https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Rak, debelost, kapi, diabetes, alergije na porastu tudi v Pomurju

05.07.2013 ob 7:00  

Govorili smo z univ.dipl.ing.arh & mag.rač.umet. ga. Bianco Žvorc Morris o dejstvih, ki bodejo vsak dan v oči: porastu boleznih kot so rak, debelost, diabetes, alergije, osteoporoza v Prekmurju... Sicer kreativna direktorica in lastnica ekološke znamke BeeZee EcoKid, že 20 let prakticira 100% rastlinski način življenja (prehrana, kozmetika, oblačila…). 

 

Bila je tudi priča mnogim “čudežnim” ozdravitvam prehranjevanja z ekološko surovo hrano rastlinskega izvora. Z nami je spregovorila o veganstvu, etiki, svetovnih trendih prehranjevanja, globalnih ekološko-ekonomskih problemih ter nam podala statistike in rezultate raziskav neodvisnih znanstvenikov globalno o tej tematiki. Kot pravi, je to njeno darilo svojim najdražjim Prekmurskim ljudem pred vrnitvijo nazaj v tujino, ki jim želi iz srca samo zdravje, uspehe in lepo življenje v harmoniji z naravo in drugimi Zemljani. 

,

Bianca s svojimi veganskimi prijateljicami v New Yorku

Koliko vas je v letu 2013 šlo na pogreb nekoga, ki je umrl zaradi teh bolezni ali ste bili priča napornemu in dragemu zdravljenju ljubljene osebe od teh bolezni? Koliko vas je nesrečnih zaradi prekomerne telesne teže, ampak imate občutek da stradate in ste vse bolj utrujeni v vsakdanjem življenju?

Osnaženo okolje - da, genetika - da, vendar pozabljemo, da je največji krivec predelana in hitra hrana (živalskega izvora). V Ameriki se je zadnjo leto število rastlinojedcev - veganov podvojilo, v Nemčiji je 8 krat več veganov kot tri leta nazaj, Združeni Narodi in Evropska Unija so uradno objavili prošnjo že leta 2007, da se naj ljudje poskusijo odreči visoki uporabi živalskih izdelkov kot je meso, jajca in mleko zaradi dejstva, da je mesno mlečna industrija številka ena krivec za globalno ogrevanje planeta (40% več CO2 emisij kot globalno vsa transportna sredstva). Posledica so ekstremno vreme, ki ga dnevno opažamo sami (poplave, hurikani, nenavadno nihanje temperatur, dvig vodne gladine, suše, …), posek gozdov (vsakih 15 minut posekajo v namen pašnikov za živali površino Amazonije za 200 nogometnih igrišč), izumiranje divjih živalskih in rastlinskih vrst (Je mogoče ena izmed teh rastlin zdravilo za raka? Nikoli ne bomo izvedeli.), onesnaženje in ogromno nesmoterno porabo vode in zemlje…

 

Časi, ko je naša babica imela eno kravico v hlevu, ki je živela celo življenje (do 25 let in več), jedla “živo” hrano, dobila tono ljubezni in se sprehajala po travi in soncu dnevno so minili. To so bili časi, ko so ljudje v Prekmurju jedli meso enkrat na mesec ali še manj ker je bilo dragoceno, drago in življenje teh živali spoštovano. Prehana je bila bazirana na genetsko nespremenjeni koruzi, žitaricah (ajda), krompirju, zelju, in občasno domačem surovem mleku iz presrečne krave ali koze, ki ni bila dnevno hranjena z dozo hormonov in zdravil.

2013 leto je bilo leto novic o AFERAH z mesom, jajci in mlekom: Britanci so odkrili pasje meso v ovčetini, Hrvati so v mleku odkrili strup aflatoksin M1, v govejih lazanjah je bilo konjsko meso in strup fenilbutazon, Nemci so jedli industrijska jajca pod oznako ekoloških in odkrili virus ptičje gripe H5N1 v piščančjem mesu ter da je vsebnost antibiotikov v govedini presega 27 krat dovoljeno količino. Američani pa so ugotovili, da 84% vseh rib vsebuje živo srebro v takih količinah, da je v nevarnosti vsak, ki je ribe več kot 1 krat na mesec.

3 jajca na oko in šunka s sirom ter kakšnim kozarcem mleka za zajtrk, velik zrezek s pomfrijem za kosilo in pečena riba ali piščanec z rižoto za večerjo? Zmes kakšen sendvič s sirom in salamo ter čokoladno mleko z napolitankami…mmmm…odlično. Žal ne glede kako obožujemo hrano živalskega izvora, je tak in podoben način prehranjevanja izjemno škodljiv za nas ter za nas planet.

