https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Virant v Gornji Radgoni: Preveč se delimo, premalo nastopamo skupaj

Gornja Radgona, 04.07.2013 ob 8:00  

Ob 22. obletnici odhoda JLA so včeraj pripravili 12. »Pohod ob meji«, ki se ga je udeležilo okrog dvesto ljudi. Osrednja slovesnost je potekala pred spominskim obeležjem »Nikoli več« v Gornji Radgoni, kjer je kot slavnostni govorec nastopil minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant.

Včeraj, 3. julija 2013, je minilo točno 22 let, odkar so vojaki Jugoslovanske armade zapustili mejni prehod v Gornji Radgoni. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo "Sever", Združenje slovenskih častnikov – območna organizacija Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote NOB so tako pod pokroviteljstvom občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače, ob letošnji obletnici odhoda JLA, pripravili tradicionalni, že 12. spominski »Pohod ob meji«, ki se ga je udeležilo okoli 200 ljudi.

Udeleženci letošnjega pohoda, ki je potekal pod nepisanim geslom: „V Gornji Radgoni, Pomurju in Slovenskih goricah ni ločevanj in delitev“, so se v Radencih, po pozdravnem nagovoru podžupana radenske občine Janeza Konrada in predsednika PO ZVVS za Pomurje Nika Brusa, ob reki Muri podali proti Gornji Radgoni, kjer so se najprej ustavili ob obeležju »Tetraeder« pri mostu, nato pa se udeležili osrednje slovesnosti pred spominskim obeležjem »Nikoli več«  na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni.

Slavnostni govorec je bil minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant

Po položitvi ikeban k spominskemu obeležju s strani ministra za notranje zadeve in predstavnikov organizatorjev, je sledil pozdravni nagovor radgonskega župana Antona Kampuša, kot slavnostni govornik pa je zbrane nagovoril minister za notranje zadeve RS, dr. Gregor Virant.

»Spomin na dogodke pred 22. leti je za večino med nami še zelo živ. Vsak od nas nosi nek svoj osebni spomin na tiste dogodke, narod pa nosi zgodovinski spomin na tiste dogodke, ko smo bili – to je bil eden največjih trenutkov v naši zgodovini - dejansko kot narod enotni in smo imeli zelo jasno začrtan cilj,« so bile ene izmed prvih besed dr. Viranta. »Preveč se delimo, premalo nastopamo skupaj, preveč poudarjamo razlike/različnosti med nami. Saj smo različni, normalno, nikoli ne bomo vsi enako mislili, nikoli ne bomo imeli vsi enakega političnega nazora, enakega pogleda na svet, enakega svetovnega nazora. Vedno si bomo različni, ampak  v različnosti je tudi bogastvo in če smo si različni lahko od vsakega poberemo tisto najboljše, združimo te ideje in sprejmemo odločitve ki so za državo najboljše. Ne smemo pa iz teh naših razlik delati drame, delati usodnih delitev ali celo spodbujati sovraštvo. Moramo se med sabo poslušati, moramo se med sabo razumeti, moramo drugačno mnenje upoštevati kolikor je le mogoče in bolj kot bomo enotni, bolje nam bo šlo,« je poudaril ob koncu ter pohodnikom zaželel vse lepo na pohodu.

Druženje so zaključili z družabno srečanje na OŠ Gornja Radgona.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2013 ob 11:46 Urška gost

      Ali senilni starček, s praporjem z rdečo zvezdo petokrako, slavi uničevanje G. Radgone s strani JNA? Ali pa je na napačni proslavi?

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2013 ob 11:54 gost gledalec gost

      Gost Urška je budalo! Ta gospod ni senilen, temveč zna, da je nekoč bilo boljše, imal je vse,danes pa niti dostojanstva nima več. Ti pa samo pojdi na prave proslave s tistimi, ki bodo kmalu na zasluženem dopustu v zaporu. Pa še tam je škoda denarja zanje. Kdo vse hodi po zemlji naši?

