https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Zaradi tožbe ljutomerske županje se nekateri svetniki ne bodo udeležili jutrišnje seje

Ljutomer, 21.05.2013 ob 13:00  

Nekateri člani Občinskega sveta Občine Ljutomer se zaradi tožbe županje mag. Olge Karba ne bodo udeležili jutrišnje seje OS Občine Ljutomer.


Svetniške skupine Občinskega sveta Občine Ljutomer DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD in liste Mlada Prlekija, so medijem posredovale izjavo, v kateri pojasnjujejo, da se zaradi tožbe županje, ki jo je vložila proti OS, sej Občinskega sveta Občine Ljutomer do nadaljnjega ne bodo udeležili.

Izjavo, ki so jo podpisali, v imenu svetniške skupine DeSUS, Jože Klemenčič, v imenu svetniške skupine SD, Damjan Bogdan, v imenu svetniške skupine LDS, Aleksander Kavčič, v imenu svetnika SDS, Andrej Lah, v imenu svetniške skupine SLS, Tihomir Babič in liste Mlada Prlekija, Sara Karba, si lahko preberete v nadaljevanju.

Svetniki Občinskega sveta Občine Ljutomer in stranke DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD ter liste Mlada Prlekija razočarano ugotavljamo, da je ustvarjanje konfliktov, obtoževanje ter nenehno problematiziranje mnenj in stališč svetnikov, ki niso po volji županje Olge Karba, postalo preobremenjujoče za normalno delovanje občinskega sveta. Svetniki smo predvsem razočarani, da namesto povezovalne vloge, ki se pričakuje od županje, doživljamo nenehne delitve na njene in druge. Zaskrbljeni smo, da se v občini vračamo v čase, ko v imenu občanov ni mogoče svobodno izraziti svojih mnenj in predlogov, ne da bi bili podvrženi grožnjam po sodnem pregonu. Kljub temu, da so se županjine dosedanje obtožbe, da svetniki delamo nezakonito, izkazale za neutemeljene, županja Olga Karba žal nadaljuje s to prakso in tako onemogoča uresničevanje sprejetih odločitev občinskega sveta.

V teh dneh smo občinski svetniki iz medijev izvedeli, da županja Karbova toži občinski svet, ki ga sama vodi. Tako smo ponovno priča spodbujanju delitev in tratenju prepotrebne energije za stvari, ki so županji očitno bolj pomembne, kot reševanje vseh perečih težav, s katerimi se v teh težkih časih sooča občina. Žalostno je, da županja na ta način tudi zmanjšuje ugled občine, saj je vsakomur, ki pozna zakonodajo, povsem jasno, da je taka tožba povsem neutemeljena in vnaprej izgubljena. Še bolj žalostno pa je, da županja v času, ko se celoten javni sektor sooča z ostrimi varčevalnimi rezi, tako potratno troši davkoplačevalski denar. Sprašujemo se ali res gre za iskanje pravne resnice ali pa je morda le želja samo promociji? Zanima nas, ali bi županja vložila tako nesmiselno tožbo, če bi stroške morala pokriti iz lastnega žepa?

Po tehtnem premisleku smo se podpisani svetniki Občinskega sveta Občine Ljutomer odločili, da se do nadaljnjega ne bomo udeleževali sej Občinskega sveta Občine Ljutomer. Menimo namreč, da je skrajno nedopustno, da iz medijev izvemo, da je županja proti nam vložila tožbo. Podpisani svetniki menimo, da v takih razmerah, kjer je izkazanega toliko nezaupanja in dvoma v zakonitost našega dela, ne želimo in ne moremo sprejemati novih sklepov dokler se ta zadeva ne razčisti.

Svojo odločitev o neudeležbi na sejah Občinskega sveta Občine Ljutomer utemeljujemo še z naslednjimi argumenti:

• Na zadnji seji občinskega sveta je županja samovoljno prekinila sejo in ni dovolila obravnave poročila nadzornega odbora. Kljub temu, da je to najvišji organ v občini, ki nadzoruje porabo javnih sredstev. Razlogi za njeno dejanje niso razumljivi, bodo pa verjetno takrat, ko bodo razkrite ugotovitve nadzornega odbora.

• Županja kljub dani obljubi, na sejo, ki bo v sredo, 22. maja 2013, ni uvrstila rebalansa proračuna, v katerem bi bil upoštevan amandma, ki smo ga pripravili svetniki. Tako je v občini še naprej veljaven proračun, ki smo ga v taki obliki sprejeli izključno zaradi odgovornosti do gradnje vodovoda. Še naprej ostajajo veljavne, po našem mnenju, neprimerno visoke postavke za delovno uspešnost občinske uprave, izplačevanje nadurnega dela, pisarniški material, založniške storitve, naročnin na časopise, oglaševalske storitve, sejnine, izplačevanje dnevnic in hotelskih storitev. Na ravni celotne države se poraba javnih sredstev radikalno krči, naša občina pa za omenjene postavke predvideva bistveno višje zneske, kot je bila ocenjena realizacija v letu 2012.

Predlagatelji amandmaja smo želeli porabo delovanja občine prilagoditi težkim gospodarskim razmeram in jo ustrezno racionalizirati. Sredstva smo želeli preusmeriti v postavke, kjer bodo imeli neposredno korist občani, kot npr. za ureditev pokopališča v Ljutomeru, delovanja društev, za razvoj zdravstva, javno dostopne wi-fi točke, izgraditev prepotrebnega mostu do športne dvorane v Ljutomeru, ureditev pločnikov in cest, itd. Županja kot koristnica javnih sredstev pa namesto, da bi denar namenila za občane, namenja denar občanov za delovanje razsipnega občinskega vodstva, svetovanja in plačevanja po podjemnih pogodbah.

Podpisani svetniki znova pozivamo županjo Olgo Karba, da o naših predlogih ponovno razmisli in v roku 10 dni skliče novo sejo Občinskega sveta Občine Ljutomer, na katero bo uvrstila točke dnevnega reda, kot je obljubila na prejšnjih sejah.

Hkrati županjo pozivamo še, da umakne nesmiselno tožbo proti Občinskemu svetu Občine Ljutomer in ne razsipava z denarjem nas občanov ter omogoči normalno delovanje organov občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.