Kravje MLEKO vsebuje snov kazein, ki povzroči, da teliček prihaja redno k doječi kravji materi in sesa ter raste izjemno hitro iz mladička v 300 kg velikega bika. Kazein je tudi za človeka kot mamilo in zato se je tem odličnim sirom, maslu in mleku tako težko odpovedati. Vendar dojenček homo sapiens vrste na začetku življenja rabi več snovi za razvoj možganov kot pa hitro fizično rast, pri čem mu lahko pomaga samo mleko homo sapiens matere. Žal je mleko danes ne samo polno maščob (ki se nabirajo na obodu žil – tudi srca in možganov s čem naraste krvni pritisk in holesterol), ampak tudi hormonov, zdravil ter koncentriranih pesticidov, herbicidov in insekticidov, ki jih dobi preko zaužite rastlinske hrane žival. Podobno tudi z mesom vseh ostalih živalskih vrst in izločki doječih mater teh živalskih vrst. Nove generacije otrok se zaradi teh vseh hormonov hitreje fizično razvijajo (deklicam zrastejo prsi hitreje in dobijo mensturaicjo prej) ter zradi prevelika vnosa maščob živalskega izvora, ki so težje prebavljive in jih moderen človek, ki preživi večino časa ob računalniku, televiziji in v sedečem položaju enostavno težko pokuri, opažamo tudi velik porast debelosti pri mladih in otrocih. Dodatno ne pomaga, da je ta hrana zmrznjena, predelana, pečena z dodanimi konzervansi, ojačevalci okusov, umentimi aromami in barvili ter tono sladkorja in koruznega škroba povrhu.

Foto: Charlie Morris

Rak na dojkah in rodilih ter osterporozo so direktno povezali neodvisni zanstveniki z uživanjem mleka (knjiga Kitajska študija).

Industrijska revolucija je prinesla napredek, vendar kot opažamo globalno nam ne pomaga živeti v boljši harmoniji z naravo, ekonomski problemi zahoda se večajo podobno kot ekološki problemi sveta. Hiperprodukcija genetsko modificirane prehrane predvsem živalskega izvora (testi na podganah z genetsko modificirano hrano so v roku 3 mescev povzročili rast tumorjev in smrt teh podgan!) je vzrok smrti preko 65 bilijonov kopenskih živali in 2 krat več morskih letno. Ta masivna krutost ni brez posledic, prinaša vse več zdravstevnih in ekoloških težav človeštvu in našemu planetu ter ker za 1 kg mesa rabimo nekje 7 kg žitaric in rastlinske hrane ter 100 000 litrov vode, s tem  posledično povzročamo lakoto človeštva. V bistvu hranimo živali namesto da bi hranili ljudi.


Živimo v dominatni karnistični nasilni družbi, ki zelo agresivno promovira izdelke živalskega izvora (koliko reklam za jogurt, mleko in meso vidimo na televiziji in koliko reklam za promocijo korenčka in brokolija naprimer v roku 10 minut?) ter v Sloveniji ste nedavno lahko opazili bombandiranje z anti-veganskimi medijskimi kampanjami. V letu 2011 je po podatkih SURSa umrlo 64 otrok mlajših od enega leta v Sloveniji, vendar so mediji omenjali le enega katerga starši bi naj bili vegani (nihče tega ni dokazal). No pomemben podatek, da je ta 6. otrok te družine umrl zaradi pljučnice ter ne zaradi prehrane svojih strašev je kar izginil.

 

Vegani ekstremisti?

Največje združenje prehranskih strokovnjakov na svetu - Ameriško prehransko združenje (ADA) je podalo naslednjo izjavo (knjiga 109, izdaja 7, strani 1266-1282, julij 2009): »Pravilno načrtovani veganski načini prehranjevanja so zdravi, prehransko ustrezni in lahko poskrbijo za zdravstvene koristi pri preventivi in zdravljenju določenih bolezni… primerni so za posameznike skozi vsa življenjska obdobja, tudi med nosečnostjo, dojenjem, v prvih letih življenja, otroštvu in adolescenci ter za športnike.«

Po izvirni definiciji Donalda Watsona, ki je ustanovil prvo vegansko društvo in leta 1944 uvedel pojem “vegan”, je veganstvo način življenja, ki teži k izključitvi (kolikor je mogoče in izvedljivo) vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, obleke in druge namene. Veganstvo torej ne pomeni zgolj načina prehranjevanja. Rastlinsko prehranjevanje je korekten izraz za način prehrane, ki je zajet pod pojmom veganstvo. 

 

A ste vedeli da so znane osebnosti kot igralec Hugh Jackman, Brat Pitt, Alicia Silverstone, Pamela Anderson, člani skupine 30 Seconds to Mars in Radiohead, Pink, Avril Lavigne, Paul McCartney, politiki Bill Clinton, NBA zvezda John Stalley, bodybilder Mike Mahler, tekač Carl Lewis VEGANI? Na letošnjih Oskrajih so dominirale veganske in vegetarijanske jedi! Tudi Albert Einstein in Leonardo DaVinci sta bila vegetarijanca ter velika borca za živalske pravice. Verjela sta, da bo človeštvo prešlo na višji nivo civliziacije, ko se bo nehalo vse iskoriščanje živali za hrano, oblačila, obutev, pohištvo in kozmetiko.

