https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Od danes nov zakon o štipendiranju

17.07.2013 ob 13:00  

Z novim zakonom o štipendiranju, ki stopa v veljavo danes, bodo mladoletni dijaki znova lahko zaprosili za štipendijo. Nov zakon prinaša tudi štipendije za deficitarne poklice, možno pa bo prejemanje tudi nekaterih vrst štipandij hkrati.


Športni dosežki pri Zoisovih štipendistih podkrepljeni z učnim uspehom

Zakon o štipendiranju, ki prične veljati danes, opredeljuje tudi Zoisovo štipendijo. Do nje so upravičeni tisti, ki so dosegli izjemen uspeh in ob tem imeli ustrezni učni uspeh. Športniki pri pridobivanju Zoisove štipendije ne bodo mogli več uveljavljati le športnih dosežkov, ampak jih bodo mogli upravičiti tudi z učnim uspehom. Višina Zoisove štipendije bo mesečno znašala 120 evrov za dijake in 140 evrov za študente, temu znesku pa se bo prištel še dodatek za bivanje in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami, poročajo na portalu Siol.net.

Za deficitarne poklice 100 evrov mesečne štipendije

Zakon opredeljuje tudi novo vrsto štipendije za deficitarne poklice, ki bo namenjena dijakom in študentom, ki se izobražujejo na področjih, opredeljenih v politiki štipendiranja. Ta štipendija bo znašala 100 evrov mesečno.

Foto: www.123rf.com

Novosti na področju kadrovskih štipendij

Zakon pa prinaša spremembe tudi na področju kadrovskega štipendiranja. Uvaja namreč poskusno leto ter enomesečno delovno prakso. Pri tej štipendiji se je povečal tudi sofinancerski delež države, ki bo po novem znašal do 70 odstotkov celotne kadrovske štipendije, a ne več kot 40 odstotkov minimalne plače.

Kot še navajajo na Siolu se bo zakon začel uporabljati z letom 2014, kar pomeni, da bodo štipendije za šolsko oz. študijsko leto 2013/2014 dodeljene še po do zdaj veljavni zakonodaji.

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2013 ob 20:27 ms gost

      končno neka pametnoga

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.