https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurje leži na zlatu, toda ali bomo to uspeli izkoristiti

Beltinci, 17.06.2013 ob 7:30  

V petek je Občina Beltinci pripravila okroglo mizo na temo Obnovljivi viri energije v Pomurju. Izhodišča za razpravo so predstavili člani PAZU in drugi strokovnjaki, med drugim tudi študijo Raba energijskega potenciala geotermalne energije v Pomurju, ki sta jo ob tej priložnosti v imenu regije prevzela RRA Mura in Občina Beltinci.

 

Tehnični direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej je predal študijo o možnostih izrabe geotermalne energije direktorju Regionalne razvojne agencije Mura Danilu Krapcu in županu občine Beltinci dr. Mateju Gomboši. Dejal je, da je študija končana in vsebuje možne energetske izrabe v različne namene, tako za potrebe daljinskega ogrevanja, kot za potrebe kmetijstva, ter da so se Dravske elektrarne aktivno v ključile v celotnem pomurju in da so prizadevanja odprta ne samo na regijskem območju, temveč na nacionalni ravni.

Obravnavali so dve smeri potencialne energetske izrabe, geotermalno energijo ter hidroelektrarne na reki Muri. Skozi študijo so ugotavljali prednosti in slabosti različnih virov pridobivanja energije.

Dr. Mitja Slavinec pravi, da je energetika pomembna za razvoj družbe in gospodarstva In da imeti energijo je enako pomembno, kot imeti hrano za preživetje. In če Pomurje lako priskrbi hrano za svoje prebivalce in tudi širše, je seveda naslednji korak na področju energije, in dejstvo je, da potrebujemo vedno več energije. Največja slabost sonca in vetra je nestabilnost, stabilna pa je voda in temu se je potrebno posvetiti. Je ekonomsko upravičena in pomembna konkurenčna prednost pred ostalimi regijami v državi.

Na RRA Muri so prepričani, da je v Pomurju več kot 60 % potenciala v geotermalni energiji in s sodobno tehnologijo lahko ohranimo vso svojo naravno in kulturno dediščino na način, da to izkoristimo zase. Leta 2006 je bila narejena prva energetska bilanca s katero so ugotovili, da je milijardo in pol EUR odteklo za nakup enerije. Po drugi strani pa nas ta energija obkroža.

Govora so tudi o sončni energiji pri kateri vidijo prednost relativno majhno onesnaževanje, slabost pa v ceni.

Dr. Darko Anželj iz Pomurskega razvojnega inštituta je dejal, da je Mura energetsko zelo bogata, druga najbogatejša reka v Sloveniji, ki omogoča poseg dveh elektrarn, s potrebnimi izravnalnimi ukrepi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2013 ob 11:18 RobinHood gost

      Ehh, Mičo, saj vem, da še ti tega ne verjameš, kaj govoriš v javnosti. Veš, da ni tako, ker se itak razumeš na stvari. Hudo pa je, ko se prodaš in potem moraš tako govoriti, kot ti velevajo tisti, ki te plačajo. No, Darko pa se je že itak dolgo nazaj prodal. Kakšni strokovnjaki neki. Če bi vsaj stroko poslušali in zraven še zdravo kmečko pamet, bi bilo super. Sedaj pa vsi govorijo tako, kot jim od zadaj narekuje lobi, ki jih plačuje. Pa ne več s takimi, da Pomurje leži na zlatu, ker se bodo še živali smejale.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2013 ob 11:36 Hudrobin gost

      Trla baba (Mičo, Darko in ...) lan, da joj prodje dan.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.06.2013 ob 22:46 P gost

      laprdaši, takši pa ovakši ..

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.06.2013 ob 0:27 gost gost

      mater kelko ljudi.Vse čarno od folka...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.06.2013 ob 8:47 drdrdr gost

      Ge tej teoretični stručkoji živijo? Štihec ma že vse projekte pripravlene , vrtine so zvrtane. To ka je tu blo povedano že deca po interneti za naloge pišejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.07.2013 ob 9:45 joco gost

      sramota za vse vas ka ste na sliki. preidite k dejanjem nej pa da samo gobezdate . sram vas boj.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.