https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ker v Sloveniji ne dobijo dela, gre vse več Pomurcev v Avstrijo

14.06.2013 ob 9:30  

Zaradi gospodarske krize v Sloveniji vse več Pomurcev išče delo v sosednji državi Avstriji. Za iskanje je potrebno veliko organizacije in predvsem prave informacije.

 

Avstrija postaja vse bolj zanimiva država za iskanje zaposlitve za Pomurce, saj lahko zaradi bližine v Avstrijo odhajajo samo na delo in ni potrebe, da bi se tja tudi dejansko preselili. Ima najnižjo brezposelnost med državami članicami Evropske unije, precej fleksibilen trg dela in stabilno gospodarstvo.

Zaposlovanje v Avstriji za slovenske državljane

Pomembno je vedeti, da Avstrija za slovenske državljane ne uporablja nobenih omejitev, kar se tiče dostopa na njen trg dela. Kot polnopravni članici Evropskega gospodarskega prostora je prosto gibanje slovenskih delavcev temeljna pravica, torej ste na avstrijskem trgu dela v enakem položaju kot državljan Avstrije in zato ne potrebujete dovoljenja za delo. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je v Sloveniji največ zanimanja prav za delo v tej državi. Največ iskalcev zaposlitve v sosednji državi naj bi bilo mlajših od 35 let. Zanimiv je tudi podatek, da je med njimi največ svežih diplomantov, ki se srečujejo s težavami pri iskanju svoje prve zaposlitve v domači državi in delavcev s področja gradbeništva, kar bi lahko bila posledica velikih odpuščanj pri slovenskih gradbincih.

Foto:www.gsund.net

Največje povpraševanje je po usposobljenih delavcih

Po portalih je moč zaslediti, da je največ povpraševanja po usposobljenih delavcih s področja elektrotehnike, različnih monterjev, upravljavcev strojev, voznikov, zidarjev in varilcev. Velika potreba naj bi bila tudi po turističnih delavcih, predvsem kuharjih in natakarjih. Iščejo tudi prodajalce, vendar je na tem področju zaznati trend zaposlovanja za krajši delovni čas ali le kot pomoč. Na portalih je moč zaslediti, da na Dunaju in okolici primanjkuje frizerjev in medicinskega osebja – tako medicinskih sester kot tudi doktorjev.

Foto:www.ruetgers-group.com

Zaposlitveni klub po nemško na Risu

Zavod RIS Dvorec Rakičan ponuja 30-urno usposabljanje Jobclub auf Deutsch – Zaposlitveni klub po nemško. Delavnice vodi Aleksandra Bencak, ki je pred zaposlitvijo v Avstriji poslala 100 prošenj na različne naslove v sosednji državi in se seznanila s sistemom iskanja. Na usposabljanju pripravlja kandidate za nastop na nemško govorečem trgu delovne sile (Avstrija, Nemčija, Švica). Usposabljanja zajema: osvežitev znanja nemščine, priprava različnih življenjepisov, motivacijskega pisma, iskanje prostih delovnih mest v spletnih bazah podatkov v Avstriji in Nemčiji, priprava na razgovor s potencialnimi delodajalci. Svojim tečajnikom svetuje, da si naredijo okvirni plan želja, ki so naj realna in pač poskušajo na različnih koncih.

Obstaja veliko spletnih ponudnikov zaposlitve

Aleksandra Bencak nam je povedala, da sama najrajši uporablja portal Ams.at, ki je neke vrste avstrijski zavod za zaposlovanje. Poleg tega uporablja tudi spletne portale: Careesma.at, Monster.at, Karierre.at, opozarja pa, da je potrebno biti previden, saj nekateri portali za posredovanje služb zahtevajo provizijo.