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2013 ob 12:01 pingving gost

      V Sloveniji je bil izvršeni državni udar s pomočjo KPK in tistega , katerega stric skače s pištolo za Bosanci Krona državnega udara pa imenovanje tovarišice malomarne po mnenju tovariša pijovnika in FDV "ekspertneskupinekaoprofesorjevkomunisthlapčkov" neplagiatorke za premiejko Od tu naprej je škoda besed Bližnja prihodnost pa katastrofa za ta narod

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.07.2013 ob 12:22 PS gost

      a ni malo čudno, da še vedno vlačimo to rdečo zvezdo po takih proslavah. Naj bo na kakih borčevskih proslavah ipd (kot del zgodovine)., da pa je po tolikih letih še vedno prisotna na vseh prireditvah pa je le nepotrebno izzivanje.....skoraj 90% je želelo samostojno Slovenijo in če ni vse kot smo takrat hoteli, smo MI sami krivi, vsi MI....

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.07.2013 ob 12:39 gost udeleženec gost

      Malo čudno je kvečjemu to, da, se sramujete svoje slavne zgodovine in, da zdaj nasedate raznim politikantom, ki vam polnijo ušesa z lažmi. Kaj bi naj sodelovali z okupatorjem, niso pobili in uničili cele generacije? Vsa Evropa se je uprla in je zdaj ponosna na svojo zgodovino, pri nas se pa norčujete. Prav je rekel pisatelj ZA HLAPCE ROJENI ZA HLAPCE VZGOJENI.To je mentaliteta slovenskega natroda. Sicer pa je že pomemben svetovni politik rekel: Narod, ki se sramuje svoje zgodovine ni vreden, da je, kar je. In očitno marsikdo ni vreden, da je tu.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.07.2013 ob 12:40 gost gost

      pingvin, to kar si napiso verjetno nihče ne razmi, verjetni niti ti, niti tisti kateri si v tvojem glavmnem štabu zmišlavlejo takšne neumnosti. pa kaj se skoz v to rdečo zvezdo zapičite, ne ven zakaj še nega peticije ka bi se prepovedala prodaja heineken piva v slovenij in pa olja Zvezda.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.07.2013 ob 12:41 Snops gost

      "Preveč se delimo" - zato je Virant za začetek po enem dnevu odstavil Predaliča, nato bo pa najbrž še Kucler-Dolinarjevo. Za 5 minut samopromocije bi se dal kozi jebati v rit.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.07.2013 ob 12:50 gost ta gost

      Gost Snops - budalo si in sram te bodi. Svoja betežna razmišljanja guči doma.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.07.2013 ob 13:19 Snops gost

      "Gost Snops - budalo si in sram te bodi. Svoja betežna razmišljanja guči doma." Hvala!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.07.2013 ob 13:30 PS gost

      gost udeleženec....ka ti ne razmiš.....ali neščeš razmiti, ne gre za delitve....rdeča zvezda je poleg osvoboditve in predvsem po njej prinesla tudi veliko gorja....ja, veliko....in zato bi morala biti tam, kamor spada.....v muzeju (kjer se naj predstavlja v dobrem in slabem). Ti in tebi podobni pa bi se radi zaradi v samostojni Sloveniji z njo okoristili....tudi sam sem jo nosil, nekoč, danes pa je ne želim, ker ne spada k današnjemu času in zato še nimam nič proti, če se uporablja za čaščenje tistih praznikov oz. dogodkov, ne pa praznikov samostojne Slovenjie. Kdo torej deli in kdo se česa sramuje?

