https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vprašanje poslanca Lászla Göncza ministru Omerzelu glede pomurske avtoceste

06.06.2013 ob 12:24  

Prejšnji teden je narodnostni poslanec László Göncz ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu poslal pisno poslansko vprašanje o izgradnji protizvočnega zidu na odseku pomurske avtoceste. Celotno pismo si lahko preberete spodaj.


“V preteklem obdobju sem Ministrstvo za infrastrukturo in prostor že večkrat opozarjal na nedoslednosti pri izgradnji protizvočnega zidu ob avtocestnem odseku Lendava-Lendva – Pince-Pince, predvsem pri naselju Petišovci-Petesháza. V zvezi s tem sem dobil ustno zagotovilo ministra, da se bo poskusilo odpraviti težave, žal pa nujno potrebnih aktivnosti še vse do danes niso izvedli.

Pristojne strokovne službe so sicer venomer odgovarjale, da zahteva ni upravičena, kajti menijo, da omenjeni primeri niso kritični, prav tako pa tega ne pogojujejo tudi opravljene meritve, kar pa po moji presoji v celoti ne zdrži. Ponovno poudarjam, sicer sem konkretno razdaljo izmeril tudi sam, da se nekaj hiš v Petišovcih dejansko nahaja v neposredni bližini avtocestnega odseka  (približno 80 -100 m).

Podobne težave se pojavljajo tudi v primeru naselij Pince-Pince in Banuta-Bánuta ter ob vasi Nedelica na pomurskem avtocestnem odseku. V prvem primeru gre za specifične okoliščine, ko bi razdalja od avtoceste le delno upravičevala postavitev protizvočnega objekta, vendar je zaradi lege naselja, ki je “stisnjeno” med avtocesto in dokaj visoke hribe, hrup dejansko marsikdaj neznosen. V primeru vasi Banuta-Bánuta in Nedelica so prve hiše zelo blizu avtoceste, čeprav se med hišami in avtocesto  nahaja nekaj dreves in grmovja.

Že ob predaji novega avtocestnega odseka je bilo ugotovljeno, da odstavni pas ni izgrajen (tega bi zaradi trenutnih gospodarskih okoliščin verjetno težko dokončali), na omenjenem odseku pa je prav tako še nekaj drugih tehničnih pomanjkljivosti. Med drugimi so ocenili, da pomanjkljivost predstavlja odložitev izgradnje protizvočnega zidu na nekaterih odsekih. Danes lahko še bolj upravičeno trdimo, da je hrup nedvomno eden od zelo neprijetnih “spremljevalcev” cestnega prometa, ki na omenjenem avtocestnem odseku konstantno narašča. Skupaj s krajani ter lokalnimi organi sem prepričan, da spornemu odseku pri realizaciji projekta niso namenili potrebne pozornosti z vidika varstva pred hrupom.

Brez nadaljnjega formalnega argumentiranja, ki ga je bilo v preteklosti pri podobnih poslanskih vprašanjih veliko, sprašujem ministra pristojnega za infrastrukturo in prostor, ali se bo na tem področju kaj spremenilo? Predvsem me zanima, ali bodo pristojne službe pristopile k reševanju omenjenih težav tako, da bodo iskale možnosti realizacije kratkoročne izgradnje protizvočnih objektov? Upam, da pri tem ne bodo iskali izgovorov za odlaganje nujno potrebnih opravil, ki neposredno vplivajo na kvaliteto življenja prebivalcev ob avtocestnem odseku v Prekmurju. Obenem dajem tudi pobudo pristojnim državnim ustanovam, da pristopijo k izgradnji pomembnih objektov, ki neposredno vplivajo na kvaliteto življenja.”

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2013 ob 12:35 lajoš gost

      kero ime je v slovenščini , Pince??? ali je pa Pince po mađarsko pa je po slovensko Pince? :)

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2013 ob 12:51 smrkci gost

      Ma b---njih k---- za prekmurje glavno ka odijo se ka se znasunejo pa naločeju,kda pa trbe ka bi prekmurci delo meli pa v parlamenti novine štiju,du zdaj su bilij vsi poslanci taki du prekmurceu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2013 ob 16:39 gost gost

      celotno prekmurje bi moalo odstopiti iz slovenije,in imeti svojo pokrajino in republiko,bi bili kot avstrici zdaj nam pa ljubljana pere oči z nekimi svojimi rozvojnimi programi UNIČILI SO PA VSE TOVARNE IN JIH ODPELJALI .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. smrt
      07.06.2013 ob 17:41 smrt

      Mijslin ka tej Omerzel ne vej niti ge gej Pomurje .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.06.2013 ob 21:12 gost gost

      če glih san dao na konci smeškoja san čisto resno mislo s tistin mojin prvin vprašanjem. kak se pravi Pince po slovensko in kak po mađarsko? Verjetno v obeh jezikih isto. v kon je fora toga ka je dvakrat isto napijsano? Ali so pa mađari pa ščeli neka ekstra biti pa so pravli ka je Pince po slovensko, pa zahtevali ka se tou še enkrat da cuj napisati po njihovo - Pince.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.