https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Statistični urad o junijski inflaciji

03.07.2013 ob 12:30  

Rast cen je bila na letni ravni v mesecu juliju 1,9-odstotna, v enakem obdobju lani pa 2,3-odstotna. V prvi polovici leta je bila rast cen 1,4-odstotna, v prvi polovici lanskega leta pa 2,1-odstotna.

Cene življenjskih potrebščin se junija v primerjavi z majem v povprečju niso spremenile, so sporočili iz statističnega urada.

Na junijsko inflacijo so podobno kot prejšnja leta najbolj vplivale višje cene počitnic v paketu (za 7,5 odstotka), ki so k mesečni inflaciji prispevale 0,2 odstotni točki. Dodatnih 0,1 odstotne točke so k inflaciji prispevali še dražji naftni derivati, med njimi goriva in maziva ter tekoča goriva, ki so se podražili po 1,2 odstotka.

FOTO: delo.si

Mesečno rast cen so po 0,1 odstotno točko znižale nižje cene sadja (za osem odstotkov), obleke in obutve (za 1,3 odstotka) ter plina (za 4,5 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 2,2-odstotna (lani 2,4-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna (lani 2,3-odstotna). Na mesečni ravni se cene v povprečju prav tako niso spremenile.

Na letni ravni so bile junija storitve dražje za 2,8 odstotka, blago pa za 1,5 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,3 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa znižale.

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupini gostinske in nastanitvene storitve (za 9,1 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 7,5 odstotka), izobraževanje, hrana in brezalkoholne pijače, raznovrstno blago in storitve, stanovanje ter prevoz.

FOTO: b92.net

V povprečju nižje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah zdravje (za 2,2 odstotka), stanovanjska oprema (za 1,4 odstotka), komunikacije, rekreacija in kultura ter obleka in obutev.

K skupni letni rasti cen so največ, 0,7 odstotne točke, prispevale višje cene hrane. Za 0,5 odstotne točke so letno inflacijo zvišale cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Dodatne 0,4 odstotne točke so prispevale višje cene alkoholnih pijač in tobaka, 0,3 odstotne točke pa višje cene v skupini stanovanje. V tej sta se najbolj podražila odvoz smeti in električna energija, pocenil pa plin.

Na znižanje letne rasti cen so najbolj vplivale v povprečju nižje cene v skupinah stanovanjska oprema, zdravje, komunikacije ter rekreacija in kultura. Cenejši so bili tekstil za gospodinjstvo ter pohištvo in oprema, bolnišnične storitve, telefonske storitve in aparati ter storitve za rekreacijo in kulturo. Med pocenitvami na letni ravni so izstopale še nižje cene cestnega prevoza potnikov in nižje cene rabljenih osebnih avtomobilov.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.