Portal EURES

Portal EURES ponuja rešitev glede razmišljanje o praktičnih, pravnih in upravnih zadevah, ki so pomembne pri načrtovanju selitve v tujino. Strani na portalu EURES so posvečene življenjskim in delovnim razmeram, skušajo z zagotavljanjem popolnih informacij pred odhodom čim bolj olajšati selitev v tujino. Izveste lahko tudi, v katerih panogah je večje neravnovesje med prostimi delovnimi mesti in delavci, tako kratko- kot dolgoročno, kar bo mogoče vplivalo na to, kam se boste usmerili pri iskanju zaposlitve. Za podrobnejše informacije pa lahko kadarkoli zaprosite za pomoč Euresovega svetovalca v svoji državi ali v državi, kamor bi se radi preselili.  

Plača je večja

Po nekaterih podatkih naj bi bila za leto 2012 povprečna bruto plača v Avstriji lani znašala 2500 evrov, povprečna pokojnina pa 1000 evrov. Čeprav je moč zaslediti, da se tudi v Avstriji nižajo plače zaradi ugodnejših delavcev iz Madžarske in Romunije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2013 ob 10:12 ges gost

      Spremenite naslov članka v "Ker so v pomurju sramotno nizke plače, gre vse več pomurcev delat v Avstrijo" ker delo v pomurju je za tiste ki hočejo delat, tisti ki pa raje vlečejo državno pomoč da lahko potem cele dneve posedajo po kafičih in jim je muka enkrat na 3 mesece priti na zavod za zaposlovanje ker pač morajo, ti ljudje pa itak nikoli ne vidijo prostega delovnega mesta...

      18 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.06.2013 ob 11:02 gost gost

      te pa povej, ge so v Prekmurju prosta del.mesta..halo?? Pa eni ali ste butasti ali se pa v nore delate..ve pa tisoče prošenj se dnevno razpošilja na razne naslove..dela pa ni..kaj se ti norca delaš? Pazi, tudi tebi se lahko pripeti, da boš na grbači staršev in to ne po svoji krivdi in tudi ne po svoji želji..vsaka rit pride na.........

      30 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.06.2013 ob 11:47 poki gost

      pa pozabili ste omeniti ka v Vstriji dela 70% ciganov iz prekmurja

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.06.2013 ob 12:20 gost gost

      Te Ges naj pove, ge se v Prekmurji in Pomurji lejko zaposlijo fakultetno izobraženi lidje?Stari mački neščejo v penzijo, te pa tulijo kak je v službi žmetno. Razni direktori, pa ravnateli pa ravnatelce na šolaj so pa tak kasta zase, pa delajo ka ščejo. Odpuščajo lidij pa zaposlujejo znance in rodbino, ne glede na znanje in sposobnost. Glavno ka je moj. Zato pa mamo takše rezultate v šolah, ka zaostajamo za znanjem v SLO. Tu trbej velki red napraviti, ka nedo tak močni, pa vsemogočni. Da pa pijtaš za službo ti pa povejo ,ka že majo,. pa je razpis formalen. Je to v redi? Vse takše ekscese prijaviti, čede več prijav de boukše. Fsi pa tuj nemremo kelnariti.

      26 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.06.2013 ob 13:06 informacije gost

      Najtežje se je spraviti v Avstrijo, najti informacije. Zatau je dobro, če koga poznaš ali če ti nekša institucija pomore. Pa tuj če moreš zatau plačati.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.06.2013 ob 15:09 nekdo gost

      "Največ iskalcev zaposlitve v sosednji državi naj bi bilo mlajših od 35 let. Zanimiv je tudi podatek, da je med njimi največ SVEŽIH DIPLOMANTOV ..." Samo ka pa večina diplomantov dela v Avstriji? Razen kakih inženirjev, pa doktorjev tudi dosti ne rabijo (predvsem na Štajerski). Naj enkrat nešče objavi kakšna dela opravljajo tej diplomanti v Avstriji. Se mi zdi, ka je večina navadnih delavcev, kljub diplomi (družboslovne diplomante tak nišče ne nuca oziroma majo svoje).

