https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

AVTOMOBILIZEM

Porsche obeležuje 50. obletnico serije 911

5.6.2013  

Porsche 911 na resnično edinstven način združuje navidezna nasprotja – na primer tradicijo in inovativnost, pa tudi ekskluzivnost in visoko stopnjo družbene sprejemljivosti. Družba Porsche zato 50. obletnico "enajstice" obeležuje s prav posebnim modelom, ki ga bodo predstavili na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu.


Tako kot izvorni 911 je tudi jubilejna 911 Carrera S zasnovana kot kupe s 6-valjnim, zadaj vgrajenim bokser motorjem in pogonom na zadnji kolesi. Njene glavne odlike so izjemna učinkovitost, vrhunske vozne zmogljivosti, aktivno športno podvozje in ekskluzivna posebna karoserija. Jubilejni model ima markantno širok zadek, ki je sicer domena izvedb s štirikolesnim pogonom. Ekskluzivna izdaja je omejena na 1963 vozil – številka predstavlja letnico svetovne premiere Porscheja 911.

Posebni model se bo ob natanko 50. rojstnem dnevu serije 911 predstavil na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, ki bo javnosti svoja vrata odprl 12. septembra 2013. Porsche je prvotni model leta 1963 predstavil prav na tej vodilni razstavi dosežkov avtomobilske industrije. Vse od svoje predstavitve – najprej kot tip 901 – ta legenda med športnimi avtomobili navdušuje privržence po vsem svetu in danes velja za merilo vsem drugim športnim avtomobilom. Porschejevi inženirji serijo 911 sistematično izpopolnjujejo že vse od premiere leta 1963, ob tem pa ohranjajo edinstveni značaj "enajstice". Rezultat te zdaj že 50-letne evolucije, h kateri sodijo tudi neštete tekmovalne lovorike, je športen avtomobil, ki uteleša avtentičnost znamke Porsche. Njegove gene najdemo tudi v vseh drugih Porschejevih modelih.

Omejena serija 911 Carrera S, ki razvije moč 294 kW (400 KM), vključuje opremo, ki je prispevala k 50-letni zgodbi o uspehu. Ta oprema vključuje podvozje PASM, ki je posebej prilagojeno širokemu koloteku in zaradi katerega je izjemna prečna dinamika Porscheja 911 še bolj izrazita. Športni izpušni sistem ustvarja poln, emocionalen zvok. 20-palčna platišča s posebnim dizajnom so poklon legendarnim platiščem Fuchs – lakirana so v matirani črni barvi in imajo sijočo zvezdo. Kromirane letvice na sprednjih odprtinah za zajemanje zraka, na lamelah mreže hladilnika in pasu med zadnjimi lučmi poudarjajo eleganten dizajn vozila. Še ena napredna tehnična rešitev je Porsche Dynamic Light System (PDLS) z biksenonskimi žarometi in dinamičnimi smerno prilagodljivimi lučmi.

Jubilejni model je na voljo v dveh barvnih odtenkih – z grafitno sivim univerzalnim lakom in gejzirsko sivim kovinskim lakom. Vozilo ima na zadku dvobarven tridimenzionalen napis "911 50". Ta napis je v tribarvni izvedbi izvezen tudi na vzglavnikih in v dvobarvni izvedbi odtisnjen v merilniku števila vrtljajev motorja in na vstopnih letvah, ki so barve aluminija. Poleg tega ga skupaj z zaporedno številko vozila iz te omejene serije najdemo tudi na pokrovu držala za pijačo. Druge prepoznavne poteze posebnega modela so sijoče dekorativne obrobe oken in zunanji ogledali s športnim dizajnom, ki sta nameščeni na zgornjem delu vrat.

Tudi v notranjosti se jubilejni model navezuje na izvorni Porsche 911: napisi na instrumentih so tako kot pred 50 leti zelene barve, kazalci so beli, osi pa imajo srebrne kapice. Še ena posebnost: sedežne prevleke so kombinacija usnja in tkanine. Sredinski deli sedežev so oblečeni v tkanino s pepita karo vzorcem, ki je bil priljubljen v 60. letih. Notranjosti daje pečat usnjeno oblazinjenje ahatno sive ali črne barve z delno kontrastnimi okrasnimi šivi. Voznik in sovoznik pri vožnji s Porschejem 911 uživata na 14-smerno nastavljivih športnih sedežih ali opcijskih 18-smerno nastavljivih športnih sedežih Plus. Prestavna ročica ali ročica ročne zavore, ki se ujema z okrasnimi elementi iz krtačenega aluminija na armaturni plošči, vratih in sredinski konzoli, je del ponudbe Porsche Exclusive.

Vozne zmogljivosti jubilejnega modela so v veliki meri enake kot pri 911 Carreri S. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 4,5 sekunde (4,3 z menjalnikom PDK) in doseže največjo hitrost 300 km/h (298 z menjalnikom PDK). Skupna poraba goriva znaša po novem evropskem voznem ciklusu 9,5 l/100 km (8,7 z menjalnikom PDK), emisija CO2 pa 224 g/km (205 z menjalnikom PDK). Posebni model bo kupcem pri trgovcih z vozili Porsche na voljo od 23. septembra 2013. V Sloveniji bo zanj treba odšteti 158.250 EUR (cena vključuje DDV, DMV in PDK menjalnik).

Jubilejni Porsche "911 50" – poraba goriva: mestna 13,8–12,2 l/100 km, izvenmestna 7,1–6,2 l/100 km, kombinirana 9,5–8,7 l/100 km; emisija CO2 224–205 g/km.

911-ka nekoč ...


www.avto.info

Foto: Porsche

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2013 ob 23:15 RobinHood gost

      LEGENDA. Še en model avtomobila obstaja, ki je imel zelo dolgo evolucijsko pot. VW hrošč. Ki ga je cca 80 let nazaj konstruiral Prof. dr. Ferdinand Porsche. Ferdinandov sin Ferry je nato nadaljeval očetovo delo pri firmi Porsche. Linije za legendo 911 pa je narisal sin Ferryja oziroma Ferdinandov vnuk Ferdinand Alexander Porsche. Na žalost je umrl lansko leto in ni dočakal 50 letnice svoje stvaritve. Tako je dedek pred 80 leti "naredil" legendo VW hrošča, vnuk pa pred 50 leti legendo 911. Nekaja zanimivega branja in seveda številk je tudi na spletni tsrani PORSCHE Holding. http://www.porsche-holding.com/de/

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.