https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanec Smodiš ministra za gospodarstvo poziva k ukrepom za spodbujanje turizma

28.06.2013 ob 10:30  

Poslanec SD Branko Smodiš je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika naslovil pobudo, v kateri ga poziva, naj pripravijo ukrepe za spodbujanje turizma. Skrbi ga predvsem letošnji upad števila turistov, izpostavlja pa tudi svoj dvom v smiselnost vključitve Slovenske turistične agencije v agencijo SPIRIT.


Poslansko pobudo objavljamo v celoti:

Statistični urad je 26. 6. 2013 objavil končne podatke glede prihodkov in prenočitev turistov. Na podlagi objavljenih podatkov je v aprilu 2013 za 7 % manj prihodov turistov in za 12 % manj njihovih prenočitev kot v aprilu 2012.

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo v aprilu 2013 zabeleženih okoli 221.000 prihodov turistov in okoli 560.000 njihovih prenočitev ali za 7 % manj prihodov turistov in za 12 % manj njihovih prenočitev kot v aprilu 2012. Število prihodov domačih turistov je bilo nižje za 2 %, število njihovih prenočitev pa za 6 %. Število prihodov tujih turistov je bilo nižje za 9 %, število njihovih prenočitev pa za 15 %.

Turizem predstavlja enega izmed najpomembnejših gospodarskih oziroma strateških sektorjev, ki ustvarja nova delovna mesta in izrazito pozitivno vpliva na uravnoteženi regionalni razvoj. Na to kažejo tudi podatki Statističnega urada v letu 2012, ko je bilo npr. število tujih turistov rekordno.

Vendar pa aktualni podatki kažejo, da je število prenočitev turistov z večine glavnih turističnih trgov upadlo.

Zaradi tega vas pozivam, da pripravite ukrepe, s katerim bo zaustavljen trend padanja števila turistov in padanja nočitev.

 

Ob tem velja izpostaviti, da država s svojimi nepremišljenimi potezami in nepotrebnim birokratskimi ovirami še dodatno škodi svojemu turizmu. Kot primer lahko navedemo zapleten postopek pridobivanja davčnih številk za tuje avtobusne prevoznike. Sicer gre za zaplet velik del krivde pripisati Ministrstvu za finance, vendar bi moralo MGRT v tem primeru reagirati hitro in učinkovito. Neverjetno je, da s takšnimi potezami odganjamo tuje turiste. Kot dolgoletni delavec v turizmu vem, kako trd je boj za vsakega turista, zato v celoti razumem jezo turističnih delavcev. Polna usta so nas obljub o novih delovnih mestih, medtem ko po drugi strani z neverjetno lahkotnostjo ogrožamo že obstoječa delovna mesta.

Gospod minister, ne morem se znebiti občutka, da turizem, kot zelo pomembno in perspektivno panogo, zanemarjamo. Zavedam se, da ste prevzeli izredno težaven resor v izredno težavnih časih. Prepričan sem, da ste predani svojemu delu in da nas vse skupaj druži želja po razvojnem preboju Slovenije. Pozivam vas, da namenite turizmu vso potrebno pozornost ter poskrbite, da bodo ukrepi na tem področju v pomoč eni izmed naših paradnih gospodarskih panog. Turistični delavci zelo dobro obvladajo svoje delo, zato naj jim bo država v prihodnje v podporo in ne v breme.

Za konec želim še enkrat izraziti svoj dvom v smiselnost delovanja agencije SPIRIT v sedanji obliki. Že ob združitvi Slovenske turistične organizacije v skupno agencijo SPIRIT, so se pojavili dvomi v smiselnost vključevanja STO, ker se postavlja vprašanje glede prioritet združene agencije. Torej ali je prioriteta institucije spodbujanje tujih investicij, tehnološki razvoj ali turizem? V koalicijski pogodbi je zapisano, da bo revidirana združitev Tehnološke agencije, JAPTIJA in STO v agencijo SPIRIT. Zaradi tega vas pozivam, da v skladu s koalicijsko pogodbo izvedete revizijo združitve, ter ob ugotovitvi zapostavljanja turizma, razmislite o ponovni ustanovitvi STO.

