https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na Hrvaško od danes naprej nekoliko drugače

01.07.2013 ob 10:30  

Večina Pomurcev bo svoj dopust preživela pri južnih sosedih, ki so z današnjim dnem vstopili v EU. S tem pa je prišlo do nekaterih sprememb, med drugim je odpravljen carinski nadzor na meji. Ostal pa bo nadzor na meji, saj Hrvaška še ni postala članica schengenskega območja.


Ker Hrvaška še ni postala članica schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah, policijski mejni nadzor ostaja, kljub temu pa je nekaj sprememb. Slovenija in Hrvaška sta namreč podpisali dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole, tako da je odslej na 30 od 57 mejnih prehodov med državama omogočen hitrejši prestop državne meje z zgolj enim, vstopno-izstopnim preverjanjem.

Z vstopom Hrvaške v EU se je območje carinske unije razširilo na ozemlje Hrvaške. S tem je na mejah s Hrvaško ukinjena carinska kontrola. Ob prehodu meje potnikom ni več treba prijaviti gotovine, ni več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil in podobno. Carinski nadzor pa ostaja na mednarodnih letališčih in v pristaniščih, mogoč pa bo tudi na cestah v notranjosti države.

Davki in trošarine

Med novostmi je tudi ta, da potniki s prebivališčem v EU ob nakupu blaga na Hrvaškem niso več upravičeni do vračila DDV, enaka ugodnost pa je prenehala veljati tudi za Hrvate. Čeprav na meji med Slovenijo in Hrvaško ni več carinskega nadzora, pa ostaja skupina izdelkov, za katere še ostaja nadzor, in to so trošarinski izdelki. Mednje sodijo tobačni izdelki, alkohol ter goriva.

FOTO: linuxzasve.com

Bančno poslovanje

Hrvaška je danes postala tudi članica enotnega območja plačil, kar pomeni, da banke za nakazila zaračunavajo enako kot ostale banke v območju SEPA. Z vstopom v EU je sicer Hrvaška kot nacionalno valuto ohranila kuno.

Poslovanje podjetij

Pomembne spremembe so začele veljati tudi za podjetja. Blago, ki bo v Slovenijo prispelo prek hrvaške meje, se bo na primer lahko ocarinilo že na Hrvaškem. Če bo podjetje želelo blago sprostiti v prost promet v Sloveniji, pa bo moralo ob vstopu v carinsko območje EU začeti tranzitni postopek. Podobno velja za izvoz. Glede trošarinskih izdelkov se bodo morala slovenska podjetja odločiti, na kakšen način bodo poslovala s hrvaškimi podjetji. Gibanje trošarinskih izdelkov lahko poteka v režimu odloga plačila trošarine ali kot gibanje trošarinskih izdelkov, sproščenih v porabo.

Registracija vozil

Po vstopu Hrvaške v EU za vožnjo v Sloveniji s prevoznimi sredstvi s hrvaško registracijo ni treba več plačati nobenih carinskih dajatev. Tudi davkov ni treba plačati, ker se odobri oprostitev za največ šest mesecev, če ima posameznik običajno prebivališče v drugi državi članici in uporablja to prevozno sredstvo za zasebno rabo. Kadar pa bo oseba želela v Sloveniji registrirati vozilo, kupljeno oz. registrirano na Hrvaškem, bo še vedno morala plačati nekatere davke.

Mobilna telefonija

Gostovanje v hrvaških mobilnih omrežjih je z vstopom Hrvaške v EU cenejše, saj morajo mobilni operaterji upoštevati najvišje tarife, ki jih določa EU. Minuta odhodnega klica bo tako lahko stala največ 24 centov, minuta prejetega klica pa bo lahko stala največ sedem centov. Najvišje cene za sporočila SMS se bodo znižale na največ osem centov. Tako bo prenos podatkov skoraj 15-krat cenejši kot do sedaj, pošiljanje kratkih sporočil ali klicanje v katero koli drugo državo EU pa bo 10-krat cenejše.

Nepremičnine

Trgovanje z nepremičninami se na Hrvaškem s pridružitvijo uniji ne spreminja. Leta 2009 je namreč Hrvaška svoj trg nepremičnin odprla za vse članice unije, vendar to velja le za gradbene parcele, hiše in stanovanja, medtem ko je Hrvaška tudi po vstopu v EU zadržala prodajo kmetijskih zemljišč, gozdov, otokov, kulturne dediščine. Dan pred vstopom v EU je sicer potekel rok za legalizacijo nepremičnin.

Trg dela

Hrvaški državljani se bodo v Sloveniji še dve leti po vstopu Hrvaške v EU zaposlovali pod enakimi pogoji, kot veljajo zdaj. To pomeni, da bodo za zaposlitev ali delo v Sloveniji, razen v zakonsko določenih primerih, še naprej potrebovali delovno dovoljenje. Hrvaška je recipročno že omejila dostop do trga dela državljanom Slovenije oziroma vseh tistih članic, ki so omejile dostop hrvaškim delavcem.

Zdravniška pomoč

Z vstopom Hrvaške v EU se je obseg zdravstvenih pravic slovenskih turistov na Hrvaškem ali pa slovenskih državljanov, ki na Hrvaškem začasno bivajo, razširil. Doslej je za Slovence, ki so v času bivanja na Hrvaškem potrebovali zdravniško pomoč, veljal meddržavni sporazum o pravicah do zdravstvenih storitev, po katerem so bili upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev. Poslej velja evropski pravni red, po katerem imajo tujci iz držav EU v času bivanja na Hrvaškem pravico do zdravstvene obravnave, kot jo na Hrvaškem nudijo za svoje državljane na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zdravstvene storitve lahko koristijo na podlagi evropske kartice zdravstvenih storitev, kot je to veljajo tudi doslej.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.07.2013 ob 11:03 smrkci gost

      To je dobro sedaj bo manj prepirov na mejah,tudi druge republike negdanje jugoslavije bi morale v evropo in potem bi spet bilo bratstvo in jedinstvo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2013 ob 12:04 lj gost

      gost - smrkci Bratstva in jedinstva nikoli ni bilo in nikoli ne bo!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.07.2013 ob 12:40 Bandi gost

      Replika-lj Bratstvo in jedinstvo je bilo sem že telko stari ka to lejko povem.Še gnes telko let po služenji vojske se spomnim na pajdaše iz drugih republik-pa še z enim se dostakrat čujem.Takših primerov je puno pa kunec kuncov kama pa odimo na morje-tuj k bivšim bratom.Mi nemremo biti brati z Nemci ali Madžari ali Taljani itd ker jih tudik ne razmimo nej po govorici pa nej po mentaliteti.Ščen praviti to kakoli so komi ne vidi mi smo Slovani in Balkanci sodimo na jug in tan nam je tudi mesto. Tan nas tudi najbole spoštuvlejo vsi ostali pa dotečas ka do nas nucali mo dobri da pa nej več te mo Vindiše švajn.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.07.2013 ob 12:50 gost ms gost

      Gost lj. nema pojma ka piše. Očotno se v šoli ni nič naučil, drugače ne bi pisal o nečem o čem nima pojma. Če ni živel v tistih lepih časih bratstva v Jugoslaviji, naj ne piše in ne komentira. Takrat je bil life, danes je pa beda. Nej komentirati nekaj o čemer ne veš nič in nej šimfati nekaj o čemer ne veš nič.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.