https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Osrednja slovesnost v Radomerščaku v znamenju Miklošiča

Radomerščak, 09.06.2013 ob 13:30  

Krajevna skupnost Železne Dveri je včeraj praznovala drugi krajevni praznik, ki je bil letos posvečen 200-letnici rojstva jezikoslovca dr. Franca Miklošiča.


Ta dan se je začel s pohodom z Miklošičevega trga v Ljutomeru, od koder so se pohodniki odpravili preko Radomerja do Radomerščaka, kjer je pred Miklošičevo rojstno hišo potekala osrednja slovesnost s kulturnim programom. Zbrane sta uvodoma pozdravila predsednik KS Železne Dveri Marijan Pihlar in ljutomerska županja mag. Olga Karba.

Slavnostni govornik je bil dr. Miran Puconja, ki je predstavil pregled življenja in dela našega velikega jezikoslovca.

dr. Miran Puconja, slavnostni govornik

»Ilirsko gibanje, ki se je zlasti iz sosednjega Varaždina širilo v naše kraje, je utrjevalo zavest pripadnosti slovanskim koreninam, predvsem pa opozicijo germanizaciji. Ilirizem je spodbujal ljudske narodne prebudne manifestacije… odprta pokrajina, ki je v mladosti navdihovala Miklošiča, duhovna samozavest Prlekov, visoka stopnja pripadnosti slovenstvu in na severovzhodu nerešeno jezikovno vprašanje v prvi polovici devetnajstega stoletja, so dominantne gonilne sile, ki so oblikovale znamenitega jezikoslovca«, je povedal Puconja in dodal, da je bilo Miklošičevo vodilo »potrditev slovanske baze, pri čemer je njen sestavni del bilo kaj več kot samo mali jeziki, prav tako veliki jeziki in tudi neslovanski jeziki. Prav vprašanje obstoja malih narodov je tudi »napravilo« Miklošiča«.

Kot je še povedal, je Miklošič poudarjal, da je potrebno upoštevati individualni razvoj posameznih slovanskih jezikov. Kot je v govoru povedal Puconja, je imela »individualnost in samostojnost nekega posameznega jezika v Habsburški monarhiji politično razsežnost. V borbi za politično samostojnost je igral jezik bistveno vlogo. Po tej vlogi je potem oblast tudi vrednotila celoten narod in njegov status«.

Slovesnosti so se udeležili tudi rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, Henrik Gjerkeš, poslanec Franc Jurša, predsednik RS Borut Pahor pa se tokratne slovesnosti ni mogel udeležiti.

V okviru programa so nastopili tudi otroci iz vrtca Gresovščak, Pihalni orkester Ljutomer, oktet Arion, Mladinski pevski zbor GŠ Slavka Osterca Ljutomer. Kulturni program je pripravila predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer Cilka Jakelj.

Po slovesnosti so si lahko vsi ogledali notranjost Miklošičeve rojstne hiše, nekateri pohodniki pa so za tem nadaljevali svojo pot proti Jeruzalemu. Popoldne so se družili v Radomerju, kjer je potekalo družabno srečanje z živo glasbo, odvijale pa so se tudi športne igre vasi krajevne skupnosti Železne Dveri.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.06.2013 ob 16:07 xy gost

      A to je tisti Gjekeš, nekdanji minister na uradu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki je odstopil, potem ko so ga vinjenega dobili za volanom. Mesto ministra je zapustil januarja 2011 in potem prejemal nadomestilo 5.552 evrov bruto.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.