https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dr. Luigi Varanelli: Ženske iščejo ljubezen, moški spolnost

Murska Sobota, 29.05.2013 ob 10:00  

Zaljubljenost je enaka stanju psihoze – gre za kemijske procese v možganih, ki povzročijo, da zaljubljenec gleda na svet z rožnatimi očali. Fazi evforije sledi faza streznitve, ki pokaže, ali se bo zaljubljenost poglobila v ljubezen ali pa bo zveza propadla. Moški so zmožni ločevati ljubezen in spolnost, ženske (večinoma) pač ne.

O zaljubljenosti, ljubezni, partnerstvu, spolnosti, varanju in še čem je v zanimivem pogovoru spregovoril doc. dr. Luigi Varanelli, ki je znane in nekoliko manj znane ugotovitve povzel v knjigi »Vse kar hočem vedeti o tebi: psihologija ljubezni in spolnega življenja«.

Zaljubljenec je blaznež

Tudi novejše raziskave potrjujejo intuiciji starih Grkov, da je zaljubljenost stanje blaznosti. V fazi zaljubljenosti gledamo na osebo iz obrnjene perspektive; v tej fazi se v možganih zgodijo spremembe, ki jih lahko izmerimo tudi z magnetno resonanco, in so zelo podobne stanju, ki je prisotno pri duševnem bolniku.

Predavanje doc. dr. Luigija Varanellija je potekalo 16. maja v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

V tem obdobju se nam zdi oseba, v katero se zaljubimo, popolna. Ne motijo nas napake, še več, zaradi teh posebnosti se nam zdi oseba še bolj zanimiva, edinstvena in privlačna. Pri osvajanju nasprotnega spola je treba upoštevati, da ženske rade poslušajo lepe besede, medtem ko moški raje gledajo. Za zaljubljenost so krivi feromoni, s katerimi osebi dajemo signale o privlačnosti – po domače povedano gre za t. i. kemijo med dvema osebama.

Bo prišlo do ljubezni?

Raziskav o tem, kako dolgo naj bi trajala zaljubljenost, je nešteto. V povprečju naj bi to stanje trajalo nekje 8 mesecev, obstajajo pa tudi izjeme, kjer zaljubljenost traja tudi do več let. Po fazi zaljubljenosti sledi faza spoznanja in streznitve; takrat začnemo pri partnerju opažati tudi njegove napake in pomanjkljivost. Takrat je od obeh partnerjev odvisno, ali se bosta odločila sprejeti kompromis ali pa bosta nadaljevala vsak svojo pot.

Zakaj v fazi zaljubljenosti tako cvetimo? »Ko smo zaljubljeni, nas ne zebe. Če dež pada, v nas sonce sije. Na prihodnost gledamo izjemno pozitivno. Za to je odgovoren dopamin, ki pa sčasoma usiha in nas povrne v normalno stanje,« razlaga doc. dr. Luigi Varanelli.

Kdo nam bo všeč?

V svetu ljubezni in privlačnosti se nam vedno znova poraja vprašanje, kdo nam bo všeč oz. zakaj nas nekatere osebe privlačijo, druge pa ne. »Bil bi res velik problem, če bi bila vsem všeč ena oseba,« se pošali dr. Varanelli ter doda: »Objektivno gledano so nekatere osebe bolj privlačne od drugih. Vsak pa je lahko všeč vsakemu, ne glede na splošna merila o privlačnosti.«

Raziskave kažejo, da je za moške zelo pomembna zunanjost ženske. Pri tem pa dr. Varanelli poudarja, da niso nujno najbolj privlačne t. i. »lepotice«, ampak gre za neko skladnost telesa, predvsem pa za način, kako zna ženska svoje pozitivne lastnosti poudariti, napake pa skriti. Pri tem je lahko moškim privlačno npr. da ženska skrbi za svoje telo, se ukvarja s športom, se zna lepo obleči …

Enako kot moški, tudi ženskam veliko pomeni moška zunanjost. Pri tem pa zopet ne gre za ustaljeno prepričanje o lepoti moškega telesa. »Lahko je ena oseba fizično izjemno privlačna, vendar ji manjka šarma. Taka oseba nas ne bo privlačila,« poudarja dr. Varanelli. Kakšen moški bo privlačil žensko, je odvisno od zrelosti ženske. »Nezrela ženska sanja o mladem, fizično privlačnem moškem. Zrela ženska pa gleda tudi na druge vrline,« je Varanellijevo mnenje.

