https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki v Lendavi tudi o napakah pri odmeri nadomestila za vinske kleti

Lendava, 28.06.2013 ob 7:00  

Na 36. redni seji občinskega sveta Občine Lendava so včeraj sprejeli Predlog odloka in Predlog tehničnega pravilnika o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov v občini, Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, Predlog odloka o dodeljevanju enkratne denarne pomoči iz sredstev proračuna občine in Nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Sprejeli so Program razvoja stanovanjskega fonda v obdobju 2013–2014 in Predlog sprememb in dopolnitev načrta razvojnih programov, načrta nabav in gradenj v proračunu občine ter načrta ravnanja s stvarnim premoženjem.

 

Ugodne rešitve pri zbiranju in prevozu odpadkov

Občinski svet Občine Lendava je po drugi obravnavi sprejel Predlog odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov na območju Občine Lendava. Pri obravnavi so bile upoštevane vse upravičene pripombe, podane ob prvi obravnavi, torej da se opredeli odgovornost uporabnika v primeru namerne poškodbe posode za odpadke ter da se razmisli o primernosti višine globe v enakem znesku tako za pravno osebo kot samostojnega podjetnika. Zato je bil dopolnjen člen z določitvijo višine globe za posamezno vrsto pravnega subjekta in njegovo odgovorno osebo.

Sprejeli so tudi Predlog tehničnega pravilnika o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov na območju Občine Lendava in upoštevali pripombe iz prve obravnave, da se določi zbiranje, ločevanje in prevoz odpadkov s področja turistične infrastrukture (kolesarske steze, sprehajalne poti) in povzročiteljev, ki upravljajo javne zgradbe in javne površine (sakralni objekti, kulturni objekti, tržnice, sejmišča, igrišča, avtobusne postaje, parki, parkirišča, ulice, pločniki).

Gospod Gerenčer je podrobno povzel vsebino Elaborata o oblikovanju cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja in predstavil rezultate nove metodologije cen. Dilema elaborata je v samem zbirnem centru in zbiranju ločenih frakcij. Člani občinskega sveta so elaborat ob prvem branju sprejeli, druga obravnava bo septembra.

Dodeljevanje denarne pomoči zaradi naravnih ali drugih nesreč

Na seji so odločali tudi o Predlogu odloka o dodeljevanju enkratne denarne pomoči. Namen predlaganega odloka je, da se občanom s stalnim prebivališčem v Občini Lendava, ki so se zaradi naravne ali druge nesreče trenutno znašli v težki materialni situaciji oziroma jim je bila povzročena škoda na premoženju, dodeli enkratna denarna pomoč iz sredstev proračuna občine. Učinek odloka pa bo viden tudi v okolju, saj določa pravno podlago za sanacijo škode nastale v naravnih in drugih nesrečah (plazovi, poplave). Po skrajšanem postopku se je ta odlok soglasno sprejel.

Napake pri odmeri nadomestila za vinske kleti

Občinski svet Občine Lendava je decembra 2012 sprejel spremembo Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Lendava, s katero je med drugim določil podatkovne podlage, ki so osnova za odmero nadomestila in ločil počitniško-stanovanjske objekte od vinskih kleti. Površine za odmero nadomestila so pridobljene iz uradnih evidenc. V primeru vinskih kleti je bilo ugotovljeno, da je v uradnih evidencah Geodetske uprave RS naveden samo podatek o neto tlorisni površini, ne pa tudi uporabni, tj. stanovanjski oz. bivalni površini, ki je v skladu z odlokom osnova za odmero nadomestila. Zaradi navedenega je prišlo do napak pri odmeri nadomestila za vinske kleti, saj so bile pri odmeri upoštevane tudi površine, namenjen kmetijskemu (gospodarskemu) delu, ki v skladu z odlokom ni predmet obdavčitve.

Občinska uprava bo od zavezancev za vinske kleti pridobila podatke o površinah, od katerih se odmerja nadomestilo. V kolikor  zavezanci ne bodo sporočili podatkov o površinah, se upoštevajo podatki iz uradnih evidenc in zbirk podatkov o nepremičninah s tem, da se uradna površina zmanjša za 50 % za del, ki je namenjen kmetijskemu delu. Nova podatkovna baza za odmero vinskih kleti bo pripravljena do septembra 2013, ko se izdajo nove odločbe za vinske kleti. Člani občinskega sveta so odlok sprejeli.

Razvoj stanovanjskega fonda s prodajo, nakupom in gradnjo

Pod naslednjo točko dnevnega reda je bil predstavljen Program razvoja stanovanjskega fonda v obdobju 2012–2014. Ta program vsebuje vrsto in obseg potrebnih aktivnosti na področju širitve stanovanjskega fonda, tako da se lahko dosežejo cilji iz Proračunskega memoranduma Občine Lendava v tem obdobju. Grafične podlage: IDZ – Poslovno stanovanjski kompleks »Ledava«, Načrt izgradnje stanovanjskega naselja »Lokvanj«, PGD – PZI za gradnjo neprofitnih stanovanjskih enot  na lokacijah v Petišovcih, Gaberju in Genterovcih, PGD – PZI za stanovanjsko gradnjo na lokaciji bivšega »TVD Partizana«, prodaja nepotrebnih stanovanj in stanovanjskih parcel, nakup stanovanj, prodaja solastniških deležev v stanovanjskih parcelah in objektih ter program vzdrževanja stanovanjskega fonda. Razprave po predstavitvi ni bilo, vsi prisotni so sprejeli program.

Nabava reševalnega vozila ZD in nujne opreme za knjižnico ter turistične programe

Direktorica občinske uprave Danijela Levačič je predstavila Predlog sprememb in dopolnitev načrta razvojnih programov ter načrta nabav in gradenj Občine Lendava za obdobje 2013–2016, v katerega se doda financiranje in sofinanciranje turističnih programom (nabava opreme), nabava nujnega reševalnega vozila ZD Lendava in dejavnost knjižnice (nabava opreme). V načrtu razvojnih programov se spremenita obstoječa projekta ureditve ceste in mosta na Kolodvorski ulici ter stanovanjska gradnja. Ta sklep se je soglasno sprejel.

Člani občinskega sveta so prav tako sprejeli Predlog sprememb in dopolnitev načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Lendava v letu 2013. V načrt je zajet nakup stanovanj ter prodaja stanovanj in stanovanjskih parcel na območju občine. S pridobitvijo stanovanj bo Občina reševala stanovanjsko problematiko občanov, s prodajo stanovanj pa bo prvenstveno sedanjim najemnikom teh stanovanj omogočila pridobitev lastništva nad temi stanovanji.

Izvajalec za izgradnjo Pomurskega vodovoda izbran

Investicijski program za projekt »Oskrba s pitno vodo Pomurju – sistem A« je predstavila Branka Bensa iz Eko-parka. Z omenjenim projektom bi razširili in posodobili črpališče Gaberje, priključili naselja Hotiza na osrednjo vodooskrbo, obnovili dotrajane dele občinskega sistema, zagotovili visoko raven investicijske dejavnosti in redno investicijsko obnavljanje sistema. Občina bo financirala projekt v deležu 4,30 %. Lokalni izvajalec na območju Lendave bo Legartis. Svetniki so se s programom strinjali in se odločili za drugo razpravo na izredni seji naslednji teden.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.