaliteta in tradicija šole sta res dobri. O kipcih raje ne bom komentiral, so na to temo bile lepe debate pri nas. Mi bomo delali letos maturo in če bomo zlati mautranti, naj bi dobili ta kipec. Meni je to traparija. Ampak očitno od nekod so penezi, glede na to, da je gimnazija tehnološko izjemno opremljena in če ima denar za 14k€ vredne kipce... Za proslavo, se pustimo presenetiti, jaz bom šel zagotovo pogledat. Kustec ni prav dober ravnatelj, ga ne maramo preveč. Ta profesor zraven njega, Čuš je veliko bolj sposoben in bolj ambiciozem za ta položaj...

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.05.2013 ob 22:20 gost gost

      gospodje pa ta drobiž mu je dal Štrukelj mega sindikalist.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.05.2013 ob 22:27 kipec gost

      Točno tako, kot si povedal opazovalec. Da bo mera polna bo še občina pognala letos ob Miklošičevem letu enih 50.000,00 EUR. Sicer veš kako je to. Lahko je razmetavati tuj denar. Bodo davkoplačevalci ze pokrili. Četudi z višjim DDV-jem.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2013 ob 18:05 aaaa gost

      gfml katastrofa. za gardaland pa ne dajoo !!!!!!!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.