https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 dejstev o pivu in vinu

14.6.2013  

Predstavljamo vam deset zanimivih dejstev o pivu in vinu.

 

Pivo in vino so mnogi oklicali za okusna, zlobna, sveta, nesveta, vzroka odvisnosti itn. Ni pa dvoma, da sta ljudem ena najbolj ljubih izumov prav pivo in vino. Da bi izvedeli več o njiju, smo vam pripravili deset zanimivih dejstev o pivu in vinu.

10. Vino (in pivo) je dobro za vas

Ljudje vedno povezujemo alkohol z nezdravim življenjem, toda v deset let trajajoči raziskavi so ugotovili, da ima vino ugoden kardiovaskularen vpliv (dobro je za srce). To so pripisali antioksidantom imenovanim flavonoidi, ki so prisotni v lupini in semenih grozdja ter zmanjšujejo nevarnost srčnih bolezni z izboljšanjem holesterola in zmanjšanjem mašenja krvi. Nadaljnje študije so pokazale, da lahko rdeče vino zavira nastanek tumorjev določenih rakov in pomaga pri zdravljenju nevroloških motenj, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Vendar, kot pri vsaki hrani in pijači velja pravilo, da ne smemo prekomerno uživati. Strokovnjaki trdijo, da lahko moški spijejo 2 dl rdečega vina, ženske pa 1 dl za najboljši učinek.

9. Svet in alkohol

Starostna meja, ko je dovoljeno piti alkohol, je različna od države do države, od kontinenta do kontinenta. V večjem delu Evrope je ta meja pri 16-ih letih, v Kanadi je 18, v Aziji 20, v ZDA pa pri 21. Tri največje porabnice piva na prebivalca so Češka, Irska in Nemčija; tri največje porabnice vina pa Italija, Francij in Švica; tri največje proizvajalke piva so Kitajska, ZDA in Rusija, kljub temu pa ima Nemčija največ pivovarn na svetu, okrog 1200 (ZDA samo 350); tri največje države proizvajalke vina pa so Italija, Francija in Španija. Najvišji davek na pivo pa imajo na Norveškem, na Finskem in v Kanadi.

8. Kdo ima najboljše pivo?

Ta raziskava je bila najtežja, saj je to vroča tema in veliko držav trdi, da proizvajajo najboljše pivo. Evropska pivska zvezda (European Beer Star) nagrajuje pivovarne z najboljšim pivom, glede na okus in kvaliteto. Nazadnje je bila na vrhu Belgija, takoj za njo pa Nemčija in ZDA. Ti rezultati pa se, zanimivo, tepejo z naslednjo točko.


7. Kdo ima najslabše pivo?

V anketi, katera država ima najslabše pivo, je sodelovalo 80 držav in 2000 ljudi. Na vrhu ankete so se znašle ZDA, za njimi pa Kitajska, Velika Britanija, Avstralija, Francija in Italija. Ameriško pivo Budweiser je bilo izglasovano za najslabše pivo, obenem pa moramo omeniti, da so ZDA prejele 50 zlatih priznanj za različne znamke piv in pivovarn, a nobena ni bila za Budweiser.

6. Najboljše vinske regije

Regija, ki je po svetu najbolj znana po proizvodnji kvalitetnega vina, je Bordeaux v Franciji. Najboljši vinogradi se razprostirajo na 115.000 hektarjih, regija pa lahko proizvede do 960 milijonov steklenic vina na leto. Od namiznih pa do najdražjih vin, kot so Chateau d’Yquem in Chateau Cheval Blanc, ki se prodajajo po deset tisoče dolarjev. Steklenica slednjega vina iz leta 1947 se je na dražbi Christies v Ženevi prodala za 304.375 dolarjev. Steklenica velja za eno najboljših vin kadarkoli proizvedenih v Bordeauxu.

5. Nevsakdanja piva

Pivovarne in tovarne se nenehno prilagajajo ter spreminjajo, zato da bi ustregli čim več ljudem. Pri tem si pomagajo z inovativnimi idejami. Nekatere pivovarne pa gredo pri tem predaleč, na primer v Kambodži, kjer popularno pivo Tarantula Brandy vsebuje rižev liker in mrtve tarantele. Še en primer je korejski Baby Mouse Liquor, ki je narejen iz riževega žganja, mrtvih miši in fermentira eno leto. Še en bizaren primer je znamka Kwispelbier, ki jo proizvajajo v majhni pivovarni na Nizozemskem. Pivo reklamirajo kot „pivo za tvojega najboljšega prijatelja“. To je brezalkoholno pivo za pse, izum Gerrieja Berendsena, ki je hotel osvežiti svojega psa po lovskem dnevu.