 

Prehranjevanje z živalskimi izdelki, predvsem mesom, je izjemno tudi povezano s kulturnim dojemanjem moškosti in moči. Predstava, da je prehranjevanje z mesom in ubijanje "moško", je konstantno podkrepljena z oglaševanjem ter družbenimi vrednotami, ki nam govorijo, kdo smo. Precej bolj pogumno je zavračanje škodljivega kulturnega pranja možganov ter odločitev, da se postavimo proti nepotrebnemu nasilju in izkoriščanju. Najbolj vzdržljivi moški na svetu kot Rich Roll in Brandon Brazier so naprimer prav vegani.

 

Veganstvo propaganda?


Živali nam NE plačajo da govorimo resnico
, ampak jo širimo zaradi izjemne ISKRENE skrbi za zdravje in prihodnost človeške vrste in planeta Zemlja. Po drugi strani pa se služijo ogromni denarji na račun nedolžnih živih bitij ter še več na račun obolelih ljudi, ki rabijo kemoterapije, odstranitve dojk (operacija kot jo je imela Angelina Jolie nedavno stane eno povprečno Američanko 100% zalužek njenih 4 let dela), operacije, zdravila in podobno. Žal v čase ko so živali bile bolj spoštovane kot ženske in dražje kot hiša več ne moremo.

 

Zaenkrat še dominantna karnistična kultura sili in uči vse bolj, da ne čutimo, da je sočustovanje z drugimi ljudmi in do drugih živih bitij nekaj slabega in nezaželjenega v informacijsko in z naslijem nasičenem hitrem vsakodnevnem življenju. Zadnja skrb mladih je postalo okolje v katerem živijo (a se samo meni zdi, da vidim vse več smeti – plastičnih še posebej – ko pešačim po Prekmurju?). Obremenjeni so vse bolj z materialnimi stvarmi (avti, nova tehnologija, poceni moda,…), mamili, zunanjo lepoto (ne z zdravjem), slavo in jim je duhovna in čustvena osebna rast ZADNJA na listi kvalitet do uspeha in boljšega življenja. Ampak sočustvovanje ni slabost, ampak praktična rešitev skoraj vseh velikih problemov na tem planetu globalno (etične, ekološke in ekonomske krize zagotovo). Pravice živali gredo roka v roki s pravicami ljudi ter je dokazano, da otroci, ki uživajo v mučenju živali pogosteje kasneje postanejo kriminalci in včasih tudi morilci.

Prosim vas, da odprete svoja srca in raziščete kaj je resnica za vsakim živilom in izdelkom, ki ga kupujete. Uvoz poceni nekvalitetnih izdelkov iz Azije pozvroča alergije (vse kar daste na največji človeški organ - kožo - je v krvnem obtoku v roku 6 minut) in posredno uničevanje naše lastne ekonomije(ter iskoriščane otrok in delovne sile v državah tretjega sveta). Kvaliteta nam mora nazaj postati važnejša od kvantitete, raje varčujmo in si privoščimo Slovenski mogoče dražji, ampak tudi kvalitetnejši izdelek ter s tem pomagajmo našim sodržavljanom in posredno zavarujemo tudi lastno službo.

 

Zgodovinsko je homo sapines bil dosti več časa nabiralec in poljedelec kot lovec. Mesojedsvo je bilo značilno za predele kjer je podnebje premrzlo in neprimerno za bogato rastlinsko hrano (eskimi). 50 let nazaj je meso bilo redko na krožnikih običajnih ljudi globalno. Živali ubijajo druge živali da preživijo, ljudje pa vse več iz čistega pohlepa (velike korporacije in industrijske farme). Ostaja tudi dejstvo, da na perimer pes izvira iz volka, človek pa iz opičnjakov, ki so v divjini naravno rastlinojedci ter smo tudi fiziološko (črevesje, zobje, čeljusti…) podobnejši herbiovarjem (prebavimo lahko oboje, čepravtraja 6 ur da prebavimo meso in le 30 minut da prebavimo sadje). Način življenja pa se je drastično spremenil od tistega ko smo tekali po gozdih s sulicami za prašiči in zajci…torej je čas, da se tudi naša prehrana spremeni? To odločitev prepuščam samo vam. Sama sem že 20 let veganka, vzroki so etični, zdravstveni in ekološki (skrbi me prihodnjost človeštva in planeta Zemlje) ter mi nič ne manjka, obratno, sem izjemno dobrega zdravja ter dosegla vse poslovno – akademske cilje, ki sem si jih zadala do sedaj brez težav.

