https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Črešnjevski tamburaši bodo z novo zgoščenko ohranjali nostalgične spomine

Črešnjevci, 02.07.2013 ob 10:55  

Tamburaška skupina Kulturnega društva »Peter Dajnko« iz Črešnjevcev beleži bogato tradicijo igranja ljudske glasbe, s tem pa tamburaši veliko prispevajo h ohranjanju izročila svojih prednikov ter širjenju le tega zanamcem. Svoje delo in poslanstvo tako ali drugače nadgrajujejo, tako so denimo v nedeljo, 30. junija na odru gasilskega društva Črešnjevci z veseljem predstavili novo zgoščenko z naslovom »Tamburaške melodije«.


Na zgoščenki je 19 skladb, s katerimi se tamburaši zadnja leta predstavljajo na raznih srečanjih oziroma takšnih ali drugačnih prireditvah. Najpogosteje preigravajo ljudske pesmi in se z njimi tudi predstavljajo širom Slovenije. Vsako leto tako sodelujejo na Srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, rezultat njihovega truda pa so že tri uvrstitve na državno raven omenjenega srečanja, in  sicer leta 2008 v Tolminu, leta 2009 v Laškem ter leta 2011 v Šentjerneju. Leta 2011 so bili tamburaši del projekta Sozvočja Slovenije. K sodelovanju jih je povabila Jasna Vidakovič, strokovna sodelavka Javnega sklada za kulturne dejavnosti, za področje ljudske glasbe. Namen projekta je bil ujeti utrip današnjega življenja ljudske pesmi in viže po Sloveniji. Rezultat projekta pa je bil izid zgoščenke, ki so jo skupaj s preostalimi sodelujočimi predstavili v Ljubljani.

A ni le ljudska pesem tista, ki zveni iz njihovih tamburic. Z izvajanjem novejše glasbe se želijo tamburaši približati širšemu krogu poslušalcev. V okviru Kulturnega društva Peter Dajnko zadnja tri leta deluje otroška folklorna skupina. 20 otrok se pod vodstvom Simone Roškar in Slavice Banfi uči tradicionalnih prekmurskih, štajerskih in drugih slovenskih ljudskih plesov. V 103-eh letih delovanja skupine so bili kdaj tudi težki časi za ustvarjanje. Predvsem med obema vojnama, ko je kulturno udejstvovanje  precej zamrlo. A glasbenim zanesenjakom se gre zahvaliti, da lahko črešnjevske tamburaše še vedno poslušamo. Ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da se je veselje do glasbe in tamburice prenašalo iz roda v rod in še danes je tako.

V skupini je trenutno 13 članov in sicer Danilo Banfi (2. bisernica), Dorica Just (1. bisernica), Nada Bratkovič (1. bisernica), Eva Banfi (1. brač), Blaž Bratkovič (1. brač, berde), Majda Just (1. brač), Slavica Banfi (1. brač), Tina Slavič (2. brač), Miha Slavič (2. brač), Marjan Slavič (3. brač), Joško Čeh (bogarija), Roman Bratkovič (bogarija) in Janko Fekonja (berde).

Med samo prireditvijo se je predstavila, Med govornike  je bila povabljena tudi direktorica Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona mag. Norma Bale, katera je dejala da prav ta skupina z to zgoščenko lahko pripomore in veliko doda k prepoznavnosti in promociji samega kraja in celotne Občine.

Na koncu lepega uro in pol trajajočega programa v katerem so še nastopali Otroška folklorna skupina KD Peter Dajnko, ter harmonikar Matjaž Zemljič, se je vsem zahvalila predsednica KD Peter Dajnko Eva Banfi z besedami: "Glavni namen tamburaške skupine je predvsem ohranjati dragocene ljudske pesmi in besede za prihodnje rodove. Da lahko uživamo v sedanjosti in se veselimo prihodnosti, namreč potrebujemo svojo preteklost. Pri tem ni lepšega, kot so nostalgično spominjati tistih lepih trenutkov,ki smo jih preživljali s svojimi starši ob prepevanju in poslušanju slovenske glasbe. Naš name je ohranjati vsaj delček teh lepih spominov in s pomočjo zgoščenke , bodo ti spomini še bolj trajni."

Muziciranje na tamburice v Črešnjevcih tako po vseh teh letih, ostaja še naprej trden dokaz, da z voljo in odrekanjem dosežeš veliko. Tamburaši pravijo, da delajo z srcem, kraju in občini pa v ponos.

Tekst in foto: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2014 ob 22:07 marta Wolf gost

      zelo me veseli, da nadaljujete delo, ki ga je moj mož Aloz Wolf toliko let z vami ustvarjal

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.