https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Reforma študentskega dela napoveduje korenite spremembe

12.07.2013 ob 7:00  

V osnutku reforme, ki jo je sestavila vladajoča koalicija, sta dva cilja. Prvi je preprečitev zlorabe študentskega dela, ki nastaja ob fiktivnem vpisu v prvi letnik in ob podaljševanju absolventskega statusa, drugi pa konec monopola, ki ga imajo pri posredovanju študentski servisi. 

Servisov vlada ne namerava ukiniti, bi pa uvedla možnost dogovora med delodajalcem in študentom/dijakom brez posredovanja študentskega servisa. Uvedlo bi se tudi plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje. Če bi študent opravljal delo, ki je povezano z njegovim študijem, bi se mu beležile delovne izkušnje, v tem primeru bi bil delodajalec oproščen plačila socialnih prispevkov, poroča Delo.

Predvidena je tudi višja skupna obdavčitev tovrstnega dela, in sicer za dve odstotni točki. Zaradi spremenjene strukture dajatev pa bi bilo iz študentskega dela manj denarja za štipendije (11,6% z zdajšnjih 15,4%).

Starostna omejitev za študentsko delo bi se postavila na 26 let, zmanjšal pa bi se tudi obseg dela, glede na število redno zaposlenih delavcev. Če ima delodajalec od enega do deset zaposlenih, bi lahko opravil največ 240 ur začasnega in občasnega dela, če ima zaposlenih več kot 100, bi lahko opravil največ 1920 ur takšnega dela v koledarskem mesecu.

Foto: www.sxc.hu

Obstaja tudi možnost prepovedi opravljanja študentskega dela za študente prvih letnikov in tistih s podaljšanim statusom absolventa. S tem želi vlada preprečiti zlorabe, še poroča Delo.

Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, kjer so v času Pahorjeve vlade ustavili reformo študentskega dela, ni navdušen nad spremembami, zato poziva vlado, da se reforme loti celovito, del denarja koncesijske dajatve pa naj nameni tudi v sklad za plačano pripravništvo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.07.2013 ob 11:32 niki gost

      Zdaj do pa ŠS, ki podkupujejo Š organizacije (skratka celotna mafija) JAMRALI! Sigurno do palik napizdavali študente in jim vtepali v glavo kakšna katastrofa je tau!!! ČE NI NILAU MALO DELO SPREJETO BI ZDAJ BILAU VSE MALO BAUKŠE!!! Študent bi študejro in občasno tudi lejko delo, prispevki bi se plačevali in ko si brez statusa bi mel lažjo pot do dela, kjer bi si nabiral še tako POMEMBNE IZKUŠNJE! Sedaj pa si brez statusa in posledično brez službe. Ge san že v času mojega študija (pred 2 letoma) se čudil kako so lejko določeni študentje še tako fejst neumni, da vse vrvlejo Š. OGRANIZACIJAM, kere izrecno preko manipulacij v svojo korist delajo!!!!! So pa vsi znali ka monopol sevisov nemre obstajati, ker tau j tak kak če bi znotraj države bila še ena mala organizirana država, ki dela po svojih načelih!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.07.2013 ob 15:04 jaja gost

      Točno tak je! Študentske organizacije so v Sloveniji tak samo za organizacijo partijov, ko pa trbej realno obvestiti študente o stvari, kera de za njih koristna, pa se zasuknejo tak, kak njin najbole paše. Nazadnje so krijčale proti malome dele, seveda zatou, ka se je njin bole splačalo, če vse po staron ostane. Brigalo je njih za študente, ki bi, če bi bil zakon sprejete, imeli prepotrebne izkušnje, pa še delavno dobo bi si med študijon že nekaj nabrale! Študentje pa, groza kakše intelektualci bodo tou!, namesto ka bi prešteli ka dejansko pijše v zakone, so šli glasovat proti zakone, ker so študentske organizacije pač tak svetovale. In one te že kao znajo ka je za študenta najbokše.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.07.2013 ob 21:04 MATEJ gost

      Saj tisti študentje ka so te gučali prauti malomi deli do se po diplomiranju TOLKLI PO GLAVI!! Prej ali slej kda posledice začutijo jih pamet sreča. Samo možnost zamujena ne vrne se nobena. Ge san daubo po pol leta jokanja in stokanja glede iskanja dela svojo možnost v avstriji. IMEL SEM GROMOZANSKO SREČO!! Sem zadovolen in premišlavlen ka bi se kar v graz preselil. Za vse ostale bodoče diplomante bo iz meseca v mesec hujše, tak ka dobro premislite kako te glasovalni naslednjič KO SE SPET MOŽNOST PRIKAŽE. Biti študent je lepo (štipendija, žurka, učenje, malo stresa, bivanje na svojon...) kda pa končaš pa si na totalni 0! VSE ZGIBIŠ V SEKUNDI IN VEČINA diplomantov de do konca življenja životarila! TAU JE ŽALOSTNA RESNICA NAŠE DRŽAVE!!! DOLOČENI NEDO NIKOLI DOBILI PRAVE NORMALNE SLUŽBE!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.