 

Da ne bo pomote, nihče ne ukazuje ali govori v tem članku kaj naj jeste, izbira je popolnoma in SAMO vaša. Osebno sem spoznala ogromno ljudi, ki so se s pomočjo uravnovešene ekološke rastlinske hrane pozdravili od najhujših bolezni in to še po tem ko so zdravniški specialisti nad njimi obupali ter jih označili za hodeče mrtvece. Žal nikoli nisem spoznala osebe, ki bi se pozdravila s pomočjo mesa, še manj surovega.  

Foto: Jure Zauneker

Preden rečete to je norost - poskusite! Vsak zrezek manj na vašem krožniku bo teoretično nahranil vsaj 6 ljudi več, vam ohranil zdravje, dobro linijo, par dreves, preprečil prekomerno porabo vode in onesnaženje zemlje. Nikoli se še ni zgodilo, da bi nekdo umrl zaradi pomanjkanja proteinov ali živalskih živil, obratno pa je vse več dokazov neodvisnih znastvenikov, da živila živalskega izvora žal niso najboljša za ljudi, še posebej ne v velikanskih količinah in predelanih oblikah, ki jih v povprečju en prebivalec zahodnega sveta zaužije.  

 

V združenih državah Amerike so začeli z ogromno kampanjami, da bi zmanjšali konzumiranje živalskih izdelkov Američanov, ki spominja na kampanje proti kajenju. Američani pojejo največ mesa in mlečnih izdelkov na svetu, imajo največ kronično debelih ljudi na svetu, ki tudi zbolevajo največ za raki, diabetesom in drugimi izjemno težkimi boleznimi moderne civilizacije kar stane državo bilijone dolarjev letno. Naključje?

 

Na koncu si samo lahko postavimo vprašanje: a se vsa ta krutost in negativna energija splača (tudi če nekdo drug ubije žival za vas je to umor nedolžnega nemočnega bitja v vašem imenu)? Kakšna so vaša etična in moralna prepričanja? So omejena na ljudi ali tudi druge vrste Zemljanov? Vas skrbi, da bodo vaši otroci živeli v kaotičnem vremenu in opustošenem planetu kjer bodo borili vojne za hrano in svežo vodo?! 
Ta odločitev je samo in popolnoma na vas, tako kot je vaše fizično telo in karma, če le varujete v njo. Državne institucije, akademiki, velika podjetja ne bodo spremenili nič (v imenu profita želijo držati stanje status quo), le vi ste ključ do boljšega, bolj etičnega in ekonomsko uspešnejšega planeta.

VIRI:

http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija25.pdf (etika)
http://www.tribeofheart.org/sr/sr_witscreeningroom_slovenian.htm (inspiracija in zdravje)
http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet (ekologija in zdravje)
http://freefromharm.org/animal-products-and-culture/the-milk-of-human-unkindness/ (zdravje in etika)
https://www.facebook.com/WhatVeganKidsEat?ref=stream&refid=18 (recepti in zdravje)
http://earthlings.com/?page_id=32 (etika, dokumentarec The Earthlings)
http://vegan.si/novice/zdravi-otroci-zdrava-prihodnost/ (zdravje)
http://www.care2.com/greenliving/red-meat-dairy-linked-to-cancer.html (zdravje)
http://rense.com/health/meatlink.htm (zdravje)
http://environment.nationalgeographic.com/environment/habitats/last-of-amazon/ (ekologija)
http://awellfedworld.org/issues/animalprotection (ekologija in etika)
http://famousveganathletes.com (slavni veganski športniki)
http://foodmatters.tv/content/healing-clinics (zdravje)
http://www.vrg.org/nutshell/omni.htm (zdravje)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegans (slavni vegani)
http://www.vegan.si/clanki/od-ostrostrelca-do-aktivista-za-pravice-zivali/ (etika in zdravje)
http://www.nytimes.com/2010/06/13/magazine/13dogfighting-t.html?pagewanted=all&_r=0 (etika)
http://www.cok.net/blog/2013/02/vegan-foods-take-center-stage-at-post-oscars-ball/ (zabava in zdravje)
http://rense.com/general20/meant.htm (zgodovina)
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.long (zdravje in ekologija)
http://www.youtube.com/watch?v=tQlekfaPyaA&feature=share (ekologija, zdravje  in politika)
http://vimeo.com/51837094 (etika in inspiracija)
http://youtu.be/_W7K3oirsEo (zdravje)
http://www.youtube.com/watch?v=KNCGkprGW_o (zdravje, ekologija in etika)
http://youtu.be/2Oq24hITFTY (The Food Inc. dokumentarec)
• http://www.youtube.com/watch?v=QKpxVps3kmE (o mleku - zdravje)

    Fotogalerija