https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zdravstvene organizacije opozarjajo mlade na varno spolnost tudi poleti

20.06.2013 ob 10:00  

Ministrstvo za zdravje RS, Inštitut za varovanje zdravja RS in območni zavodi za zdravstveno varstvo pred poletnimi počitnicami in dopusti, ko je priložnosti za spoznavanje novih in zanimivih ljudi več, mlade opozarjamo na pomen varne in odgovorne spolnosti. Če niste pripravljeni na spolni odnos, ga zavrnite, sicer obvezno uporabite kondom. Če ste imeli nezaščiten spolni odnos, se testirajte. Hitro odkrita okužba omogoča uspešnejše zdravljenje - s tem tudi preprečite širjenje okužbe.


Za preprečevanje okužbe s HIV je še zmeraj najpomembnejša preventiva – pravilna uporaba kondoma ob vsakem tveganem spolnem odnosu, obojestranska zvestoba, omejevanje števila spolnih partnerjev, komunikacija med spolnimi partnerji o odgovorni in varnejši spolnosti ter odlašanje s spolnimi odnosi.

Prizadevamo si za destigmatizacijo testiranja na okužbo s HIV, saj v Sloveniji v primerjavi z ostalimi evropskimi državami še zmeraj relativno malo testiramo na okužbo s HIV, število okuženih pa naglo narašča. Testiranje se še posebej priporoča vsem, ki imajo nezaščitene spolne odnose, moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, injicirajočim uživalcem drog, ki si izmenjujejo igle, osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, osebam, ki kažejo znake spolnih bolezni, osebam, ki pogosto menjavajo spolne partnerje in osebam, ki potujejo v dežele, kjer je možnost okužbe s HIV večja in imajo tam spolne odnose.

Zaupno testiranje v breme zavarovalnice je na zahtevo pacienta mogoče opraviti pri izbranem družinskem zdravniku, dostopno je tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji.

TESTIRANJE:

Splošna bolnišnica Murska Sobota
Oddelek za transfuziologijo,  Ulica dr. Vrbnjaka, Rakičan
Informacije: 02/521 35 93, ob delavnikih, 7-15
Rezultati: v istem tednu, osebno
Način: anonimno in samoplačniško (36 €), z napotnico osebnega zdravnika brezplačno

Na voljo je tudi prostovoljno anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem, ki deluje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana in Oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Foto: wwww.zurnal24.si

AIDS v razvitem svetu ni več smrtna bolezen, če okužbo s HIV pravočasno prepoznamo in dovolj zgodaj pričnemo z zdravljenjem, in to zavedanje je potrebno širiti. Predsodki povezani z okužbo s HIV so v naši družbi še zmeraj močno prisotni, kar okuženim otežuje odločitev za testiranje in zdravljenje ter kasneje povzroča hude stiske zaradi strahu pred razkritjem in s tem povezane stigmatizacije. Večina okužb se zato odkrije šele v napredovanem stadiju, s čimer zamujamo možnosti za uspešnejše zdravljenje.

Obveščenost splošne javnosti o preventivni dejavnosti, dostopu do zdravljenja in uspešnosti tega je eden izmed dejavnikov v boju proti stigmatizaciji, s katerim skušamo spreminjati odnos družbe do okužbe in okuženih, razbijati predsodke in odpravljati nepotreben strah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.