Sposobnost komuniciranja ključna za privlačnost, »kurbe« niso zaželjene

Poleg vseh vrlin, ki jih pri nasprotnem spolu opazimo tako ženske kot moški, dr. Varanelli izpostavi humor ter sposobnost komuniciranja, tj. inteligentnost. »Če pamet ni komunicirana z besedami, ostane skrita,« pove. Pri tem poda kot primer fizično zelo privlačnega moškega, ki pa žensko odbije takoj, ko odpre usta. In spet zelo privlačno žensko brez humorja, ki bo moškega zanimala samo na začetku, kot objekt poželenja. Ali so moškim res všeč izzivalno oblečene in zelo privlačne ženske? »S tako žensko bo moški šel enkrat, dvakrat ali celo večkrat, vendar ga kot oseba ne bo zanimala. Moški ne marajo kurb,« razloži.

Zakaj naj bi bil humor tako pomemben, da nam bo oseba všeč? Kot razlaga dr. Varanelli, je človek zelo preprosto bitje, ki išče užitek – izogiba se trpljenju; duhovitost pa je nekaj, kar nas sprošča. 

Ljubosumje, ubijalec zveze

Do ljubosumja pride, ko se ljubezen začne ohlajati. Osebe, ki so ljubosumne, so po navadi tiste, ki se v zvezi počutijo manj vredne oz. tiste, ki jim primanjkuje samozavesti, ni pa nujno vedno tako. Poleg samozavesti, ki je ključni razlog, obstajajo za ljubosumje tudi številni sovzroki: prenesen vzorec iz družine, odvisnosti, zdravstveni razlogi ipd.

Sicer se ljubosumje v večji ali manjši meri pojavlja v vsaki zvezi – gre za strah pred izgubo ljubljene osebe. Dr. Varanelli meni, da nobena oblika ljubosumja ni koristna za zvezo, niti najmanjša stopnja.

Varanje – moški hočejo seks, ženske ljubezen

Glavna razlika med moškimi in ženskami je v tem, da moški lahko brez težav ločujejo ljubezen in spolnost, kar je pri ženskah redko. Obstajajo recimo moški, ki imajo povsem urejeno družinsko življenje in ljubijo svoje žene, a se vseeno dobivajo z drugimi ženskami – v istem trenutku lahko moški pozabi na spolno partnerko in se vrne v ženin objem brez slabe vesti.

Pri ženskah pa je nekoliko drugače. Ženske naj bi varale, ko v zvezi niso več zadovoljne in iščejo drugo, boljšo rešitev. Pri tem ženske veliko bolj povezujejo čustva  s spolnostjo, kar pa ne pomeni, da ženske ne uživajo v zgolj spolnih razmerjih. Čeprav ženske lahko uživajo tudi v seksu za eno noč, se večini žensk zdi prava spolnost le tista, ki je povezana z globokimi čustvi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2013 ob 11:33 gost gost

      Tale doktor pa zelo posplošeno razmišlja in razlaga. Govori o enem sementu ljudi in posplošeno. (Drugače pa članek dobro napisan, komentiram samo govornika). Stvari so dosti bolj kompleksne in različni ljudje se obnašajo znotraj omenjene teme dokaj različno. Da bi samo tudi kasneje samo pozitivno iskali, in ali je res smisel, da samo poudarjamo superiornost, šibkosti in napake pa moraš skriti? - kje je potem tu čustvena bližina, če si ne zaupaš svoje najglobje svari, se predaš partnerju v celoti? Po mojem opazovanju so najsrečnejši tisti pari, ki si ogromno stvari zaupajo, ki so si blizu, samo je res, da se jih malo to upa. Predavatelj je očitno zelo posplošeno razlagal, ni se pa dotaknil kaj je pa recept za še večjo srečo in bižino v partnerstvu - kar je slišati na mnogih podobnih predavanjih. In taka posplošena razmišljanja in znanja o nasprotnem spolu ne vem če preveč koristijo posamezniku. Članek pa dobro spisan.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2013 ob 11:42 3232323 gost

      Zanimiv članek, dobro poročilo!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2013 ob 17:17 323232 gost

      Gost saj to, kar si ti napisal je vse res in pravzaprav ne nasprotuje temu, kar je povedal govornik. Povedal je, da se, ko mine zaljubljenost, par (oba) odločita, ali napake drug drugega sprejmeta in odnos poglobita v ljubezen ali pa gresta vsak svojo pot. In če odnos poglabljata, poglabljata tudi sposobnost sprejemanja napak drug drugega.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. RobinHood
      29.05.2013 ob 23:19 RobinHood

      Ja, gost očitno nisi predavatelja dobro poslušal, ali ga razumel. Vse je lepo povedal. Seveda pa ne more dajati podrobnega recepta za vsak par oziroma za vsakega posameznega človeka.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2013 ob 10:04 lauraas gost

      Čestitam, "pravi" prispevek.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.