https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Drugi Rajski festival v Krajinskem parku Goričko

Grad, 28.05.2013 ob 8:48  

V Krajinskem parku Goričko je bilo ob koncu preteklega tedna zelo pestro, saj so pripravili program prireditev, ki so na različne načine povezane z naravo. Odvijal se je namreč 2. Rajski festival naravoslovnega filma in osveščanja o trajnostnem razvoju.


V četrtek so na gradu Grad pripravili filmski večer na temo voda. Gosta festivala sta bila Matjaž Mihelčič, ustvarjalec ciklusa filmov Slovenski vodni krog, in Maja Weiss, soavtorica filma DarFur – vojna za vodo.

V dopoldanskem delu festivala, v kategoriji tekmovalnih filmov Rajskega festivala Junior, so se s svojimi filmskimi izdelki predstavili osnovnošolci iz OŠ II Murska Sobota, OŠ Gornja Radgona, OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj in OŠ Apače. Slednji so žirijo najbolj prepričali s filmom 11. mlinski kanal v Apaški dolini.

V popoldanskem delu programa po so predvajali filma iz cikla Slovenski vodni krog "Kučnica" in "Učja". Sledil je glasbeni in plesni nastop Veronike Gradišek v koncertnem salonu gradu. Osrednji dogodek festivala pa je bil ogled filma Toma Križnarja in Maje Weiss, "DarFur, vojna za vodo".

Občinstvo je bilo navdušeno, predvsem zaradi aktualnosti tematike in angažiranosti organizatorjev, Javnega zavoda Krajinski park Goričko, Mikk-a ter Centra za zdravje in razvoj, pri osveščanju o problematiki vode tako v Pomurju kot tudi širše po svetu.

Naslednji dan se je v okviru Rajskega festivala odvijal Evropski dan parkov v Krajinskem parku Goričko. Ob tej priložnosti so slovestno odprli dva obnovljena prostora v prvem nadstropju gradu kot središče za obiskovalce narave in krajane v Krajinskem parku goričko. V prvi razstavni sobi, imenovani po travniški orhideji in ptici Kukavica, so obiskovalcem na voljo osnovne informacije o zavarovanem območju – Krajinskem parku goričko. V drugi sobi, imenovani Upkač, pa so na voljo informacije o senožetnih sadovnjakih.

V soboto pa je ob dnevu evropskih naravoslavnih parkov potekalo srečanje Trideželnega parka Goričko – Raab – Őrség v Szalafő – Pityerszer. V deželnih igrah so Slovenijo zastopali Zgrebaši (Pečarovci), Zgrablenci (Budinci) in Nemaki (Selo). Odrezali so se več kot odlično, saj so med devetimi ekipami zasedli prvo, četrto in peto mesto.

Po kulturnem programu, na katerem so nastopali tudi Ljudski pevci Domanjševci, Moški zbor Dobrovnik, KUD Budinci in Zgrablenci, je sledila 20 km vožnja s kolesi v Krplivnik na slavnostno otvoritev senožetnega sadovnjaka »Živa dediščina«. Tukaj je prisotne nagovoril hodoški župan Rudolf Bunderla, za kulturni program pa je poskrbel domači etno pevski zbor.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.