4. Najbolj neumna imena vin


Poleg bizarnih piv obstajajo tudi bizarna imena vin. Eno izmed njih je francosko vino, katerega dobavljajo Britanci. Ime? Debela baraba. Neko avstralsko vino se imenuje Prasica, ime pa je za šalo 77-krat natisnjeno na zadnjo stran steklenice. Še eno tako je francosko vino (Ups), ime pa je dobilo po tem, ko so ugotovili, da so več let uporabljali napačno etiketo. Še bolj bizarna iz Francije pa so La Vin de Merde (Drekovo vino), the Elephant on a Tight Rope (Slon na napeti vrvi), in okusno Frogs Piss (Žabje scanje).

3. Slabosti piva


Kljub vsemu občudovanju ima pivo tudi slabe stranske učinke na zdravje. En od teh je „pivski trebušček“, saj prekomerno uživanje piva povzroča debelost pri moških. Zaradi izločanja želodčne kisline, ki jo povzročijo stimulanti v pijači, pa pride do zgage. Pivo lahko tudi poveča krvni tlak, povzroči dehidracijo (pivo nas dehidrira, čeprav ga pijemo po vročem delovnem dnevu) ter povzroči mačka naslednji dan. Negativno vpliva tudi na jetra, lahko povzroči cirozo jeter po dolgotrajnem in ponavljajočem pitju. Najbolj nevaren pa je vpliv na vozne sposobnost, saj so prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti med mladimi in kar 40 % smrti je posledica prometnih nesreč.

2. Naključna dejstva

- več kot polovica bolnišnic v 65. največjih mestih v ZDA so priznala, da svojim pacientom nudijo alkohol

- alkoholne pijače običajno ne vsebujejo maščob in holesterola, imajo pa veliko kalorij

- v ameriški knjigi zdravil je alkohol naveden kot zdravilo

- vseh 13 mineralov potrebnih za življenje lahko najdemo v alkoholnih pijačah

Načini „zdravljenja“ mačka:

- stari Grki so jedli zelje

- stari Rimljani so jedlo ocvrte kanarčke

- nekateri Nemci jedo rdeče meso in banane

- nekateri Francozi pijejo močno kavo s soljo

- nekateri Kitajci pijejo špinačni čaj

- nekateri prebivalci Puerto Rica

- nekateri Haitijci zapičijo 13 igel s črnimi glavami v zamašek steklenice iz katere so pili

- Rusi pijejo vodko

1. Pivo je rešilo svet

V dokumentarcu Discovery Channela, imenovanem „Kako je pivo rešilo svet“, so ugotovili, da je bilo pivo odgovorno za rojstvo in nastanek človeške civilizacije in je „največji izum vseh časov“. Želja po izdelavi piva je pomembno vplivala na kmetijstvo, izumili so plug, kolo, namakalne sisteme. Gradili so mesta, da bi lahko proizvedli več piva za vedno večjo populacijo, ki je hrepenela po njem. Tudi matematiko so izumili, da so lahko kmetje šteli naraščajoča polja. Pa jezik, da so lahko ohranjali podatke o širitvi trgovanja s pivom. V dokumentarcu so vsak izum in inovacijo človeštva pripisali v glavnem človeški ljubezni do piva.

Vir: Listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2013 ob 20:58 HAHAHAH gost

      Kera dobra ideja za prebolet mačka - nekateri prebivalci Puerto Ričani , hvalla a pomoč pomurec :D

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.06.2013 ob 22:17 realist gost

      Načini zdravljenja mačka: Rusi pijejo vodko... ahahahahahaha, ta je dobra :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.06.2013 ob 10:09 gost gost

      pivo je hrana ... vino pa je alkohol.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.06.2013 ob 11:30 RobinHood gost

      Zgaga pride po slabem vinu. Pivo jo celo preprečuje. Seveda pa je potrebno, tako, kot pri vseh stvareh, ohraniti razumsko mejo uživanja. Alkohol sam po sebi ni noben problem. Problem je prekomerno uživanje. Kultura pitja je pomembna. Na žalost je pri nas zelo nizka. Večina sploh ne ve kakšna pijača paše k kakšni hrani. Dobra hrana in kozarček dobrega vina gresta vedno skupaj. Poleti se k grilanemu najbolj prileže dobro pivo. Seveda brez pretiravanja. Kvalitetno vino in pivo, ob upoštevanju kulture pitja v razumskih mejah, blagodejno vpliva na človeka. Vsaka stvar je do določene meje "zdravilo", prek meje pa "strup". Glede pivskega trebuha bi se pa dalo tudi razpravljati. Poznal sem veliko dedcev, ki so spili ogromne količine piva, pa nikjer nobenega pivskega trebuha.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.