https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nadgradnja in modernizacija železniške proge v Ljutomeru

Ljutomer, 17.06.2013 ob 9:00  

V Ljutomeru trenutno potekajo intenzivna dela na železniški progi, in sicer v okviru projekta rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje proge Pragersko - Hodoš ter modernizacije nivojskih prehodov. Ta projekt pomeni nadgradnjo že opravljenih del v minulih letih, z njegovo uresničitvijo pa se bodo izboljšale prometne storitve, povečala se bo hitrost vlakov ter zmogljivost proge za prihodnje prometne potrebe V. vseevropskega železniškega koridorja.


Evropska komisija je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prejšnji mesec posredovala sklep o sofinanciranju prve faze projekta rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko-Hodoš ter za posodobitev, modernizacijo nivojskih prehodov in izvedbo podhodov na železniških postajah. Gre za t. i. veliki projekt, katerega skupna vrednost je ocenjena na 329,8 milijona evrov, od tega bo 166,2 milijona evrov prispeval Kohezijski sklad. Gradbena dela na projektu, ki se bo predvidoma zaključil do konca leta 2015, že potekajo.

Dela na progi v Ljutomeru

Hitrost vlakov tudi do 160 km/h

V okviru projekta, ki se bo izvajal v dveh fazah, so zajeti rekonstrukcija, elektrifikacija in nadgradnja železniške proge Pragersko - Hodoš za hitrosti do 160 km/h ter modernizacija nivojskih prehodov in izvedba podhodov na železniških postajah. V okviru prve faze, ki je predmet tokratnega sklepa o sofinanciranju, je predvidena elektrifikacija, rekonstrukcija in nadgradnja železniške proge, vključno z ukrepi za preprečevanje čezmernih vplivov na okolje.

Projekt je del vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T), natančneje železniške osi Lyon–Trst–Divača / Koper-Divača-Ljubljana-Budimpešta-meja z Ukrajino, ki je prednostni projekt TEN-T št. 6 in poteka tudi po V. evropskem prometnem koridorju - enem od desetih prednostnih železniških koridorjev med Evropsko unijo in drugimi evropskimi državami.

Odsek železniške proge Pragersko-Hodoš je edini odsek V. evropskega prometnega koridorja, ki še ni elektrificiran. Z razvojem pristanišča Koper kot pomembnega uvozno-izvoznega in tranzitnega pristanišča bo ta proga prevzemala vse večje količine mednarodnega tovora v smeri proti Madžarski, Slovaški, Češki, Poljski, Ukrajini in obratno proti pristanišču Koper ter Italiji.

Prvo elektrifikacija, za tem tudi modernizacija nivojskih prehodov

Z uresničitvijo tokratnega projekta se bodo torej izboljšale prometne storitve, povečala se bo hitrost vlakov ter zmogljivost proge za prihodnje prometne potrebe V. vseevropskega železniškega koridorja.

Projekt je predviden v dveh fazah. V okviru prve faze projekta je predvidena elektrifikacija 109 kilometrov obstoječe železniške proge Pragersko-Hodoš-državna meja, vključno s tiri in izgradnjo voznih vodov, petih novih elektronapajalnih postaj, postavitvijo 13,5 metrov protihrupne ograje, izvedbo ukrepov pasivne protihrupne zaščite na 166 stavbah ter rekonstrukcjo 5 postaj in 9 postajališč kot tudi 6 večjih jeklenih mostov (4 bodo obnovljeni, 2 pa bosta zamenjana v celoti).

Z drugo fazo projekta, modernizacijo nivojskih prehodov Pragersko-Hodoš, bo zgrajenih 19 izvennivojskih križanj, 27 nivojskih prehodov bo zavarovanih z avtomatsko napravo za zavarovanje in z zapornicami, 32 nivojskih prehodov pa bo ukinjenih. Tudi za izvedbo te faze je predvideno sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Zaključek del leta 2015

Izvedba nadgradnje železniške proge Pragersko-Murska Sobota (spodnjega in zgornjega ustroja) na odsekih Pragersko-Ptuj in Mekotnjak-Murska se je pričela izvajati junija 2012 in bo skladno z določili pogodbe zaključena junija 2014. V sklopu projekta se izvaja tudi obnova postajališč Šikole, Strnišče, Hajdina, Ljutomer mesto in Veržej.

V sklopu projekta modernizacija nivojskih prehodov Pragersko-Hodoš bo zgrajenih 19 izvennivojskih križanj, 27 nivojskih prehodov bo zavarovanih z avtomatsko napravo za zavarovanje in zapornicami ter 32 nivojskih prehodov ukinjenih. Vsa dela bodo predvidoma zaključena do konec leta 2015.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2013 ob 23:56 Miran gost

      Upam da je to napoved za lepšo prihodnost naših železnic, ki so bile zadnjih par desetletji močno zanemarjene. Če bi še ostale odseke tako rekonstruirali ali pa celo zgradili na novo bi bila naša draga domovina Slovenija veliko bolj prometno prijazna kot je trenutno. Dejmo naši politiki, nehajte se kregat pa čimveč takih projektov realizirat. No, zdej pa tisti k ste proti me prosim čimprej in čim bolj grobo napadte in popluvejte kot je to tradicionalno pri nas.....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.