https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Od danes naprej neposredno izplačilo nadomestila plače

12.07.2013 ob 9:19  

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije začel izvajati neposredno izplačilo nadomestila plače delavcem med začasno zadržanostjo od dela zaradi bolezenskih razlogov v primeru neizplačila s strani delodajalcev.

Z današnjim dnem se prične uporabljati določba desetega odstavka 137. člena in četrtega odstavka 230. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki določa pogoje, pod katerimi lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izplača zapadlo neizplačano nadomestilo plače neposredno delavcu. Navedena določba se uporablja za čas odsotnosti z dela s  pravico do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja po 12.7.2013.
Kdo lahko vloži zahtevo

Zahtevo za neposredno izplačilo nadomestila plače delavcu primarno vloži delodajalec, če le-ta tega ne stori, pa lahko zahtevo vloži tudi delavec. Zahteva se lahko vloži le v primeru, če delodajalec za mesec, na katerega se nanaša zahteva, vsem pri njem zaposlenim delavcem ni izplačal plač in nadomestil plač in če tudi delavcu ni izplačal nadomestila, ki je predmet zahteve. Delodajalec lahko z eno zahtevo zahteva neposredno izplačilo nadomestila za več pri njem zaposlenih delavcev, in sicer za vsak koledarski mesec zadržanosti od dela posebej.

Roki za vložitev zahteve

Delodajalec mora vložiti zahtevo v osmih dneh po preteku meseca, v katerem je nadomestilo plače zapadlo v plačilo. Delavec pa lahko vloži zahtevo, če ga delodajalec do 8. v mesecu po preteku meseca, v katerem je nadomestilo zapadlo v plačilo, ni obvestil, da je sam vložil zahtevo na ZZZS.

Zahtevi je potrebno priložiti

- izjavo delodajalca, da vsem pri njem zaposlenim delavcem ni izplačal plač in nadomestil plač in da tudi delavcu ni izplačal nadomestila, ki je predmet zahteve;
- pravilno in popolno izpolnjeno Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela (obrazec BOL) – original. Podatke s hrbtne strani Potrdila lahko nadomesti računalniška specifikacija;
- podatke o transakcijskem računu delavca;
- morebitno  drugo  dokumentacijo (npr. podatki iz informativnega izračuna dohodnine oziroma odločba o odmeri dohodnine, plačilna lista, izjavo o uveljavljanju olajšav pri izračunu dohodnine za vzdrževane družinske člane…).

Na  podlagi vseh listin in drugih potrebnih podatkov, na podlagi katerih je mogoče obračunati nadomestilo plače, ZZZS opravi obračun nadomestila, ki ga izplača v roku 15 dni od prejema popolne dokumentacije. Podrobnejše  informacije  ter  vzorci  vlog so objavljeni TUKAJ.

ZZZS bo izplačal nadomestilo plače neposredno delavcu tudi v primerih, ko bo vložena zahteva za neposredno izplačilo nadomestila plače za čas začasne zadržanosti od dela s pravico do nadomestila plače v breme ZZZS pred 12.7.2013, če nadomestilo plače ni bilo delavcu izplačano zaradi objektivnih razlogov na strani delodajalca (npr. delodajalec ne obstaja več ali če delodajalec nadomestila ni izplačal, ker ima blokiran račun). Terjatev iz tega naslova zastara v 3 letih od dne, ko bi moralo biti nadomestilo plače delavcu izplačano s strani njegovega delodajalca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.