https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Za izgradnjo vzhodne obvoznice v Murski Soboti dobrih devet milijonov evropskih sredstev

Murska Sobota, 16.05.2013 ob 12:32  

Gospodarsko ministrstvo je izdalo odločbo o dodelitvi sredstev za izgradnjo prve faze vzhodne obvoznice v Murski Soboti. Dobrih 11,8 milijona evrov vreden projekt, ki ga je pripravila Direkcija RS za ceste, bo v višini nekaj nad devet milijonov evrov sofinancirala EU z evropskega sklada za regionalni razvoj.

Z uresničitvijo naložbe, ki se bo zaključila predvidoma do konca leta 2015, bo zgrajenih 2720 metrov ceste na južnem delu vzhodne obvoznice v Murski Soboti in nadvoz, kjer trasa ceste prečka železniško progo. To bo omogočilo nadaljevanje že zgrajene južne obvoznice od križišča s Tomšičevo ulico do priključka na ulico Plese.

Predvidena je prestavitev približno 480 metrov kolesarske poti, zgrajena bodo tri nova križišča, urejeno odvodnjavanje, nameščeni bosta ustrezna prometna oprema in signalizacija ter izvedeni protihrupni ukrepi. V ocenjeni vrednosti projekta so ob stroških gradnje zajeti tudi vsi drugi stroški naložbe, in sicer izdelava prostorske, tehnične in druge dokumentacije, odkupi zemljišč, nadzor nad gradnjo itd. Izgradnja druge faze vzhodne murskosoboške obvoznice do križišča Čarda je predvidena do konca leta 2020.

Cesta v okviru prve faze vzhodne obvoznice bo potekala med levim bregom razbremenilnega kanala Lendava – Mura in vzhodnim obrobjem Murske Sobote med Panonsko cesto in območjem Plese. Regionalne ceste, ki potekajo skozi Mursko Soboto, ležijo na pomembnih prometnih smereh in so poleg lokalnega in mestnega prometa obremenjene tudi z regionalnim in tranzitnim.

Z dograditvijo celotne trase pomurske avtoceste – od madžarske meje do Maribora – je Prekmurje postalo prometno dostopnejše, pričakovati pa je tudi pospešen razvoj območja ob avtocestnem koridorju, ki vključuje večji regionalni središči, Lendavo in Mursko Soboto, pojasnjujejo na ministrstvu. Izgradnja celotne vzhodne obvoznice (1. in 2. faza) bo bistveno izboljšala prometne razmere v Murski Soboti, saj bo nova obvoznica prevzela večji del prometa skozi mesto in s tem razbremenila Industrijsko, Panonsko in Lendavsko ulico. Poleg tega bo s predvidenim sistemom obvoznih cest omogočen hitrejši, enostavnejši in varnejši dostop iz mesta do avtoceste.

Izsek iz dinamične 3D simulacije - dvopasovno krožno križišče Panonske ulice z vzhodno obvoznico in enopasovno krožno križišče »pri industrijski coni« (Vir: Lineal d.o.o.)

Z izgradnjo celotne obvoznice se bodo po prepričanju ministrstva izboljšale prometna varnost na širšem murskosoboškem območju in bivanjske razmere, saj se bo prerazporedil regionalni ter tranzitni promet, ki sedaj poteka skozi mestno središče. Zaradi tekočega prometa naj bi se znižale tudi emisije nevarnih plinov v ozračje.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2013 ob 18:38 gost gost

      krožišče poleg krožišča se v praksi neobnese. neven kakšna obvoznica de to, če sta pa dvoje krožišč eno poleg druge.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2013 ob 0:24 pišta gost

      Traso mi zarište. Tretja slika je zmazek ka se nemren orientirati. Ostale slike so OK ene ne slujžijo nameni.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.05.2013 ob 7:44 tomaz gost

      Ka te jebe Pišta? Vertikalna cesta je med Rakičanon in Soboto, hrizontalna pa ide proti Bliske. Tisto malo krožišče je pri Bliske, velko pa na obstoječi cesti Rakičan - Sobota.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.