https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Ob dnevu državnosti v Murski Soboti spodbudili k domoljubju

Murska Sobota, 24.06.2013 ob 21:44  

Danes praznujemo dan državnosti – praznik samostojnosti in neodvisnosti naše domovine Slovenije. Mineva 22 let od razglasitve neodvisnosti Slovenije, ob tej priložnosti so tudi v Murski Soboti pripravili slovesnost v počastitev tega za Slovence tako pomembnega praznika.

V murskosoboškem gledališču Park so na predvečer današnjega praznika pripravili slovesnost, na kateri sta navzoče nagovorila župan mestne Občine Murska Sobota Anton Štihec ter poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Jasmina Opec. Nastopil je glasbeni orkester Mandolina Ljubljana.

Slovenci že 22 let neodvisni

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Slovenija je bila že jeseni 1991 neodvisna in samostojna država, vendar pa je čakala še na priznanje pomembnih držav sveta – 15. januarja l. 1992 jo je priznala že večina držav članic Evropske skupnosti, 22. maja pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.

Anton Štihec: Kakor sami razmišljamo o sebi, tako tudi drugi mislijo o nas

Na predvečer državnega praznika je župan Anton Štihec v uvodnem nagovoru izpostavil pomen praznovanja dneva državnosti. Spominjal se je, kakšno je bilo stanje v državi pred 22 leti, in kakšno je to danes. Drža državljanov odraža to, kako Slovenci spoštujemo našo državo: »To, kako spoštujemo državo, se vidi predvsem navzven; to opazijo tujci, in to moramo opaziti tudi mi sami. Žal smo v teh 22 letih prehodili dolgo pot, žal zato, ker so bili vzponi in padci – če pogledamo 22 let nazaj, kakšno je bilo takrat vzdušje, mislim, da mi boste pritrdili, da smo bili polni zanosa, ponosa, da imamo svojo državo, polni upanja. Po 22. letih je mogoče tega zanosa nekoliko manj, ampak ne sme biti tako. Beseda drža v besedi država nekaj pomeni. In tako, kakor bomo sami razmišljali, tako bodo drugi mislili o nas.«

Za konec je murskosoboški župan povedal še, kaj sam želi državi ob njenem 22. rojstnem dnevu: »Želel bi več odgovornosti, več samozavesti, več državotvornosti, več domoljubja, predvsem pa več pravičnosti, da predvsem mladi ne bodo imeli občutka, da v tej državi ne morejo doseči svojih ciljev.«  

Jasmina Opec: Izzivi današnjega časa zahtevajo odločne in samozavestne korake

Navzoče je nagovorila tudi pomurska poslanka Jasmina Opec: »Na topel poletni večer, 25. junija 1991, so bila srca slovenskega naroda združena v upanju. To je bil dan, ko smo dočakali uresničitev stoletnih sanj. Ko smo se s ponosom ozrli na svoje poreklo, in se samozavestno zazrli v neskončnost v prihodnosti.« Poslanka je ob 22. Rojstnem dnevu Slovenije kritična: »Ob rojstvu države Slovenije je slovenski narod pričakoval, želel in upal, da bo nova država postala skupen dom, v katerem ne bo delitev na naše in vaše, kjer bo veljala svoboda misli  in dejanj, kjer bo sposobnost posameznika lahko dobila krila in poletela proti napredku na vseh področjih. Po 22 letih lahko rečemo, da ta naloga ni bila vedno opravljena najbolje, da se ni izkoristilo vseh potencialov, ki jih imamo in da tistim, ki znajo, zmorejo in želijo ustvariti več, niso omogočeni pogoji za udejanjanje njihove sposobnosti.«

Za konec pa je spodbudila: »Dejstvo je, da se moramo spomniti zgodovine, in ta zgodovina pravi, da smo vedno našli najbolj svetlo pot iz najbolj temačnih izhodišč. To je ne nazadnje tudi temeljno sporočilo 25. junija 1991, ko smo skupili skupaj, pokazali enotnost in uspeli doseči na videz nemogoče. Izzivi današnjega časa ponovno od nas zahtevajo odločne in samozavestne korake.«

Celoten govor Jasmine Opec si lahko ogledate v spodnjem videu:

Foto: Kristijan Škrlec 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2013 ob 21:29 SPET KLANFA gost

      Ponovno je SFIZOFRENIK IN OBSOJEN KORUPTIVNEŽ JANŠA pričel osirati in klanfati. Po njegovi zadnji verziji so vsi tisti ,ki so ob osamosvajanju opozarjali na nujnost mirnega dogovarjanja in izogibanja spopadom izdajalci. Ja, seveda, po Janševo bi pol Ljubljane gorelo in Slovenci bi doživljali spopade in žrtve kot so kasneje v drugih jugoslovanskih republikah. Ne neha in ne neha potvarjati zgodovine, manipulirati in blatiti. Dajte mu končno nazaj kanglico in lopatko, da bo lahkozidal in nato rušil gradove in bunkerje iz peska in to na Dobu. Če tega ne dobi, se bo cmeril še naslednjih 22 let.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2013 ob 23:18 veteran gost

      Dragi gost, rdeče peterokraka je zgodovina, kot kučan in ta tovariš nima kaj iskati na proslavi na Medvedjeku.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.06.2013 ob 7:18 gost gost

      gost - veteran, rdeča petokraka je tudi naša zgodovina in kakorkoli ti in tebi podobni janševci potvarjali zgodovino, bo vedno ostala del slovenskega naroda. 10 dnevna osamosvojitvena vojna in dejstvo, da so JLA vojaki nosili to zvezdo ne bo izničilo pomena rdeče zvezde v preteklosti. Tudi ob zaprisegi prve generacije slovenskih vojakov so na Igu in v Pekrah vihrale zastave z rdečo zvezdo. Je potrebno zato te dogodke izbrisati iz kolektivnega spomina slovencev? Se torej zaprisega prve generacije slovenskih vojakov smatra kot protidržavno dejanje? Ljudje so leta 2013 obremenjujejo z dogodki iz preteklosti, kot da bi bila njihova sedanjost odvisna od tega. Dokler janša ni prišel prvič na oblast ljudje niso bili skregani, nihče se ni delil na komuniste in domobrance. Vsi smo vedeli za obe plati zgodbe in kaj se je takrat dogajalo, vendar se nobeden ni obremenjeval s tem. Zdaj pa se iz dneva v dan ponavljajo politično motivirane interpretacije in ideološka nategovanja. Ljudje so se spravili že zdavnaj, politiki in cerkev pa še vedno nimata svoje potrditve. Delitev naroda je postal nacionalni šport in državni prvaki so tisti, ki imajo v svojih političnih programih izpostavljeno združevanje. Kdaj se bomo že enkrat slovenci nehali ozirati nazaj in bomo pogledali sedanjost in se uzrli v prihodnost. Pustimo tiste, ki se obremenjujejo preteklostjo, jih ignorirajmo in bodo mogoče s časoma prenehali deliti slovenski narod zaradi svojil lastnih frustracij in dokazovanj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.