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.07.2013 ob 13:51 gost gost

      Koliko gorja je pa skozi zgodovino prinesel KRIŽ pa ga še vedno obešate na vsakem koraku in ga promovirate. Rdeča zvezda in križ sta po definiciji izenačena, oba predstavljata totalitaren režim vladanja in kratenja človekovih pravic. Zakaj delati razliko, prepovedati oba simbola pa bo mir. Jaz sem se leta 1991 boril za samostojno slovenijo brez kratenja kakršnih koli pravic, zatiranja drugačemislečih in ZA svobodo vsakega posameznika dokler s svojo svobodo ne krši pravic svobode drugega posameznika. Zaradi mene bi še vedno lahko imeli rdečo zvezdo na zastavi, sploh me nebi motilo. In večino slovencev rdeča zvezda ni motila dokler določene politične strukture niso začele odpirati raznih ideoloških vprašanj in s tem kregati slovenski narod. Kot sem že povedal, kdor se obremenjuje s simboli je prav, da se ob prepovedi rdeče zvezde zavzema tudi za prepoved krščanskega križa, če ne je enostavno politično obremenjen in razprave o pomenu tega simboli z njim nimajo nobenega smisla. Budistični križ, ki ga je Hitler sprejel za svojega in ga naredil za simbol nacizma v evropi,budisti še vedno uporabljajo, čeprav je drugje po svetu simbol za največje zločine v zgodovini človeštva. Torej, prenehajte se obremenjevati s simboli in jim pripisovati dejanja, ki jim ne pristojijo. Rdečo zvezdo so uporabljali po svetu že pred komunisti in jo uporabljajo še vedno v veliko primerih tudi danes in jo verjetno bodo še danes. Francija, Nemčija, Anglija, Amerika, Italija.... nimajo težav z rdečo zvezdo, samo v naši Sloveniji se vedno najde par pametnjakovičev ki jim uspe v sekundi spreti ljudstvo zaradi svojih ideoloških frustracij.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.07.2013 ob 14:42 Snops gost

      Hm, le zakaj je potemtakem neprimerno hoditi okrog in razkazovati kljukasti križ? Potem je tudi to popolnoma sprejemljivo? Vsaj eden od razlogov za neprimernost rdeče zvezde je ta, da gre za simbol totalitarnega simbola, ki ne le, da je za sabo pustil na tisoče nedolžnih žrtev, ampak je tudi nasploh povzročal trpljenje ljudi s tem, da jih je pošiljal v zapore in na Goli otok zaradi oporečništva (tudi domnevnega). Zdaj še število teh pomnoži s 5 ali z 10 pa boš videl koliko trpečih je dejansko bilo. In, kar je še najbolj pomembno, gre za polpreteklo zgodovino: veliko žrtev in njihovih potomcev še živi in se živo spominja vseh svinjarij, ki so jih morali doživeti! In ja, simboli sami po sebi nimajo nobenega pomena; pomen dobijo šele potem, ko jim ga neka družba določi.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.07.2013 ob 14:50 gosr gost

      dobro da ne živimo večno, če bi se ukvarjal vsak za dobro svojih otrok, in realnostjo bi bilo vse drugače na tem svetu, zdj pa lahko mirno povem ,da je to vse ciganija zivimo kot cigani po celem svetu,in tako bo na koncu, le smeti bodo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.07.2013 ob 15:18 gost gost

      Snops, tudi cerkev je skozi zgodovino delala to kar ti praviš. Te moti krščanski križ? Te moti župnik na kakšni proslavi, ko daje blagoslov? Mene ne moti, niti me ne motiji praproščaki z zastavami zmagovalcev druge svetovne vojne. Obremenjeni ste eni do amena.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.07.2013 ob 15:32 gost gost

      a ni čudno in nehigienično, da na poroki na katero si vabljen praznuješ svoj rojstni dan.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.07.2013 ob 16:00 muki gost

      Glej neke zvezde to je zgodovina zakaj v srbiji ne obesijo ali hodijo z slovensko zastavo zato da so bol pametni slovenci in tej starčeki ki so negdaj se skrivali so heroji in take penzje majo ti se ven mečejo z temi zastavami virant pa če nema pametnejšega dela da hodi okrog zaston jest in pit je žalosno a država propada .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.07.2013 ob 17:28 JNA - ne hvala gost

      Bolano, da nekdo, leta 2013, po Radgoni paradira s partizansko zastavo.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.07.2013 ob 17:51 čiko gost

      Ka si ti ja nori ka tej majo JNA proslavla virant in tej starceki z zvezdami more vrak vzeti državo če taki hodijo po tej zemli za to so meli peneze če bi prišo kaki srmak prosit na občino za položnice vej te nebi meli zdaj ko je priso virant ja zdaj vse majo lepo se je nažro in napo pa adijo kmetauzari radnonski ej kda pridemo k pameti mogoče zdaj da bo hrvaška vesila slovenske zastave ha ha.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      04.07.2013 ob 18:04 gost gost

