https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ohranjanje kulturne in naravne dediščine na Biotehniški šoli Rakičan

23.05.2013 ob 7:00  

V okviru tedna vseživljenjskega učenja so v sredo na Biotehniški šoli Rakičan pripravili poučno-sprostitveno pot, ki obiskovalca popelje skozi zgodovino in program šole, nadaljuje mimo zelišč in dreves, polnih arome ter zdravilnih učinkov. Čez cesto, v parku med mogočnimi drevesi, pot pa zaključi v mogočnem dvorcu Rakičan.

 

75 let je že odkar so začeli s poukom na kmetijski šoli, danes šola izvaja štiri programe. A mladih ta smer ne zanima preveč, saj število vpisanih dijakov upada. Država bi morala storiti več za promocijo kmetijstva in študij kmetijstva, saj se cene hrane višajo, kmetijstvo upada in vse bolj smo odvisni od uvoza hrane.

 

Prva od točk na poučno-sprostitveni poti je stara vzpenjalka Glicinija, ki izvira iz severne Amerike in Azije. Vzpenjalka se prepleta in dviga v podobi prepletenih kač. Ko cveti, ima izrazite, močno dišeče cvetove. Naprej čakajo grmovnice, ki dajejo vrtu zaključek, zasebnost pred radovednimi pogledi sosedov in mimoidočih, mikroklimo za manjše živali, zavetje pred vetrom, hkrati pa njihova zelena barva pomirja. Vmes se najdejo grmički sivke, timijana, majarona, origana.

 

Poleg stoji meteorološka postaja, ena izmed petih državnih agrometeoroloških centrov, kjer izvajajo klimatske meritve: temperaturo zraka, relativno vlažnost zraka, zračni pritisk, kvaliteto zraka, hitrost in smer vetra. Tu lahko opazujejo tudi količino in vrsto oblakov, meglo, nevihte in točo.

 

Naslednja točka je okrasni zeliščni vrt. V njem se nahajajo številna dišavna zelišča, iz katerih izdelujejo mila, čaje, eterična olja ter dišave. Zelišča, kot so rožmarin, sivka, žajbelj, kamilice, se lahko uporabljajo tudi v aromaterapiji, saj imajo veliko zdravilnih učinkov. Nekoliko naprej pa stoji živi fosil Ginko, drevo, ki je edina še živeča vrsta 250 milijonov let stare rastlinske skupine. V Evropo je zašel iz Kitajske leta 1730. Tudi ginko ima zdravilne učinke, pospešuje prekrvavitev in metabolizem, izboljšuje spomin in sluh ter pomirja.

 

V neposredni bližini se nahaja mini muzej starega kmečkega orodja, le nekaj korakov stran pa stoji čebelnjak z lično poslikavo. Na njem se dijaki učijo čebelarstva.

 

Tu se pot konča, a se kmalu nadaljuje čez cesto, kjer se nahaja 11 hektarov velik park. Poudarek je na premajhnem zavedanju pomena dreves, le-ta držijo strukturo zemlje, ohranjajo vlago v zemlji, veliko bitjem dajejo življenjski prostor ter nas napajajo s kisikom. V parku se nahaja drevesni sestoj jesen–gaber–kostanj, v središču pa stoji veličastna platana. Poleg avtohtonih vrst pa v parku rastejo tudi drevesa od drugod. Enega je odkril ravnatelj šole, to je navadni tulipanovec s čudovitimi rumenimi cvetovi. V parku se skriva tudi propadajoča kapelica, na koncu poti pa nas pričaka dragocenost iz 17. stoletja, mogočen dvorec, v katerem imajo dijaki svojo vinsko klet.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2013 ob 9:33 smrkci gost

      Mi navadni smrtniki ohranjamo, kolturo in naravno dediščino, ampak nam jo politika in tajkuni unučuje in krade.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.