Branko Smodiš,

poslanec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 11:33 butec@butec gost

      Kaj je s totim poslancom? Ali, mu ni jasno, kje je, je v vladni koaliciji ali je v opoziciji? Tam ima svojega ministra, predsdnico vlade in Jankoviča in naj jih lepo vpraša in z njim uredi, ne pa javnosti postavlja nekašna vprašanja.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 20:55 turizem gost

      Kaj je zdaj narobe,da je postavil vprašanje? Dejansko je katastrofa v turizmu, ker je bivša vlada ukinila STO,ter je priklučila nekam , kjer ne paše zraven. Vse nam uničujejo pa še tudi turizem bojo. Pravilno Branko,da si zastavil to vprašanje,ti si delal v tej branži pa vidiš, da ni vredu. Mi,ki se ukvarjamo s tem vemo, kaj je naredila bivša vlada. Saj nas drugače več ne bojo poznali kot po trojki in pluvanju naše države v tujini. Vi nekateri,ki tako negativno komentirate, pa se v turizem itak ne spoznate, DRUGAČE NE BI PISALI TAKIH BEDARIJ. Branko hvala , da si opazil,kaj se dogaja, pa še naprej ti želim veliko uspehov.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2013 ob 23:34 jeruzalem gost

      Čestitke Branko, da si se to spomnil, mislim, da bi moral predlagati tudi,da rabimo ministra za turizem, vse sosednje države ga imajo. Takrat,ko smo imeli ministra za turizem, ji bilo v Sloveniji dosti več turistov kot sedaj, saj sploh ne vem,če se Slovenija kje reklamira. Tudi podeželje se več sploh nikjer ne reklamira, opažam tudi da je dosti manj turistov že lansko posebno pa še letošnje leto. Obvezno je treba vrniti nazaj STO, sedaj smo turistični delavci kot kokoš brez glave. Včasih je bila reklama preko slovenske tur, organizacije večja kot sedaj ko imamo razne TICE in Lokalne turistične organizacije, ki sploh ne pomagajo,ampak samo služijo s tiskanjem katalogov, obiskujejo neke sejme, brez koristi. Če pa slučajno pošljejo kakšnega gosta pa ti itak zaračunajo 10 %, plačo pa dobivajo iz očine, skratka gulijjo nas , pa še brez gostov smo. Zato je res nujno potrebno,da se nekaj uredi..

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.06.2013 ob 9:22 turizem gost

      Nevem zakaj talate minuse, ali ni mate pojma kaj pomeni turizem za pomurje, ali pa vam pač poslanec ni všeč, torej slovenska nevoščljivost. Človek bi rad kaj naredil za ta konec, vi pa pač talate minuse. Vidim da sploh ne razumete kaj je hotel s tem obvestilom povedat. Skratka imam občutek, da se hoče tudi v sloveniji uničiti turizem kot v Grčiji. Dragi slovenci ne vem od česa mislite, da bomo v Sloveniji živeli, uničujejo kmetijstvo, sedaj pa še turizem.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.06.2013 ob 11:31 nina gost

      Bravo g.Smodiš le tako naprej. Nisem bila vaša volilka, vendar vas kot človeka in politika spoštujem. Dobro je, da tudi poslanci koalicije postavljate vprašanja in podajate pametne predloge. Temu se reče razumevanje demokracije in opravljanje svojega poslanstva. Škoda, da imamo ljutomerčani prvič v zgodovini dva poslanca prav v času ko imamo na čelu Občine županjo,ki to ne ve izkoristiti, vsi pa vemo kako pomembno je dobro sodelovanje med župani in poslanci. Presenečena sem nad avtokratskim načinom vodenja sej občinskega sveta, tega v demokraciji nebi smelo bit. Človek bi rekel potrpite še dobro leto,poglejte kdo sestavlja njeno koalicijo. Seveda je jasno, da je njena zmaga na naslednjih volitvah misija nemogoče saj jo ne podpira nobena resna politična stranka. Res komaj čakam, da bo leto naokoli in se za Ljutomer pričnejo boljši časi. Vam g.Smodiš pa iskrena hvala, tam v Ljubljani niste samo roka za glasovanje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.07.2013 ob 18:04 termaš gost

      zdajšnjim in prejšnjim menedžerom se gre zahvaliti za razpad pomurskega turizma. Rezultati kvalitete in uspešnosti so v bližini ms. Če z zavožene firme pride kup "menedžerov" v dobro firmo, drugi firmi ne ostane nič drugega kot da propada

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.