      čiko, zaradi takšnih nevoščenih zabitih primitivcov kak si tij nan državo vrag jemlej, nej pa zaradi tistih bougih starčekov keri itak več pojma nemajo zakoj se ide in so nikomi od vas nej krijvi ka ste zabiti. muki tij si glih tak zabiti, zakoj bi mogla srbija vesiti slovenske zastave? jes san nigi nej opazo srbsko zastavo. mater ste eni zahojeni. tej borčeki stari ne nosijo zastav JLA ampak pač ene stare zastave partizanov, keri so se negda glih tako borili za slovenijo. s ten svojin dejanjon nikomi ne škodijo, opominjajo nas samo na našo zgodovino v keri smo se nekrat že uprli okupatori, 91 leta smo se pa drugič. srbska sgresija na slovenijo nema s temi starčekami nikše veze. eni lekar resno nemrete spati od zabitosti pa hudobije.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      04.07.2013 ob 19:59 čiko gost

      Bogme gost takih lidij san še nej vido kak si tij kakši partizani pa nevem ka vse motaš šteri reden borec kje živij ha tej ki so se skrivali po gošči so heroji pa te zvezde nosijo drugih nega pa daj v Sloveniji jugoslovanske zastave ja saj to so taki pametnjakoviči da idok nekan in se zabadaf nagejo in nažločejo ej si pa resan kmet.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      04.07.2013 ob 21:38 gost gost

      čiko, tij si biu z njimi v gošči ka vse tou tak iz prve roke znaš? ali so ti tou poslali napijsano kak moreš po forumaj prouti rdeči zvezdi pijsati? pa ja, ges san rejsan kmet, ti si pa idijot ka se iz kmetov norca delaš. čiko, primitivec zabiti si pa za tou nemaš opravičila. žalostno ka takši kak si tij po zemli odijo pa sovraštvo širijo. zaradi takšnih bedakov so se vojne začnole pa so lidje trpeli.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.07.2013 ob 7:33 gost neki gost

      Večina vas komentatorov, ki kritizirate simbole narodne osvoboditve ste butasti in zabiti provincialci in je škoda z vami polemizirati. Tak butasti lidje lejko živijo sami na tem prostoru, za drugam niti niso. Škoda ka sploh hodite po tej zemlji.Generacije ljudi so trpele in se odrekle tudi življenju, da je zdaj vi brezskrbno živite, pa ni pomembno pod kakšno zastavo so bili. Niste vredni niti enega borca za svobodo slov. naroda, zato utihnite že enkrat, ker ste v manjšini. Očitno uživate v svojem brezdelju in imate čas pisati bolane neumnosti po blogih. Ubogi narod, saj ne vedo kaj delajo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.07.2013 ob 9:21 Pomurec gost

      Gledam vaše komentarje, pa se sploh ne čudim da smo v riti kot smo. Zastava z petokrako nima kaj iskati na proslavi, kjer proslavljamo odhod JLA. To sodi na proslave ki so vezane na našo zgodovino (ki je roko na srce tudi mal zlagana, s strani prejšnje ZKJ) Mi smo samostojan država, ki se je osvobodila in dobila lastne simbole, je pa dejstvo da teh simbolov nihče ne spoštuje in jih čedalje manj ima za svoje. Na državnih proslavah osamosvojitve SLO ne vem kaj ima tam početi zastava izn neke naše pretekle zgodovine. Ko je proslava OF , kake borčvske itd.., pa je prav da se pojavi saj tja tudi spada v zgodovino. Mene osebno je bilo sram it na to prireditev ko je govornik naš Gregor, ki je kot veter, enkrat piha v levo enkrat desno, ko kasira denarce je bila pomota, pa hitro nekaj vrne in se dela papeškega , v resnici velik zahrbtnež.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.07.2013 ob 9:31 gost gost

      http://www.youtube.com/watch?v=cI96DtQJH6Q&feature=youtu.be , v domobrance - fašistične kolaborante - oblečeni heroji s simboli s katerimi so zaprisegli Hitleri, na cerkveni prireditvi pa nikoga ne motijo ???

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.07.2013 ob 13:33 pohodnik gost

      Jas pa župana Rihtariča nesen vida v Radencih.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      05.07.2013 ob 18:18 Snops gost

      Gost, ena od razlik je, kot sem omenil, da pri rdeci zvezdi gre za polpreteklo zgodovino.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.