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.06.2013 ob 15:53 avstrijec gost

      dragi moji nej je v avstrije več vse tak lepo pa plače so tudi nej več kak so bilej!!!!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.06.2013 ob 20:26 Dejan gost

      Čeprav je moč zaslediti, da se tudi v Avstriji nižajo plače zaradi ugodnejših delavcev iz Madžarske in Romunije. ja pa napisati ste pozabli zaradi podjetij iz Slovenije ;) ker tak tudi mi več nimamo dela keri smo v avstrijskih firmah, ker so ostali cenejši od nas...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.06.2013 ob 21:39 gost gost

      eni pa res pišete neumnosti,na zavodu sem 5 mesecev,poslala sem na stotine prošenj,z zavoda me niso poklicali na noben razgovor,zato ker preprosto v Prekmurju dela ni,zato sem prisiljena(zaradi kreditov in položnic,katerih je zelo veliko)delati v Avstriji na črno,kateri smo prisiljeni delati delamo,keri pa niso pa vlečejo pomoč,glede ciganov pa,tudi oni so ljudje,poznam takšne,kateri so že po 20 let v Avstriji,vsak se pač znajde po svoje.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.06.2013 ob 22:03 poki gost

      ka ste mi dislajkalali? ka boli vas ka san resnico pravo? na banki 21. ne vidiš več dosta ciganov ampak dosta pavrov tak van trbej zdaj ste vi socialaši

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.06.2013 ob 22:22 gost gost

      Zavod takšen ali drugačen....škoda pejnez s kerimi se financejrajo. Tudi sama san bila nekaj časa na zavode, zaradi keroga san zgüblala živce in pejneze, ka san se mogla voziti na nekše blesave sestanke ker gospe pač nekaj li morejo delati tam. Kak prvo san na CIPS-e zvedla ka so mi oni nej dužni poiskate službe a če pa menej nej bilo na sestanke pa je bila nevola. Pa san nej prejemala nobene socialne pomoči, telko za info. Poleg toga so pravli, če ideš na razgovor za službo ti krijejo stroške poti. A PAZI, samo te če te na to pot pošle zavod. Bog ne daj ka bi si sam zrikto razgovor, ka te si pa nej upravičeni do toga. Na sestanki s svetovalko pravim ka iščem pa gledam in gledam in nič ne najdem. Pa se mi v faco smigej pa pravi, tjah smola te že nega takšoga delovnoga mesta ka bi ustrezalo moji izobrazbi. Ona je pa službo dobila gda so še vse krave mlejko mele, mi je pravla. Prosla san Zavod oz. svetovalko ka me naj obvesti gda do razna izobraževanja in tečaji, se na vse pisno prijavila samo ka de nekaj s kem bi si lejko pomaga najti služba....pa nič, ne duha ne sluha od svetovalke. Vsake dva tedna san ji poslala poročilo kak iščem službo...njen odgovor, hvala sem si zapisala. Popizdeš enostavno...nega druge. In tak kak dosti Prekmurcov san dobila delo v Avstrije, pa nej s pomočjo Zavoda ka si nebi što kaj mislo. Ampak sama, po sreči, pa nebi nigdar več delala v Slovenije. Tu človek človeka ne spoštuje, v Avstriji pa šef z delavcami v menzi sidi pa gej. Moj nasvet je ka probate čim več prošenj poslati, spremljajte AMS.at ker skos iščejo lidij, še rajši majo Slovence ker so pridni. Ite na kakši sejem npr. v G. Radgono ge je puno avstrijskih podjetnikov pa pitajte če što koga nüca. Več kak nej van nišče nede pravo. Pozanimajte se če že dela što v tujini, pa če tisti kaj zna, za kakšo delo. Za kunec....na AMS.at san zasledila ka se iščeta 2 šlosara v Grace, objava je tudi na Eures-e

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. porabje
      14.06.2013 ob 22:40 porabje

