https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki na Razkrižju sprejeli zaključni račun

Razkrižje, 31.05.2013 ob 14:00  

Na 14. redni seji Občinskega sveta Občine Razkrižje so sprejeli zaključni račun proračuna Občine Razkrižje za leto 2012, predloge sklepov o potrditvi novelacije investicijskih programov za investicijske projekte energetske sanacije OŠ Razkrižje, izgradnje sekundarnega omrežja za odvajanje komunalnih odpadnih voda na območju občine, izgradnje nizkoenergijskega prizidka za Vrtec Razkrižje in prostorsko ureditev OŠ Razkrižje.


Svetniki so se seznanili z Zaključnim računom proračuna Občine Razkrižje za leto 2012, v katerem so prikazani predvideni in realizirani prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki občine za preteklo leto. Prikazane so tudi vse spremembe sprejetega proračuna, uveljavljene med izvrševanjem proračuna, ki na podlagi predpisov s področja javnih financ vplivajo na dejansko realizacijo proračuna. Odlok o zaključnem računu so sprejeli.

Prihodki proračuna so bili v letu 2012 realizirani v višini 1.116.480,00 evrov, od tega je bilo največ davčnih prihodkov (861.470,96 evrov). Odhodki v letu 2012 pa so bili realizirani v višini 1.130.161,73 evrov, od tega je največ šlo za tekoče transfere (subvencije itd.) in investicije. Proračunski primanjkljaj tako znaša 13.681,73 evrov.

V lanskem letu uresničeni cilji v okviru danih možnosti

Kot so povedali, je občina uresničila zastavljene cilje v okviru danih možnosti. Nekatere pomembnejše izvedene naloge so opisane v nadaljevanju.

Občina Razkrižje je v letih 2008 do 2010 izvajala največjo investicijo - Izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave. Zgrajen je bil večji del kanalizacijskega omrežja. Po potrditvi evropskih sredstev za izgradnjo kanalizacijskega sistema v vaseh Šprinc in Kopriva - sekundarnega omrežja (sekundar III), se je pričela v jeseni 2012 izgradnja še preostalega dela kanalizacijskega omrežja v prej omenjenih vaseh. Investicija bo dokončana v tem letu.

Veliko so vlagali tudi v izgradnjo oz. sofinanciranje pločnikov in javne razsvetljave na relaciji Razkrižje - Veščica. Dela so bila izvedena oz. dokončana v letu 2010. Želeli pa bi, da bi se čimprej izvedla rekonstrukcija državne ceste v naseljih Šafarsko in Gibina, v sklopu katere je predvidena izgradnja pločnikov in javne razsvetljave. Za ta namen so tudi v letu 2012 nakazali lastnikom parcel, kjer naj bi gradili pločniki, odškodnine.

Prizadevajo si za dodatna sredstva za obnovo občinskih javnih poti v celotni občini, ki so že potrebne temeljite obnove. Projektna dokumentacija za ta namen je tudi že izdelana.

Potekale so tudi aktivnosti za projekt Obnova občinske javne poti OJP 724881 Šprinc - Globoka, za katere imajo že odobrena sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračunska sredstva Republike Slovenije. Sama obnova se bo vršila v letu 2013.

Občina Razkrižje je vodila aktivnosti, da bi se našel zainteresirani investitor, ki bi bil pripravljen na strehi OŠ Razkrižje zgraditi sončno-fotovoltaično elektrarno, hkrati pa na svoje stroške obnoviti streho šole. Z javnim zbiranjem ponudb je bil izbran ponudnik Gorenje d.d. Program Solar s katerim je bila v začetku leta 2012 podpisana pogodba. Dela pa so bila opravljena v jesenskih počitnicah.

V letu 2012 so se vodile aktivnosti in priprava dokumentacije za gradnjo nizkoenergijskega prizidka za Vrtec Razkrižje in prostorsko ureditev OŠ Razkrižje. Izdelana je bila projektna dokumentacija, s katero se je občina pripravila na Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2012-2014. Občina je pripravila tudi dokumentacijo za Energetsko sanacijo OŠ Razkrižje, s katero se bo v prihodnje prijavljala na razpise za pridobitev sredstev.

Za občino Razkrižje in njene občane je velikega pomena obratovanje zdravnika specialista pediatra v Zdravstveni postaji na Šafarskem in obratovanje privatne lekarne pri zdravstveni postaji. Letos pa so dobili tudi zobozdravnico, ki je januarja začela obratovati v že opremljeni zobozdravstveni ambulanti v sklopu zdravstvene postaje.

Energetska sanacija OŠ Razkrižje odvisna od uspešnosti na razpisu

Svetniki so potrdili novelacijo investicijskega programa za investicijski projekt Energetska sanacija Osnovne šole Razkrižje in odobrili izvedbo investicije. Na podlagi javnega razpisa se je namreč Občina Razkrižje odločila kandidirati za sofinanciranje investicijskega projekta Energetska sanacija Osnovne šole Razkrižje. Vezano na določila nekaterih zakonov in uredb, je potrebno za načrtovan investicijski projekt predhodno zagotoviti ustrezno investicijsko dokumentacijo, nadalje pa investicijski program.

Splošni cilji investicije so ohranjanje okolja, z omejenimi posegi spodbuditi ekološko zavest in ustvariti podporno okolje za čim večjo ekološko ozaveščenost. Specifični cilj načrtovane investicije je energetska sanacija 1.771 kvadratnih metrov in posledično zmanjšati stroške ogrevanja in stroške električne energije ter tako pozitivno vplivati na varovanje okolja in prispevati k zmanjšanju toplogrednih izpustov (predvsem CO2).

Finančna konstrukcija za načrtovano investicijo bo predvidoma pokrita iz sledečih virov: Občine Razkrižje in kohezijskega sklada. Skupna vrednost investicije je 675.299 evrov.

Odločitev o izvedbi investicije je neposredno odvisna od zagotovljenih virov financiranja, oziroma uspešne kandidature za sofinanciranje operacije. Ob uspešnosti na razpisu bi naj glavnina del potekala leta 2014 in 2015.

Izgradnja nizkoenergijskega prizidka za Vrtec Razkrižje končana predvidoma prihodnje leto

Svetniki so soglašali z uskladitvijo veljavnega Načrta razvojnih programov - investicije 2013 - 2016 v delu oz. na način, da se v točki za izgradnjo nizkoenergijskega prizidka za vrtec Razkrižje in prostorska ureditev Osnovne šole Razkrižje ustrezno uskladijo zneski.

Občina Razkrižje je ob kandidaturi za pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj predložila tudi izjavo o uskladitvi načrta razvojnih programov, ob čemer se je zavezala, da bo do posredovanja prvega zahtevka za izplačilo v NRP oz. posebnem delu proračuna, operacijo uskladila s podatki v zadnjem veljavnem investicijskem dokumentu, ki je priložen vlogi oziroma pogodbo o sofinanciranju operacije.

Župan Stanko Ivanušič je ob tem dodal, da je ta projekt izgradnje nizkoenergijskega prizidka za vrtec Razkrižje izjemen zalogaj občine. Konec izgradnje z vselitvijo otrok bi naj bil do septembra 2014, v projekt pa je vključena tudi prostorska ureditev osnovne šole. Vrednost vrtca in prostorske ureditve šole je 867.038 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.