https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vse več tatvin na avtocestah in postajališčih

18.07.2013 ob 8:34  

Na policiji imajo vse več prijav tatvin na izvozih z avtocest in postajališč. Vendar se pogosto zgodi, da oškodovanci nimajo podatkov o storilcih.


Siol.net piše, da je razlogov za tatvin več. Največkrat se posameznik zmede, ko do njega pristopi neznana oseba, ga ogovori in preusmeri njegovo pozornost ter ga v tistem trenutku okradejo. Storilci kradejo vrednejše predmete, kot so torbice, telefoni in denarnice. Letos je bilo tovrstnih tatvin že več, samo na Gorenjskem sedem. V takšnih primerih so škode od sto do tisoč evrov ali pa nepotrebni stroški z izdelavo novih dokumentov. 

Na počivališčih previdno

Po opozorilih policistov bodite previdni na postajališčih, če vas storilci zavajajo s pogovori ali pa vam poskušajo prodati blago sumljivega izvora, predvsem kakšen lažen nakit in tehnične izdelke. Policisti so opazili  tudi, da nekateri storilci na bencinskih servisih ali počivališčih pod pnevmatiko nastavijo oster predmet ali pa vam jo preluknjajo, vam kasneje ponudijo pomoč in vas potem okradejo. Ponoči pa storilci pogosto vlamljajo v osebna vozila in kabine tovornih vozil, ko vozniki počivajo ali pa so odsotni. 

Sodelovanje več storilcev hkrati

Policisti so ugotovili, da pri omenjenih kaznivih dejanjih običajno sodeluje več storilcev hkrati, kjer si razdelijo naloge. Pogosto so to tuji državljani različnih narodnosti. Voznikom in potnikom  policisti svetujejo, naj pri postankih na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Vozilo, če se oddaljite od njega, zaklenite, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajte na vidnih mestih.

Neznancem na avtocesti ne ustavljajte

Siol.net piše tudi, da bodite previdni na avtocestah in postajališčih, če bodo neznanci poskušali navezati stik z vami, saj vas lahko medtem okradejo. Vozil ne puščajte na oddaljenih mestih večjih počivališč, temveč na osvetljenih delih počivališč, ki jih pogosto nadzorujejo videokamere. V tujini ne nosite osebnih dokumentov in denarja skupaj v eni torbi ali denarnici, saj lahko v primeru tatvine izgubite vse.

Če na počivališčih ali avtocesti opazite sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali jo želijo nuditi, to takoj sporočite policiji na interventno telefonsko številko 113 ali anonimno telefonsko številko 080 1200. Če pa sami postanete žrtev tatvine, pa takoj obvestite policijo in si skušajte zapomniti čim več podatkov o storilcih, vozilu in smeri bega.

VIR: Siol.net

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.