      Tipično. Od nas tü dosta mladi ide tá v Austrijo pa na Nenško. Ništerni pa idejo na Švicarsko, Francusko, ali pa v Anglijo delat. Obečali so nan političari milijon delovni mest, depa gvüšno, ka samo 100 gezero so dali. Ge je drügi 900 gezero?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.06.2013 ob 23:46 Jaz gost

      Mislen kakše komentare davlete ene , oseba ges ka si normalen al se delaš nauroga? V pomurje nega zaposlitve , če pa mi ti lejko zriktaš v zdravstve pa pusti tu kontakt ok? Poslala san saki mesec 100 ponud pa enga odgovora nej ,sten ka san gnjavila dobesedno po telefone, mejle + ka man delovne izkušnje pa 3 priporočila od prešnjih delodajalcen + ka san se bila pripravlena selite ali vozite v lj. mb . ka koli samo ka dobin službo, in neboš ti tu izpada mel ka ge zaposlitev če bi bila te nebi 200€ vrgla v papere za nostrifikacijo pa odišla prek, tudi mož je šal za programera prek, zakoj? Zato ka so baugše plače, zato ka moremo neka za sebe napravite če ščemo v bodoče neka mete in svojoj dece omogočete, kar pa v SLo trenutno nej je mogoče pa še dugo nede . Pa sva nej cigana ka de ti jasno! P.s. ne sodi sebe po drugeh, tudi cigane kak jin ti praveš so ljudje in fala bauge če so šli čez mejo, vsaj delajo in ne vličejo podpore. To ka ta gospa v grade ma fala ji lejpa al to sakši zna napravite ka ma vsaj osnovno šolo :) chjo ena več kera kao pomaga pa lidi nore dela ! Srečno vsen pa samo ite v tujino če mate šanso !!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.06.2013 ob 20:23 jp gost

      nej je v avstriji vse tak lepo, aja resno, mogoče pas rejsan, samo pri nas je še 10x krat slabše niti plače ne dobiš več.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.06.2013 ob 11:56 Gastarbajter gost

      Ge san tüdi odiso najprle v Avstrijo te pa Nemcijo. Zakoj, zatou ka je moje delo pa znanje doma nika nej bilo vredno. Pa tou nema veze. Ali mislin, ka ce bi se vsi podjetniki tak obnasali kak podjetniki na zahodi, pa vsi delali tak kak delajo na zahodi, ka tüj v Pomurji nikomi nika nebi falilo. Vsi samo gucijo place, place, place. Placa je rezultat dela, pa tistoga ka firma pa vseeno ce je privat ali druzbena lejko oda na trgi. Ce je delo za nic, je izdelek ali pa storitev za nic in te firma zanic zaslüzi pa tüj placa nemre biti viska.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.06.2013 ob 12:06 xxl gost

      Nekateri ROMI že delamo v Avstriji več kot 20 let zadnja 3 leta pa se je število ROMOV v AVSTRIJI res zaposlilo za več kot 70%,vedite BELI CIGANI da delamo pošteno če te nekdo pošteno plača.V Sloveniji nam delodajalci niso zaupali odgovorna in dobra dela "ZAKAJ" ker smo mi toliko pošteni da vas BELE CIGANE nebi pustili KRASTI oziroma uničit podjetja.Zemte si zgled ROMOV da smo za pošteno plačilo pripravljeni pošteno delati,pa še nekaj NE TOLIKO KRAST,bojte naprej na socialni pomoči tu se ne da krasti.Vsak ki dobi priložnost za delo v Avstriji bi ga sprejel in bi kopiral ROME oziroma po vašem CIGANE zdaj je obratno CIGANIJA je vsa SLOVENIJA najte si delo v tujini če ščejte živeti tak dobro kak mij ROMI.Hvala

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.06.2013 ob 12:49 beli cigan gost

      cigani itak nic ne delajo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.06.2013 ob 13:05 ;) gost

      GLAVNO KA VAŠE ŽENE VRED GEMAVLEMO BAR TOU DELAMO;)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.