https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Svetem Juriju obeležili dan državnosti

25.06.2013 ob 7:00  

V Kocbekovi dvorani kulturno upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici je včeraj potekala prireditev ob dnevu državnosti. Začeli so jo slovesno, s slovensko himno.

Zbrane je nagovoril župan Anton Slana, ki je vsem zaželel veliko sproščene, poštene, solidarne in srečne Slovenije.

Kot slavnostni govornik je nastopil Franc Čuš, predsednik Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici. V nagovoru je z zbranimi delil razmišljanje ob dnevu državnosti, največjem državnem prazniku. »Ali Slovenci zaslužimo svojo državo, to vprašanje zadnji teden pogosto prekinja moj miselni tok,« je dejal in povedal, da so ostre besede trenutno najuglednejšega Slovenca Borisa Pahorja, o Sloveniji in slovenstvu,  ki jih je slednji izrekel ob podelitvi priznanja za častnega občana, v njemu povzročile dvom o upravičenosti Slovencev do lastne države .

»Vse premalo se zavedamo pomena in teže besed, ki jih je tukaj dal Boris Pahor, sporočil nam in pa celotnemu slovenskemu narodu. Novica je sicer zaokrožila slovenske medije, preko njih pa celoten slovenski prostor, ampak odzivov na njegove besede v bistvu ni. Dokaz za to so v zadnjem tednu prerekanja raznih političnih elit, kdo bo prišel in kdo ne bo na državno slovesnost. Ampak domovina je ena, je od levih in od desnih, čnih, rdečih....« je glasno delil svoje mnenje. »Prepričan sem, da si Slovenci zaslužimo svojo državo in jo tudi potrebujemo. Največjo odgovornost za stanje v državi nosimo sami. Vsak posameznik povezan v skupnost. Naj prevladajo pozitivna čustva in ljubezen do domovine«. Večkrat se je v svojem govoru dotaknil tudi Franca Miklošiča.

V kulturnem programu je sodelovalo kulturno društvo Godba na pihala in Ljubiteljsko dramsko društvo, ki je pripeavilo recital ob klavirski spremljavi. Kot recitatorji so nastopili Boris Kovačič, Katarina Vrzel in Daniella Kosi.Program je povezovala Maja Patty.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2013 ob 8:53 MS gost

      57. številka Nove revije, proces proti četverici JBTZ, ki je sprožil slovensko pomlad, zmaga Demosa, plebiscit in obramba zoper napad JLA. To so mejniki v procesu slovenskega osamosvajanja.Na včerajšnji proslavi, na Kongresnem trgu, pa so v večini praznovali tisti,ki jim je bila nova demokratična Slovenija vsiljena.Ali lahko praznuješ nekaj kar ti je vsiljeno ? Očitno nekateri lahko

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2013 ob 9:41 zaSLOgre gost

      Čestitke za lep dogodek....! Tudi najlepšim sanjam sledi zbujanje v kruto realnost. Vsem, ki imajo Slovenijo v srcu, iskrene čestitke ob prazniku. Potem pa sarkastična simbolika: Za slovenski roman leta je bil proglašen "Jugoslavija, moja dežela"):

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.06.2013 ob 9:48 Teritorijalec gost

      @gost - MS , pred 22 leti na današnji dan smo eni prijeli za orožje in tvegali življenja za samostojno državo Slovenijo in s tem omogočili tistim katere ti omenjaš v tvojem postu, da so 22 let neovirano ropali, lagali in delili slovenski narod. In to počnejo še danes. Mi se za to nismo borili! Kje si bil ti 25.6.1991 in ka si delal takrat?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.